Zelf beton maken is niet zo moeilijk meer zolang de verhoudingen tussen zand, cement, water en grind er maar goed in gedaan worden.

In de bouw wordt meestal gebruikgemaakt van vaste samenstellingen: samenstellingen waarvan de eigenschappen goed bekend zijn.

0226-456047 huur snel een betonpomp inclusief beton.

beton maken

beton maken

De doe-het-zelver kan de volgende samenstelling gebruiken: 1 deel cement, 2 delen zand, 3 delen grind. Het deel water is ongeveer een tiende van de vaste delen. Voor het bereiden van één kubieke meter beton zijn in totaal van 1560 liter (dm³) vaste stoffen nodig: 260 liter = 325 kg = 13 zakken cement à 25 kg (20 ltr), 520 liter zand en 780 liter grind.

Snel een prijs voor beton levering

Hoeveelheden tot 1 à 1,5 kuub zijn nog zelf makkelijk klaar te maken. Grotere hoeveelheden kan men het best door een de Woodstock mobile betonmortel centrale laten aanvoeren.

Mengen van beton

Het mengen van een mengsel met in een betonmolen gaat als volgt:

 • de betonmolen zet u aan;
 • de helft van de droog stoffen en een deel van het water toevoegen;
 • al het droogstoffen in de molen doen;
 • het zand en de rest van het grind toevoegen in de molen;
 • water toevoegen tot de vloei goed is;
 • enkele minuten mengen dus de molen laten draaien:
 • gieten of storten in de bekisting eventueel trillen om de lucht er uit te halen.

De bekisting

Beton is een lopende massa die in de juiste vorm gestort moet worden. Vanwege het hoge gewicht en de daarmee gepaard gaande grote krachten op de bekisting is een goede bekisting nodig. Naast de traditionele houten bekisting onderscheidt men: systeem bekisting naarmate het storten vordert gaat deze mee met het te storten beton, in gebruik bij onder andere de wegenbouw), systeembekisting (meermaals bruikbare bekisting), verloren bekisting (bekisting die niet meer verwijderd wordt en ter plekke achterblijft).Zorg dat de kist waar de beton ingaat erg sterk is.

Kijk ook op: soortelijk gewicht beton

Verdichten van de beton

Bij het verdichten van beton wordt vaak gebruikgemaakt van een trilnaald.

egaline

Bij kleinere hoeveelheden of oppervlaktes wordt ook wel een houten steel of hamer gebruikt. Het doel van verdichten is om de luchtbellen uit het mengsel te verwijderen.

In sommige gevallen is het beter om lucht in de beton te houden

Gebruik altijd vloerverwarming in de betonvloer

Indien de beton uitdroogt, zal het kunnen krimpen waardoor er trekspanningen optreden die het beton kunnen laten scheuren (krimpscheuren). Te snelle uitdroging kan voorkomen worden door het beton niet te snel laten drogen, door curing compound te gebruiken en het beton af te dekken  of door het in een ruimte te plaatsen met een zeer hoge luchtvochtigheid krijg u minder schuren

Hoe lager de temperaturen dan droogt beton niet of nauwelijks het beton uithardt. Onder 0 °C vindt geen uitharding meer plaats. Buiten beton storten moet altijd boven 0. Het kan ook door andere door infraroodlampen en een kachel te gebruiken of beton aan te maken met warm water. Verharden van beton is een exotherme reactie; er komt warmte vrij en dit kan voldoende zijn om de temperatuur hoog genoeg te houden, maar hierdoor is het soms ook niet mogelijk om grote hoeveelheden beton in één keer te storten. In dat geval moeten er buizen in het beton opgenomen worden, waar koud water doorheen circuleert om de warmte af te voeren.

kijk ook eens op AL BETON

Bescherming tegen ontmenging van de beton

Tijdens het storten en gedurende de eerste periode van het uitharden kan ontmenging optreden.

Cementgebonden gietvloer

Dat houdt in dat de korrels niet binden waardoor hij zijn kracht verliest dit kan voorkomen worden door:

 • voldoende cement deeltjes toe te voegen;
 • een niet te veel water toe te voegen waardoor cement-factor niet goed is;
 • niet te lang te trillen;
 • een minder plastisch beton te gebruiken
 • een stabilisator te gebruiken.

Zelf beton maken, het klinkt moeilijker dan het daadwerkelijk is. Beton kunt u voor verschillende doeleinden gebruiken. Het storten van een vloertje of fundering, het zijn relatief kleine projecten waarvoor u makkelijk zelf beton maken kunt.

