Zelf beton maken is niet zo moeilijk meer, zolang de verhoudingen tussen zand, cement, water en grind maar kloppen.
De doe-het-zelver kan de volgende samenstelling gebruiken:
- 1 deel cement
- 2 delen zand
- 3 delen grind.
Het deel water is ongeveer een tiende van de vaste delen.
Voor het bereiden van één kubieke meter beton zijn in totaal 1560 liter (dm³) vaste stoffen nodig: 260 liter = 325 kg = 13 zakken cement à 25 kg (20 ltr), 520 liter zand en 780 liter grind.
Hoeveelheden tot 1 à 1,5 kuub zijn nog zelf makkelijk klaar te maken. Grotere hoeveelheden kan men het best door de Woodstock mobile betonmortel centrale laten aanvoeren.
Samenstelling beton
Voor iedere m3 beton heeft u ongeveer nodig:
- 325 kg cement (13 zakken van 25 kg)
- 650 kg metselzand (26 zakken van 25 kg)
- 1300 kg betongrind (52 zakken van 25 kg)
- 180 liter water.
Mengen van beton
Het mengen van een mengsel in een betonmolen gaat als volgt:
- de betonmolen zet u aan;
- de helft van de droog stoffen en een deel van het water toevoegen;
- al de droogstoffen in de molen doen;
- het zand en de rest van het grind toevoegen in de molen;
- water toevoegen tot de vloei goed is;
- enkele minuten mengen dus de molen laten draaien:
- gieten of storten in de bekisting eventueel trillen om de lucht er uit te halen.
Mengvolgorde
Stap 1: Meng het zand en grind tot dat alles goed gemixt is;
Stap 2: Voeg het cement toe en laat de mixer draaien tot er een gelijkmatige massa ontstaat;
Stap 3: Tot slot, voeg het water toe. Als het mengsel teveel water bevat, voeg dan extra cement, zand en grind toe in de juiste verhouding;
Handig is dan om de verhouding simpel te laten zoals bij de 1:2:3 verhouding: 1 emmer cement – 2 emmers betonzand – 3 emmers grind.
TIP! Bij funderingen kunt u beter een andere verhouding aanhouden: 1 deel cement, 2.5 delen zand en 3.5 delen grind. Daardoor meng je dan 0.5 deel water.
Verdichten van het beton
Bij het verdichten van beton wordt vaak gebruikgemaakt van een trilnaald. Bij kleinere hoeveelheden of oppervlaktes wordt ook wel een houten steel of hamer gebruikt. Het doel van verdichten is om de luchtbellen uit het mengsel te verwijderen. In sommige gevallen is het beter om lucht in het beton te houden. Indien het beton uitdroogt, zal het kunnen krimpen waardoor er trekspanningen optreden die het beton kan laten scheuren (krimpscheuren). Snelle uitdroging kan voorkomen worden door het droogproces te vertragen, door curing compound te gebruiken en het beton af te dekken. Of door het in een ruimte te plaatsen met een zeer hoge luchtvochtigheid krijg u minder schuren.
Hoe lager de temperaturen hoe minder snel het beton droogt en uithardt. Onder 0 °C vindt geen uitharding meer plaats. Buiten beton storten moet altijd boven 0. Het kan ook door andere door infraroodlampen en een kachel te gebruiken of beton aan te maken met warm water. Verharden van beton is een exotherme reactie; er komt warmte vrij en dit kan voldoende zijn om de temperatuur hoog genoeg te houden, maar hierdoor is het soms ook niet mogelijk om grote hoeveelheden beton in één keer te storten. In dat geval moeten er buizen in het beton opgenomen worden, waar koud water doorheen circuleert om de warmte af te voeren.
Kijk ook eens op AL BETON.
Bescherming tegen ontmenging van de beton
Tijdens het storten en gedurende de eerste periode van het uitharden kan ontmenging optreden. Dat houdt in dat de korrels niet binden waardoor hij zijn kracht verliest dit kan voorkomen worden door:
- voldoende cement deeltjes toe te voegen;
- niet te veel water toevoegen waardoor de cement-factor niet goed is;
- niet te lang trillen;
- een minder plastisch beton gebruiken
- een stabilisator gebruiken.
Zelf beton maken, het klinkt moeilijker dan het daadwerkelijk is. Beton kunt u voor verschillende doeleinden gebruiken. Het storten van een vloertje of fundering, het zijn relatief kleine projecten waarvoor u makkelijk zelf beton maken kunt.
De bekisting
Beton is een lopende massa die in de juiste vorm gestort moet worden. Vanwege het hoge gewicht en de daarmee gepaard gaande grote krachten op de bekisting is een goede bekisting nodig. Naast de traditionele houten bekisting onderscheidt men: systeem bekisting naarmate het storten vordert gaat deze mee met het te storten beton, in gebruik bij onder andere de wegenbouw), systeembekisting (meermaals bruikbare bekisting), verloren bekisting (bekisting die niet meer verwijderd wordt en ter plekke achterblijft).Zorg dat de kist waar de beton ingaat erg sterk is.
Kijk ook op: soortelijk gewicht beton
Zelf betonmortel maken of beton laten maken?
Zelf beton maken is niet zo moeilijk meer zolang de verhoudingen tussen zand, cement,water en grind er maar goed in gedaan worden. Tevens heeft u een betonmolen nodig, maar die kunt u uiteraard huren bij bo-rent: