Wat is een afwerkvloer?

De term afwerkvloer wordt veelvuldig gebruikt maar lang niet altijd wordt er dan hetzelfde mee bedoeld. Om het simpel te kunnen onthouden is de afwerkvloer (dekvloer) de vloer waarop de afwerking komt te liggen. Deze afwerking kan bijvoorbeeld parket zijn, laminaat of vloerbedekking. De afwerking is dus de vloer die de gebruikers van de woning gaan belopen en wordt ook wel gebruiksvloer of eindvloer genoemd.

Dikte betonvloer

Constructievloer en afwerkvloer

Een afwerkvloer ligt op de constructievloer. Een andere benaming voor constructievloer is draagvloer. Deze vloer is voldoende sterk en stijf om de belasting van afwerkvloer, eindvloer en het gewicht van de gebruikers en meubilair te kunnen dragen. De afwerkvloer is de vloer die zorgt dat oneffenheden in de constructievloer weggewerkt worden. Daarom heeft een afwerkvloer altijd een glad en egaal oppervlak.

Verschil afwerkvloer en dekvloer

Een dekvloer is de vloer die op de draagvloer wordt aangebracht waar dan de eindvloer bovenop komt. De draagvloer is vaak niet egaal en dit wordt met de dekvloer opgelost. Om die reden mag een dekvloer ook egalisatievloer genoemd worden. In de dekvloer kunnen leidingen worden geplaatst, zoals vloerverwarming.  De benamingen dekvloer en afwerkvloer worden door elkaar gebruikt maar goed toegepast is zowel een afwerkvloer als een dekvloer de vloer die op de constructievloer wordt aangebracht.

Soorten afwerkvloeren

Afwerkvloeren zijn er in verschillende materialen. Veelgebruikte materialen voor afwerkvloeren zijn:

  • ✔ zandcement
  • beton
  • anhydriet
  • ✔ magnesiet
  • ✔ hout
  • ✔ spaanplaat
  • ✔ OSB

Welk materiaal wordt toegepast, is afhankelijk van uw eigen wensen en wat er constructief mogelijk is. De ene afwerkvloer is zwaarder dan de andere. Zeker bij wat oudere bestaande woningen is het gewicht van de afwerkvloer een factor waarmee rekening moet worden gehouden.

Daarnaast hebben zandcement, beton, anhydriet en magnesiet ook een bepaalde droogtijd. Zeker bij een zandcementvloer kan het een paar weken duren voordat de vloer droog is. De droogtijd is namelijk één centimeter per week. Een zandcement afwerkvloer van 5 cm heeft dus 5 weken nodig om te drogen. Pas daarna kan de eindvloer aangebracht worden.

Schuimbeton van Woodstock

Schuimbeton van Woodstock is een vloeibaar mortel dat bestaat uit duurzaam bindmiddel dat opgeklopt wordt met dierlijk eiwit. Woodstock vloeren maakt zijn schuimbeton zelf op de werkplek. Woodstock helpt u verder als het gaat om schuimbeton, met daarop vloerverwarming en een eindvloer.

Verwarring over vloeren

De benamingen van de verschillende soorten vloeren wekt nogal wat verwarring op. In de basis bestaat een complete vloer uit drie lagen: de constructievloer, de afwerkvloer en de eindvloer. Omdat de termen afwerkvloer en eindvloer nogal eens door elkaar gebruikt en gehaald worden, is het van belang vooraf duidelijk te maken wat u precies bedoelt. In het geval dat u een offerte laat maken, is het noodzakelijk precies te laten omschrijven wat ze u aanbieden. Desnoods met een tekening erbij waaruit blijkt uit welke lagen het vloerpakket is opgebouwd en wat ze voor elke laag gebruiken. Een laminaatvloer als afwerkvloer op een constructievloer gaat nooit een strakke vloer opleveren. Het is dus echt belangrijk om een goed beeld te hebben van wat bedoeld wordt.

En bij twijfel, altijd de vraag stellen.

Het kiezen van de juiste afwerk- en eindvloer is maatwerk. Laat u daarom altijd goed informeren door een vloerenspecialist en vraag een offerte met daarin een duidelijke beschrijving van de voorgestelde materialen. Daarmee voorkomt u dat u iets koopt wat u eigenlijk niet wil hebben.

 


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.