Dit heeft u nodig om zelf beton te maken: Grind, Betonzand, Water en Cement.
Voor 1m3 (1.000 liter) beton heeft het volgende nodig: 325 kg cement – 660 kg betonzand– 1300 kg grind – 160 liter leidingwater.

Soorten grind die u kunt gebruiken voor het maken van beton zijn BoerengrindMoraine grind, Maasgrind en Witte grind. Alle vier de grindsoorten zijn geschikt voor het maken van beton. Boerengrind is het voordeligst van het stel en het Witte grind is een echte aanrader als het om zichtbeton gaat vanwege de wittere kleur. Afhankelijk van de toepassing kunt u kiezen voor een korrelgrootte van 4-16mm, 8-16mm, 4-32mm of 16-32mm.

 

 

Mengvolgorde

Stap 1: Meng het zand en grind tot dat alles goed gemixt is.

Stap 2: Voeg het cement toe en laat de mixer draaien tot er een gelijkmatige massa ontstaat.

Stap 3: Tot slot, voeg het water toe. Als het mengsel teveel water bevat, voeg dan extra cement, zand en grind toe in de juiste verhouding.

Handig is dan om de verhouding simpel te laten zoals bij de 1:2:3 verhouding: 1 emmer cement – 2 emmers betonzand – 3 emmers grind.

TIP! Bij funderingen kunt u beter een andere verhouding aanhouden: 1 deel cement, 2.5 delen zand en 3.5 delen grind. Daardoor meng je dan 0.5 deel water.

Onze grindsoorten en zand zijn te bestellen in bigbags of losgestort en zijn uiteraard zeer scherp geprijsd. Het kleinste deel, cement, kunt u eenvoudig halen bij verschillende bouwmarkten. Ga direct naar ons:

zelf beton maken goedkoper dan kant-en-klaar beton te laten bezorgen? We hebben voor u een prijsvergelijking gemaakt.

Voor iedere m3 beton standaard fundering heeft u ongeveer nodig:

 • 325 kg cement (13 zakken van 25 kg)
 • 650 kg metselzand (26 zakken van 25 kg)
 • 1300 kg betongrind (52 zakken van 25 kg)
 • 180 liter water.

Zelf betonmortel maken of beton laten maken?

Zelf beton maken is niet zo moeilijk meer zolang de verhoudingen tussen zand, cement,water en grind er maar goed in gedaan worden.
Tevens heeft u een betonmolen nodig, maar die kunt u uiteraard huren bij bo-rent:

Wat kan Woodstock voor u doen?

Bij het Woodstock totaalpakket isoleren we eerst de kruipruimte met schuimbeton. Hier bovenop leggen we de vloerverwarming aan met een dekvloer. Ten slotte kunt u kiezen voor een eindvloer uit ons assortiment zoals woonbeton PVC, laminaat of parket. Bij woonbeton van Woodstock heeft u geen dekvloer nodig want we storten het woonbeton direct over de vloerverwarming heen.

Huur een betonpomp

Door onze samenwerking met diverse specialistische bedrijven kunnen we het totaalpakket aanbieden tegen een zeer scherpe prijs. Er ontstaat ook nooit wrijving tussen de verschillende leveranciers, omdat u bij ons altijd één vast aanspreekpunt heeft.

Voordelen

Een Woodstock gietvloer is een hoge kwaliteit vloer zonder naden. Deze industriële vloer werd vroeger veel gebruikt in winkel- en bedrijfspanden, maar is tegenwoordig ook populair in woningen. De vloer past als design betonvloer perfect in een modern, strak en industrieel interieur. Wij leveren meerdere soorten gietvloeren zoals de cementgebonden gietvloer, een polyurethaan gietvloer (ook wel PU gietvloer) en onder andere de epoxy gietvloer. Zie verder voor een overzicht voor elk type gietvloer.

Wilt u  informatie over de PU gietvloer? Bel snel naar  06-21822672

De beste vloerverwarming  bestaat uit speciale slangen waarin warm water doorheen loopt . De slangen met warm water geven geleidelijk hun stralingswarmte af aan de vloer, en de vloer zorgt voor een hele gelijkmatige warmteverdeling in de leef ruimte.. Zeker als de ruimte eenmaal op temperatuur is, hoeft u een stuk minder bij te verwarmen dan bij een traditioneel verwarmingssysteem. Onze vloerverwarmingssysteem kunt u in de zomer ook gebruiken om uw woning af te koelen met koud water.

Categorieën: Verbouwen