Vloerverwarming infrezen is een mooie methode voor het installeren van traditionele vloerverwarmingssysteem in een bestaande dekvloeren van bijvoorbeeld zandcement of zelfs anhydrietvloer zonder dat de vloer volledig moeten verwijderen. De techniek Vloerverwarming infrezen wordt vaak toegepast als je de voordelen van vloerverwarming wel wilt benutten in een ruimte met een bestaande zandcement of anhydrietvloer. Woodstock Vloeren kan voor u de Vloerverwarming infrezen, aansluiten, slangen leggen, egaliseren en sleuven dicht smeren.
Vloerverwarming infrezen

Voorbereiding en planning

Voordat wij beginnen is er altijd iemand bij u geweest om alles door te nemen. We beginnen met het infrezen van vloerverwarming als we het leg plan inzichtelijk hebben. Bij vloerverwarming moet we altijd een gedetailleerd plan maken. Dit omvat het bepalen van de beste leg plan (lay-out) voor de verwarmingsbuizen, de warmteafgifte berekeningen is ook belangrijk om zo het hoogste rendement voor de vloerverwarming te krijgen, het type vloerafwerking en eindvloer is ook belangrijk. Bij Woodstock vloeren gaan de meeste klanten voor egaliseren en PVC. maar ook. tegels, laminaat, etc kan natuurlijk ook. Vloerverwarming kan ook goed worden gecombineerd met schuimbeton isolatie.

Het frezen van de sleuven

Het frezen van de sleuven is een specifieke taak die wordt uitgevoerd door een specialist van Woodstock Vloeren. Dit gebeurt met behulp van speciale freesmachines met daaraan bevestigd een zaagblad, waarmee sleuven in de bestaande dekvloer worden gemaakt. De sleuven in de dekvloer worden gefreesd op een gelijkmatige diepte van ongeveer 18-20 mm. Deze sleuven worden strategisch geplaatst volgens het legplan en bieden ruimte voor de verwarmingsbuizen, zodat deze erin kunnen worden geklikt.

Plaatsen van de slangenverwarmingsbuizen

Nadat de sleuven zijn gefreesd, worden de verwarming slangen in de sleuven geplaatst. De buizen zijn van van kunststof (PEX) en zijn gemaakt en zijn ontworpen om warm water door te laten stromen om warmte af te geven aan de vloer.

Bevestigen van de slangen

De slangen worden meestal vastgezet in de sleuven om te voorkomen dat ze bewegen tijdens het egaliseren en de vloerafwerking. Dit wordt soms gedaan met behulp van speciale beugels of clips als ze te los in de sleuven liggen.

Afwerking

Nadat de buizen zijn geïnstalleerd en bevestigd, wordt de egaline aangebracht. Dit kan variëren afhankelijk van je keuze, maar het is essentieel om rekening te houden met de hoogte vloer om ervoor te zorgen dat de vloerverwarming goed en efficiënt kan "werken".
Vloerverwarming infrezen

De aansluiting op het verwarmingssysteem

De vloerverwarming slangen worden aangesloten op het verwarmingssysteem. Dit kan een cv-ketel, warmtepomp of een ander type warmtebron zijn.

Testen en inregelen

Zodra het systeem is geïnstalleerd, gaan wij grondig testen of de vloerverwarming goed is ingeregeld om ervoor te zorgen dat het efficiënt en gelijkmatig warmte afgeeft.

Het infrezen van vloerverwarming is een complexe taak wat door gespecialiseerde vakmensen van Woodstock uitgevoerd wordt. Het vereist expertise in zowel vloerverwarmingssystemen als mede de vloerafwerkingen om ervoor te zorgen dat het systeem correct wordt geïnstalleerd en optimaal presteert.

