Hoe werkt een hybride warmtepomp in combinatie met een cv ketel

Met een warmtepomp kun je flink wat energie besparen. De standaard systemen functioneren over het algemeen goed maar zijn door de hoge investeringskosten alleen rendabel voor goed geïsoleerde huizen die voorzien zijn van een schuimbetonvloer met een lage temperatuurverwarming. Een hybride warmtepomp is daarentegen stukken goedkoper en kan ook toegepast worden in combinatie met standaard radiatoren ik ga u vertellen waarom.

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een lucht-water warmtepomp en is vaak een gasgestookte modulerende hoogrendementsketel. De samenstelling van het systeem hangt af van het type pomp maar bestaat doorgaans uit een buitenunit en een binnenunit waarin de warmtepomp is verwerkt. Deze worden gekoppeld aan de CV-ketel en een slimme thermostaat.

Bij een hybride systeem werkt de warmtepomp en CV-ketel juist samen om bij het verwarmen van de woning en het sanitaire warm water. De ene keer zal een warmtepomp het meeste warmte leveren, de andere keer juist de CV-ketel. Dit is afhankelijk van de buitentemperatuur en de gevraagde hoeveelheid warmte.

hybride warmtepomp

 

Hybride warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Hiervoor gebruikt hij stroom, maar veel minder dan bij elektrisch verwarmen zonder warmtepomp. Een warmtepomp werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast. In plaats van dat hij warmte afvoert, haalt een warmtepomp juist warmte van buiten naar binnen.

Elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische aangedreven warmtepomp verwarmt je huis én zorgt voor warm water. Je hebt dan geen gas meer nodig. Deze warmtepompen zijn wel uur en stellen hoge eisen aan de isolatie van je woning.

Daarom zijn ze vooral interessant voor nieuwbouwwoningen. Een echt goed geïsoleerde oudere woning kun je er ook mee verwarmen.

Hoger stroomverbruik

Een warmtepomp zorgt wel voor een hoger stroomverbruik. Dit kun je halen uit eigen zonnepanelen op je dak. Zo profiteer je optimaal van je warmtepomp door de ‘gratis’ energie van de zon. In de zomer kan een volledig elektrische warmtepomp de woning ook koelen.

Beter en betaalbaar

Om je huis compleet te verwarmen met een warmtepomp hoef je niet een bron in de tuin te boren. Lucht/water-warmtepompen, die warmte uit de buitenlucht halen, worden steeds beter en betaalbaarder. Zeker met de ISDE-subsidie. Bodem/water-warmtepompen hebben wel 2 grote voordelen. Ze zijn het efficiëntst en maken buiten de woning geen geluid.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.