Een definitief energielabel wordt altijd berekend door een Energie Prestatie-adviseur of EP-adviseur. Het is dus niet mogelijk om het zelf te berekenen. Toch zijn er wel mogelijkheden om zo goedkoop mogelijk een energielabel te berekenen. Weten hoe? Lees dan snel verder. Wilt u de kruipruimte isoleren om hoger energie label te krijgen kunt u dit doen met Schuimbeton

Goedkoop energielabel berekenen

Een EP-adviseur kan en mag zelf bepalen wat hij rekent voor het afgeven van een energielabel. Daarom is het aan te bevelen om meerdere offertes op te vragen. Er zijn ook speciale websites waarop de verschillende aanbieders met elkaar vergeleken worden. Zo krijgt u een beeld van de kosten en kunt u kijken waar u het goedkoopste uit bent.

Door de offertes goed met elkaar te vergelijken kunt u een energielabel voor de laagste prijs krijgen. Het is wel belangrijk om goed naar de verschillen te kijken. Er zijn EP-adviseurs die landelijk werken. Kijk dan of de reiskosten in rekening worden gebracht. Zeker als de afstand die afgelegd moet worden aanzienlijk is, kunnen deze kosten in de papieren lopen. In dat geval kunt u beter kiezen voor een EP-adviseur die iets duurder is maar geen reiskosten in rekening brengt.

Heeft u het energielabel snel nodig, kijk dan naar de levertijd. De ene adviseur kan bij wijze van spreken de volgende dag al komen, de andere kan misschien pas over 2 maanden. Als u voldoende tijd heeft maakt dat niet uit. Zit u op het energielabel te wachten voor bijvoorbeeld de verkoop van uw eigen woning, dan kiest u misschien niet voor de laagste prijs maar wel voor de adviseur die op korte termijn tijd heeft.

Energielabel niet verplicht

Wist u dat u niet verplicht bent om een energielabel voor uw woning te hebben? Hoewel dit misschien wel wordt geroepen door diverse partijen heeft de overheid bepaald dat een energielabel pas verplicht is bij de verkoop, verhuur of oplevering van een nieuwbouwwoning of nieuwbouwappartement. Zolang u gewoon blijft wonen in uw huidige woning, heeft u dus geen label nodig.

Energielabel bij verkoop woning verplicht

Gaat u uw woning verkopen, dan is een energielabel wel verplicht. Ook als u gaat adverteren met uw woning, bent u verplicht het energielabel in de advertentie te vermelden. Dit geldt alleen als uw woning ook een geldig energielabel heeft. Tot 1 januari 2022 hoeft het label niet vermeld te worden.

Bij de overdracht van de woning bij de notaris moet het energielabel overlegd worden. Kunt u dit niet overleggen, dan riskeert u een boete. De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert of een geldig energielabel aanwezig is en is tevens de instantie die de boetes oplegt.

Daarnaast kan een geïnteresseerde koper om een energielabel vragen en deze is waarschijnlijk niet van plan om de kosten voor het verkrijgen van het label zelf te dragen. Als verkopende partij is het daarom verstandig om altijd een energielabel aan te vragen om daarmee het risico op een boete te vermijden.

Zelf energielabel berekenen

Een andere manier om goedkoop een energielabel te berekenen is door zelf een inschatting te maken van het energieverbruik van uw woning. Zeker als u een redelijk nieuwe woning heeft, kunt u aan de hand van het bouwjaar en de op dat moment geldende regels een aardige inschatting maken.

Als voorbeeld: uw woning is gebouwd in 2005. Rond die tijd was er al veel aandacht voor energiebesparende maatregelen als isolatie en mechanische ventilatie maar werden geen maatregelen genomen om zelf energie op te wekken. Goede isolatie van deze woning zorgt ervoor dat de warmte het huis niet uit kan maar de warmte moet nog wel opgewekt worden door een CV-ketel. Op basis van deze informatie zal de woning energielabel B of A hebben.

Een ander voorbeeld: een woning is gebouwd voor 1920. In die tijd bestonden er geen spouwmuren, isolatie en dubbel glas. Een woning uit die tijd die nog in de originele staat is, zal zeker niet energiezuinig zijn. Een dergelijke woning zal een slechte score hebben en een energielabel G.

Onderdelen voor het berekenen van een energielabel

Eenvoudig gezegd wordt bij de berekening van een energielabel gekeken naar

  • Het bouwjaar van de woning
  • De toegepaste dak-, muur en vloerisolatie
  • Het soort glas
  • De soort verwarming
  • Aanwezige systemen om zelf energie op te wekken
  • Door zelf deze informatie over uw woning te verzamelen, kunt u een inschatting maken van het energielabel van uw woning.

Advies aanvragen energielabel

Toch kan het verstandig zijn om wel een energielabel aan te vragen ook al gaat u uw woning niet verkopen. De EP-adviseur bekijkt en inventariseert namelijk uw hele woning. Het energielabel dat daar uitrolt, zegt niet alleen iets over de hoeveel energie die uw woning verbruikt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m2.jr), maar geeft ook de verbetermogelijkheden van uw woning aan. Oftewel, u krijgt inzicht in de energiebesparende maatregelen die u kunt nemen om uw woning te verduurzamen.

Het verlagen van het energieverbruik van uw woning, heeft als voordeel dat uw energielasten zullen dalen. Hoe minder u verbruikt, hoe minder u af hoeft te rekenen. Zeker met de stijgende gasprijzen kan het heel lucratief zijn om over te stappen naar een ander verwarmingssysteem. Bij het energielabel wordt dan ook aangegeven hoe moeilijk of makkelijk het is om de betreffende woning van het gas af te krijgen.

Investeren in energiebesparing

Bent u van plan om te investeren in het isoleren en of verduurzamen van uw woning zodat uw woning een beter energielabel krijgt, dan is het zeker aan te raden te kijken naar de subsidiemogelijkheden die er zijn vanuit de overheid. Hiervoor kunt u kijken op de website over de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE)

Ook zijn er diverse mogelijkheden om de verbeteringen ten behoeve van de energiebesparing van uw woning te financieren. Een paar mogelijkheden:

  • Hypotheek
  • Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds
  • Groene leningen
  • Duurzame Monumenten Lening
  • Duurzaamheidslening

Elke financieringsmogelijkheid heeft zijn eigen voorwaarden. Of u in aanmerking komt, hangt af van uw situatie. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om gebruik te maken van meer dan één lening of om een lening te combineren met subsidie. In alle gevallen is het verstandig vooraf goed uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn.

Naast subsidie en financiering kunt u natuurlijk ook uw eigen geld gebruiken voor de verduurzaming van uw woning. Bedenk daarbij wel dat als het geld eenmaal in uw woning zit, u hier niet meer vrij over kunt beschikken. Nadat u energiebesparende maatregelen heeft toegepast, kunt u het energielabel van uw woning opnieuw laten berekenen.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.