Wat zijn de kosten van het infrezen

Op 3 oktober 2023 was de prijs voor 50 m2 vloerverwarming infrezen in Alkmaar in zandcement begaande grond euro ex btw en voorbereiding €1991 het aansluiten van de vloerverwarming bedraagt meestal tussen de €150 en €250 vraag voor de zekerheid altijd vrijblijvend de prijs aan voor de kosten vloerverwarming in frezen aan om misverstanden te voorkomen.
Vloerverwarming infrezen nadelen: Een koudebrug in het kader van vloerverwarming verwijst naar een situatie waarbij er een ongewenste warmteverlies- of koude-overdrachtspunt optreedt in de vloer. Dit is soms een nadeel en kan resulteren in een verwarmingssysteem wat zijn warmte onvoldoende of ongelijkmatige verdeeld en er energieverspilling optreed. Het is belangrijk om koudebruggen te voorkomen en soms kan beter gekozen worden voor een isoleerde noppenplaat bij het ontwerpen van het vloerverwarmingssysteem komt dit zeker ter spraken. Er zijn veelvoorkomende oorzaken van koudebruggen en gelukkig manieren om ze te voorkomen.

Vloerverwarming frezen op elke dekvloer?

Helaas is het niet altijd mogelijk om vloerverwarming in elke dekvloer te frezen, omdat dit afhangt van verschillende factoren. Sommige dekvloeren zijn te dun, en bij een te dunne dekvloer kan de constructievloer beschadigd raken. Daarnaast speelt de hardheid van de dekvloer ook een rol in de haalbaarheid. Te harde dekvloeren kunnen de freesmachine beschadigen. Bovendien moet de dekvloer volledig vlak zijn, anders kan dit leiden tot een ongelijkmatige warmteverdeling in uw woning. De enige soorten dekvloeren waarop zonder problemen kan worden gefreesd, zijn cementdekvloeren, anhydrietdekvloeren, zandcementdekvloeren, magnesietdekvloeren en eventueel betondekvloeren. Tijdens de voorbereiding en planning wordt dus ook gecontroleerd of uw dekvloer geschikt is voor het frezen.

Kan je vloerverwarming in een betonvloer frezen?

Het is zeker mogelijk om vloerverwarming in een betonnen dekvloer te frezen. Echter is dit geen eenvoudige taak om zomaar uit te voeren. Hiervoor hebben we een zwaardere freesmachine met daaraan een diamantzaagblad nodig. Hierdoor kunnen de kosten wat hoger uitvallen dan normaal.

De voordelen  van vloerverwarming infrezen

Het infrezen van vloerverwarming is een mooie methode en een goed alternatief als u wilt profiteren van alle voordelen van traditionele vloerverwarming tegen minimale kosten en renovatie. Naast de standaard voordelen, zoals minder luchtcirculatie, meer ruimte en een gelijkmatigere warmteverdeling, heeft vloerverwarming infrezen als extra voordeel dat het een snellere opwarmtijd mogelijk maakt doordat het dichter bij het oppervlak van de vloer ligt dan vloerverwarmingsmatten.

De nadelen van vloerverwarming infrezen

Een groot deel van de problemen bij vloerverwarming infrezen ontstaat door verkeerde uitvoering. Vloerverwarming is, zoals eerder vermeld, geen klus voor een doe-het-zelver en moet echt door een specialist worden uitgevoerd. Anders kan het een koudebrug veroorzaken.

Onvoldoende isolatie

Een van de belangrijkste oorzaken van koudebruggen is onvoldoende isolatie onder de vloerverwarming. Woodstock vloeren gebruikt ook vaak schuimbeton onder de vloerverwarming. In het ontwerp moet ervoor gezorgd worden dat er een effectieve thermische isolatiebarrière is tussen het verwarmingssysteem en de koude ondergrond. Dit kan worden bereikt door hoogwaardige isolatiemateriaal te gebruiken en ervoor te zorgen dat ze goed zijn geïnstalleerd zonder koudebruggen.

Onderbrekingen in isolatie: Als er onderbrekingen zijn in de isolatielaag, bijvoorbeeld rond leidingen of buizen die door de isolatie lopen, kan dit leiden tot minder overdracht warmte. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat isolatiemateriaal continu en ononderbroken is.

