Wanneer je op zoek bent naar een mogelijkheid om het comfort in je woning aanzienlijk te verbeteren met vloerverwarming is het altijd interessant om even in de richting van vloerverwarming kosten te kijken.

Vloerverwarming kan zowel worden toegepast als bij- en hoofdverwarming. Dit zorgt er voor dat je niet alleen altijd kan rekenen op lekker warme voeten waar in je woning je ook mag zijn, bovendien is het ook nog eens zo dat probleemloos verschillende ruimtes kunnen worden verwarmd. Op deze manier hoef je dan ook geen rekening meer te houden met de aanwezigheid van radiatoren die veel ruimte in beslag nemen. Wil jij ook graag investeren in verwarming voor je woning, maar zou je eerst een goed beeld willen hebben van de gemiddelde kostprijs die hieraan verbonden is? Twijfel dan niet langer, lees snel verder en ontdek welke kosten er aan het toepassen van vloerverwarming precies verbonden zijn.

Omschrijving Voorrijkosten* Prijs per m2*
Vloerverwarming ongeïsoleerde noppenplaten €350,- €28,65 ex btw
Vloerverwarming 1 cm geïsoleerde noppenplaten €350,- €31,62 ex btw
Vloerverwarming 3 cm geïsoleerde noppenplaten €350,- €34,82 ex btw
*Prijzen zijn slechts indicatief en kunnen variëren op basis van actuele grondstofprijzen
Vloerverwarming kosten

De kosten van vloerverwarming

De kosten van vloerverwarming kunnen beginnen bij €35,- per m2 voor kleine projecten meerdere ruimtes en voor grotere projecten zijn de kosten aanzienlijk lager. Zo zijn de kosten dus afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  1. Het vloerverwarmingssysteem wat uw kiest.
  2. De grootte van uw ruimte.
  3. De leeftijd van uw gebouw..

Met goede overweging en besluitvorming zijn vloerverwarmingssystemen een geweldige keuze voor huiseigenaren omdat ze gelijkmatig verdeelde warmte en comfort bieden.

Vloerverwarming valt in twee categorieën: elektrische en watersystemen . In een elektrisch vloerverwarmingssysteem (algemeen bekend als een droog systeem) wordt een set draden onder of in de vloer geïnstalleerd, waar de warmteafgifte wordt geregeld door een thermostaat.

Water-vloerverwarming (ook bekend als een nat systeem) circuleert heet water naar de leidingen door de vloer, aangesloten op een ketel of een warmtepomp. Een uitsplitsing van de prijzen is te vinden in onderstaande tabel:

Kosten vloerverwarming - Retrofit versus nieuwbouw huis
Type vloerverwarming Nieuw of gerenoveerd Materiaalkosten Loonkosten Doorlooptijd Totale vloerverwarmingskosten
elektrisch gerenoveerd € 4.200 + € 560- € 840 2-3 dagen € 4.600- € 5.300
elektrisch Nieuwbouw € 2.450 + € 280- € 560 1-2 dagen € 2.600- € 3.200
Water gerenoveerd € 10.500 + € 1.400- € 2.000 5-7 dagen € 11.500 € 13.000
Water Nieuwbouw € 5.600 + € 1.120- € 1.700 4-6 dagen € 6.400- £ 7.600

*Voorbeeld prijs grafiek van een 60m ² huis met € 30 aannemer uurtarief. **Prijzen zijn slechts indicatief, en zijn geen definitieve aanbieding voor werkzaamheden. Voor een definitieve prijsopgave kunt u een offerte aanvragen.

De kosten voor vloerverwarming met elektrische folie beginnen bij €50,- per m² , exclusief thermostaat. De markt biedt kits vanaf €180,- voor een aluminiumstructuur van 140 W / m² , inclusief een thermostaat voor gecontroleerde warmteafgifte en een vloertemperatuursensor.

Als u een warmwatersysteem overweegt, verwacht dan hogere vloerverwarmingskosten. Prijs voor materialen beginnen vanaf €35,- m², met uitzondering van het aanbrengen van lading en extra apparatuur aankopen.( De m2 prijs is is voor de beste vloerverwarming).

Hoeveel kost een vloerverwarming installatie?

Als het gaat om installatie kunnen de kosten voor vloerverwarming worden beïnvloed door een aantal verschillende factoren:

  1. Het type vloer en de bedekking
  2. De staat van het onroerend goed
  3. Het type vloerverwarming wat u kiest.

Materialen zullen het meest kosten, gevolgd door handelskosten. Contractkosten kunnen variëren van €200,- tot €300,- per dag , en dit is afhankelijk van de lengte van het installatieproces.

Hoeveel kost een vloerverwarming installatie?

