Duurzaamheidslening

Het verduurzamen van uw woning zorgt ervoor dat uw energieverbruik omlaag gaat en daarmee ook de kosten – bij gelijkblijvende energietarieven. Verduurzamen is dus zinvol, maar lang niet iedere woningeigenaar heeft de middelen om de investering zelf te betalen.

Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven hun woning te verduurzamen, is de duurzaamheidslening in het leven geroepen. Deze lening is specifiek bedoeld om woningeigenaren de mogelijkheid te geven om tegen een lage rente geld te lenen. Met dit geld kunnen ze vervolgens hun woning verduurzamen.

 

Woodstock-vloeren en verduurzamen

Bij Woodstock-vloeren storten we schuimbeton in kruipruimten wat een isolerende werking heeft. Hierbij helpt woodstock-vloeren bij het verduurzamen van uw woning.

Kijk op de website voor meer informatie wat wij kunnen betekenen voor uw huis met schuimbeton.

Wat wordt verstaan onder verduurzamen?

Onder verduurzamen wordt verstaan: het nemen van energiebesparende maatregelen. Deze maatregelen zorgen voor een reductie van het energieverbruik waardoor het milieu niet of minder belast wordt. Energiebesparende maatregelen zijn bijvoorbeeld het isoleren van de woning in de vorm van dak-, gevel- spouwmuur-, vloer en kruipruimte isolatie. Ook het plaatsen van een warmtepomp en zonnepanelen vallen onder energiebesparende maatregelen.

Is het verstandig om mijn woning duurzaam te maken?

Ja, het is zeker verstandig om te investeren in het verduurzamen van uw woning. Door te verduurzamen, gaat u minder energie verbruiken. Hierdoor bespaart u op de energiekosten. De besparing die het verduurzamen oplevert, kunt u gebruiken om de duurzaamheidslening af te lossen. In het gunstigste geval, kunt u met uw besparing de maandelijkse aflossing van de lening betalen. Of dit ook daadwerkelijk zo is, hangt af van uw huidige verbruik- en energietarieven.

duurzaam investeren woodstock

Voordelen duurzaamheidslening

De voordelen van een duurzaamheidslening zijn divers. Zo hoeft u met een duurzaamheidslening geen eigen geld in te brengen en hoeft u ook uw spaargeld niet te investeren in uw woning. Daarnaast heeft een duurzaamheidslening een rente die lager is dan de commerciële marktrente. Ook is het mogelijk om boetevrij af te lossen – iets wat bij andere type leningen vaak niet mogelijk is.

Is een duurzaamheidslening voor iedereen?

De duurzaamheidslening wordt verstrekt door het SVn – het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Hiervoor werken zij samen met gemeenten en provincies in Nederland. De gemeente of de provincie bepalen of u in aanmerking komt voor de lening. De voorwaarden waaraan u moet voldoen, heeft de gemeente vastgelegd in een verordening. Voldoet uw aanvraag aan de voorwaarden, dan ontvangt u een toewijzingsbrief van de gemeente. Met deze brief kunt u de daadwerkelijke lening aanvragen bij het SVn. Zij kijken door middel van een financiële toets of de lening ook financieel haalbaar is voor u.

 

 

 

verduurzamen huis

Hoe weet ik wat de voorwaarden zijn in mijn gemeente?

Op de website van het SVn kunt u heel eenvoudig kijken of uw gemeente samenwerkt met het SVn. Door uw woonplaats in te vullen krijgt u een overzicht van de mogelijkheden binnen uw gemeente. Is een van de thema’s Duurzaam maken, klik daar dan op door. U ziet dan een overzicht van de mogelijkheden voor een lening binnen uw gemeente of de provincie waarin uw gemeente ligt.

Let op: niet alle gemeenten verstrekken een duurzaamheidslening of noemen het een duurzaamheidslening. Kijk dus goed of en zo ja welke lening(en) uw gemeente verstrekt.

 

Duurzaamheidslening en belastingaftrek

Het bedrag dat uw maandelijks betaalt voor uw duurzaamheidslening, bestaat voor een deel uit rente en voor een deel uit aflossing. Aan het einde van de looptijd van uw lening, vaak 10 of 15 jaar, is de lening volledig terugbetaald. Het zou kunnen zijn dat de rente die u gedurende de looptijd van de lening betaalt, fiscaal aftrekbaar is. Of dit in uw situatie zo is, kunt u het beste navragen bij de belastingdienst of uw belastingadviseur.

 

Is er voor een duurzaamheidslening een onderpand nodig?

Voor een duurzaamheidslening is geen onderpand nodig. Een duurzaamheidslening is persoonsgebonden en vergelijkbaar met een persoonlijk krediet. Het grote voordeel van een duurzaamheidslening is de lage rente die u betaalt. Het rentepercentage ligt vele malen lager dan de rente op een persoonlijke of consumptief krediet. Uiteraard moet u wel eigenaar van een woning zijn om voor een duurzaamheidslening in aanmerking te komen.

Andere mogelijkheden om verduurzamen te financieren

Naast een duurzaamheidslening zijn er nog andere mogelijkheden om het verduurzamen van uw woning te financieren.

Subsidie

De ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en energiebesparing) is een subsidieregeling voor woningeigenaren die één of meerdere van de volgende maatregelen uitvoeren om hun woning te verduurzamen:

  • Aansluiting op een warmtenet
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Dakisolatie
  • Zolder- of vlieringvloerisolatie
  • Binnen- of buitengevelisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Vloerisolatie
  • Bodemisolatie
  • Hoogrendementsglas

 

De subsidie voor 2 of meer maatregelen is ongeveer 30% van de totale kosten. Alle informatie en voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze subsidie vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Energiebespaarlening

Het Nationaal Warmtefonds verstrekt een energiebespaarlening. Deze lening is bedoeld voor woningeigenaren en bewoners die energiebesparende maatregelen willen nemen voor hun woning. De rente op een energiebespaarlening ligt hoger dan de rente van een duurzaamheidslening en het maximale leenbedrag is in principe 25.000 euro.

Let op: vanaf 1 november is de rente op een energiebespaarlening 0%, als het huishouden dat de lening aanvraagt een verzamelinkomen heeft tot € 45.014,-- In dat geval kan een energiebespaarlening aantrekkelijker zijn dan een duurzaamheidslening.

 

Lening bij de bank

Diverse banken bieden een duurzaamheidslening aan om energiebesparende maatregelen mee te financieren. Hoewel dit in sommige gevallen een duurzaamheidslening wordt genoemd, is dit niet vergelijkbaar met de duurzaamheidslening die wordt verstrekt door het SVn. In het algemeen liggen de rentetarieven bij de bank hoger en bent u maandelijks dus meer geld kwijt voor uw lening. Neem contact op met uw bank om de precieze voorwaarden en rentetarieven te achterhalen.

Goedkoop verduurzamen woning financieren

Een duurzaamheidslening is een relatief goedkope manier om het verduurzamen van uw woning te financieren. Of het voor u aantrekkelijk is, hangt af van de maandelijkse energiekosten, de te behalen besparing en de hoogte van de investering. Overweegt u om te investeren in het isoleren van uw woning door bijvoorbeeld vloerisolatie of bodemisolatie toe te passen? Woodstock vloeren geeft u graag advies over de mogelijkheden die er zijn en de bijbehorende kosten. Kom eens langs in onze showroom in Obdam, wij helpen u graag. Bel voor een afspraak 06-28083528, zo weet u zeker dat er een adviseur beschikbaar is om uw vragen te beantwoorden.

 

 

Categorieën: Besparen

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.