Wat kost een broodjesvloer per m2?

Er zijn 4 factoren die bepalend zijn voor de kosten van een broodjesvloer. Om prijzen met elkaar te kunnen vergelijken is het belangrijk om goed te kijken welke onderdelen wel en niet zijn opgenomen in de prijs per m2. Zijn ook de arbeidskosten meegenomen in de prijs? Is het alleen de broodjesvloer of ook de dekvloer? Zo zijn er prijzen te vinden van €35 tot wel €160 per m2. Het is dus van belang om te weten uit welke materialen de vloer wordt gemaakt en of de dekvloer en arbeidskosten in de prijs per m2 zijn opgenomen.

grond afvoeren

Een goedkoper alternatief

Bij Woodstock raden we de broodjesvloer bijna altijd af. Dit komt omdat een broodjesvloer vocht en condens veroorzaakt. Hierdoor kun je last krijgen van schimmel en moet de kruipruimte alsnog geïsoleerd worden. Daarnaast komt de uiteindelijke prijs van een broodjesvloer meestal boven de €100 per m2 uit. Een alternatief dat goedkoper, sneller en effectiever is, is schuimbeton. Met schuimbeton van Woodstock wordt de kruipruimte volgestort met een duurzame samenstelling. Hierdoor bent u voor een relatief laag bedrag in één keer verlost van vochtproblemen.

 

Factoren die invloed hebben op de kosten

De kosten van een broodjesvloer worden bepaald door vier factoren:

  1. de gebruikte materialen
  2. de oppervlakte van de vloer
  3. de afwerking
  4. de benodigde manuren om de vloer aan te brengen.

Hierbij een korte uitleg bij elk onderdeel.

1) Gebruikte materialen broodjesvloer

Een broodjesvloer is gemaakt van liggers met daartussen de broodjes. Deze liggers worden gemaakt van beton of staal. Liggers van staal zijn duurder dan liggers van beton. Ook de lengte van de liggers is bepalend voor de prijs. Hoe groter de overspanning, hoe langer en dikker de liggers moeten zijn en daarmee zijn ze ook duurder.

De broodjes waarmee de ruimte tussen de liggers wordt gevuld, zijn gemaakt van EPS, lichtbeton of gebakken klei. De vulelementen van EPS zijn verkrijgbaar in verschillende isolatiewaarden. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe hoger de prijs van de broodjes. Ook voor de broodjes van lichtbeton en gebakken klei geldt dat ze duurder zijn als de Rc-waarde hoger is.

2) Oppervlakte broodjesvloer

De oppervlakte van de ruimte waar de broodjesvloer moet komen is bepalend voor de totale omvang van de kosten. Hoe meer m2 er gelegd moeten worden, hoe hoger de prijs. Om een goede vergelijking van de kosten te kunnen maken, wordt er altijd gerekend met een prijs per m2. Dit maakt het eenvoudiger om de verschillende typen en uitvoeringen van een broodjesvloer met elkaar te vergelijken.

3) Afwerking broodjesvloer

Met een broodjesvloer van liggers en broodjes is de vloer nog niet af. De vloer moet namelijk nog afgewerkt worden met een dekvloer. In veel gevallen is dit een betonvloer van gewapend beton. Grote voordeel hiervan is dat de druk op de vloer gelijkmatig verdeeld is waardoor de draagkracht van de vloer overal ongeveer even groot is. Het afwerken van een broodjesvloer met beton wordt ook wel natte afwerking genoemd.

Naast de natte afwerking is het mogelijk om de vloer droog af te werken. In dat geval worden platen van underlayment of OSB (Oriented Strand Board) over de broodjesvloer gelegd. Deze manier van afwerken is goedkoper dan een afwerking met gewapend beton maar heeft ook als grote nadeel dat de draagkracht een heel stuk minder is.

4) Benodigde manuren

Het verankeren van de liggers in de muren, het plaatsen van de broodjes of vulelementen, het aanbrengen van de dekvloer, het kost allemaal tijd. En omdat de elementen van een broodjesvloer zwaar zijn, is het plaatsen van een balk en broodjesvloer arbeidsintensief. Dit betekent dat de benodigde arbeidsuren flink op kunnen lopen.

Categorieën: Dekvloeren

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.