Factoren die invloed hebben op de kosten

Hoogwaardige isolatie en een thermostaat zijn belangrijke factoren die de kosten voor vloerverwarming beïnvloeden .

Ze variëren afhankelijk van het model en de grootte van het onroerend goed, maar u kunt verwachten tussen €100,- en €200,- uit te geven . De isolatie helpt het systeem om een ​​hogere warmte-opbrengst te verspreiden. De thermostaat regelt de timing van de warmteafgifte.

Het leggen van pijpen voor natte ondervloer- systemen zal gemakkelijker zijn in een nieuw gebouw waar het verwijderen van de oude vloerbedekking niet nodig is. Als een huis met een elektrisch type wordt gerenoveerd, zijn de kosten voor vloerverwarming goedkoper voor materialen. Laten we de installatiekosten hieronder bekijken.

Gerenoveerde woninginstallatie

Eenpersoonskamers of badkamers zijn geweldig voor elektrische vloerverwarming , vooral in een klein renovatieproject.

Als u de exacte maat voor uw project niet kunt vinden, wordt het altijd aanbevolen om de kleinere maat te kopen en een extra mat toe te voegen die desgewenst tegen scheuren in onverwarmde gebieden beschermt . Dit voorkomt onnodige oververhitting in de kamer. Een losse kabel set voor een kamer van 4,5 m² kan beginnen vanaf €300,- .Natte vloerverwarming in een gerenoveerd gebouw kost ongeveer €150 per m² , exclusief het arbeidswerk, dat 6-7 dagen kan duren.

Nieuwbouw installatie

De kosten voor vloerverwarming kunnen overweldigend zijn gezien alle bijbehorende kosten, maar sommige elektrische systemen zijn een geweldige betaalbare oplossing voor een nieuwbouw.

De gemiddelde prijs per m² kan beginnen vanaf  €40,- en de installatie kan maximaal twee dagen duren. Het gebruik van elektrische vloerverwarming in het hele gebouw zal echter leiden tot hoge elektriciteitsrekeningen.

Warm water ondervloersystemen zijn veel geschikter voor nieuwe woningen. Een nat systeem kan meer dan €90,-  per m² kosten , meer dan het dubbele van het bedrag in vergelijking met een elektrisch vloersysteem.

Hoeveel kost een werkende vloerverwarming?

De bedrijfskosten van water-vloerverwarming zijn afhankelijk van vele factoren, zoals de hoofdsysteemgenerator - ketel- of warmtepomptypen.

Het grote voordeel van het installeren van een water-vloerverwarming is de goedkopere bedrijfskosten. Het gebruik van een goede vloernivellering kan de benodigde aanvoertemperatuur met 20% verlagen . Als je een systeem hebt met een lagere temperatuur, kun je ongeveer  €10,- per jaar voor elke graad besparen .

Zowel water- als elektrische vloerverwarming kunnen worden geregeld om onnodig warmtegebruik te voorkomen. Het is niet aan te bevelen om de vloerverwarming continu aan te laten en is met een goede isolatie bijzonder overbodig.

Laten we bijvoorbeeld een gemiddelde kamer grootte nemen van een badkamer van 4 m² die 4 uur per dag wordt verwarmd. De gemiddelde elektriciteitsprijs is 14,37 p / kW. Dat kan oplopen tot €10,- / €11,- euro per maand.

 

Bespaar met uw vloerverwarmingspomp

Door de pomp te voorzien van een zogenaamde tijd schakelaar kan je steeds genieten van een zo optimaal mogelijk voordeel. Dit is het geval omdat de pomp alleen maar aanslaat wanneer er echt nood is aan extra warmte en dus niet continue hoeft te draaien. Het mag dan ook duidelijk zijn, ben je op zoek naar een interessante mogelijkheid om het rendement van je vloerverwarming op te krikken, dan is het beslist de moeite waard om te investeren in een moderne vloerverwarmingspomp.

 

Korte terug verdien tijd

In het meest ideale geval is het mogelijk om de terugverdientijd van vloerverwarming te beperken tot een periode van 10 – 15 jaar (gemiddeld). Om dit te kunnen realiseren dient er echter niet alleen rekening te worden gehouden met het systeem op zich, maar ook met de ruimte waarin deze wordt toegepast. Alleen in een goed geïsoleerde ruimte kan een zo optimaal mogelijk rendement worden behaald.

Met vloerverwarming bespaar je jaarlijks zo’n 180-250 m3 gas. Als we uitgaan van een gasprijs van 0.75 eurocent per m3 gas dan kom je uit op een gemiddelde jaarlijkse besparing van ongeveer 227 euro.

kijk ook op KIWA


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.