Bevestigingsmiddelen en geleidingsmaterialen

Bevestigingsmiddelen, zoals spijkers of schroeven, kunnen koudebruggen veroorzaken als ze door de isolatielaag gaan en direct contact maken met de koude ondergrond. Speciale bevestigingsmiddelen met een lage warmtegeleidbaarheid gebruikt Woodstock vloeren om dit te voorkomen.

Verkeerd ontwerp

Een onjuist ontwerp van het verwarmingssysteem kan ook leiden tot koudebruggen. Het is belangrijk om de juiste afstand tussen de verwarmingsbuizen te handhaven, evenals ervoor te zorgen dat het verwarmingsvermogen gelijkmatig wordt verdeeld over de vloer.

Aansluiting op buitenmuren

Waar de vloerverwarming aansluit op buitenmuren, kan warmteverlies optreden als er geen extra isolatiemaatregelen aangebracht zoals kantstrook ook wel randfoam genoemd. Het gebruik van isolatiestrips of -materialen rond deze gebieden kan helpen.

Goede installatiepraktijken

Ten slotte is het van cruciaal belang om vloerverwarmingssystemen volgens de juiste installatiepraktijken te installeren. Dit omvat het correct plaatsen van isolatie, het zorgvuldig aanbrengen van de verwarmingsbuizen en het testen van het systeem op lekken en problemen.

Het vermijden van koudebruggen in vloerverwarmingssystemen vereist een zorgvuldige planning, ontwerp en installatie. De vloerverwarming isolatie principes zijn er om ervoor te zorgen dat je vloerverwarming goed efficiënt werkt zonder onnodig warmteverlies.

De temperatuur vloerverwarming

De ideale temperatuur voor vloerverwarming varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type vloerbedekking, de isolatie van de ruimte en persoonlijke voorkeuren. Over het algemeen ligt de aanbevolen watertemperatuur voor vloerverwarming tussen de 30°C en 40°C (86°F - 122°F), maar dit kan variëren.

Tips bij het instellen van de juiste temperatuur voor vloerverwarming

Type vloerbedekking

Het type vloerbedekking dat je gebruikt, heeft invloed op de ideale watertemperatuur. Bijvoorbeeld, tegels kunnen doorgaans hogere temperaturen verdragen dan houten vloeren of tapijt. Zorg ervoor dat de gekozen temperatuur veilig is voor je vloerbedekking en geen schade veroorzaakt.

Warmteafgifte

Bij vloerverwarming infrezen moet vloerverwarmingssystemen moeten voldoende warmte afgeven om de gewenste kamertemperatuur te bereiken. De temperatuur van het verwarmingswater speelt hierbij een rol. Een lagere watertemperatuur kan leiden tot een langzamere opwarmingstijd en mogelijk onvoldoende verwarming maar dit is wel de beste om zoveel mogelijk energie te besparen in koude weersomstandigheden.

Isolatie

Goede isolatie in de vloer en muren is zo belangrijk om warmteverlies te minimaliseren. Als de ruimte goed geïsoleerd is, kan de watertemperatuur lager worden ingesteld en toch voldoende verwarming bieden.

Buitentemperatuur

In koudere klimaten kan het nodig zijn om de watertemperatuur voor vloerverwarming te verhogen tijdens de wintermaanden en te verlagen in de lente en herfst wanneer de buitentemperaturen milder zijn.

Thermostaat en regeling

Moderne vloerverwarmingssystemen worden vaak geleverd met thermostaten en regelopties waarmee je de watertemperatuur kunt aanpassen op basis van je behoeften en voorkeuren. Dit maakt het mogelijk om de temperatuur te programmeren en te regelen om comfort en efficiëntie te optimaliseren.

Het is raadzaam om de aanbevelingen van Woodstock betreft de vloerverwarmingssysteem op te volgen om de ideale watertemperatuur voor jouw specifieke situatie te bepalen. Het handhaven van de juiste watertemperatuur is cruciaal voor het efficiënt en comfortabel functioneren van vloerverwarming.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.