Convectorput

Een convectorput is een populair verwarmingssysteem in veel huizen en gebouwen. Het is een ondiepe sleuf in de vloer, meestal onder een raam, waarin een warmte-element is geplaatst wat warme lucht omhoogstuwt. Het kan een efficiënte en effectieve manier zijn om een kamer te verwarmen, maar het kan ook leiden tot ongewenste tocht en koude luchtstromen als het niet goed wordt afgesloten.

Wat is het precies?

Het verwarmen met een convectorput is een manier van verwarmen dat alleen in Nederland wordt toegepast. Deze manier van verwarmen werd voornamelijk toegepast bij woningen die rond de jaar 60 en 70 van de afgelopen eeuw zijn gebouwd. Tegenwoordig zijn de warmte-element nog steeds veel aangeschaft bij renovatiewoningen, nieuwbouw huizen en gebouwen alleen gebeurt veel minder dan voorheen. Deze manier van verwarmen is een zeer goed alternatief voor een standaard radiator als je ruimte wilt besparen of als je een radiator niet mooi vindt staan in je woning.

Hoe werkt het?

Een convectorput is een ondiepe verlaging of put in de vloer met een warmte-element dat meestal voor een raam wordt geplaats. De warmte-element is een convectorradiator. Deze radiator heeft een buis aan de bovenkant waar een kleine hoeveelheid warm water doorheen stroomt vergeleken met een normale radiator. Op de buis van de warmte-element zit allemaal kleine lamellen op wat oppervlak van contact vergoot met de lucht. Hierbij stijgt de warme lucht omhoog net zoals bij een standaard radiator en trekt tegelijkertijd ook koude lucht aan. Vervolgens bevatten sommige convectorradiatoren ook nog ventilatoren. Die zijn voornamelijk bedoeld om het hele proces daarvan te versnellen. De warmte wat deze verwarmingselement wordt afgegeven heet convectiewarmte. Een convectiewarmte is wanneer een verwarmingssysteem de woning verwarming doormiddel van de lucht te verwarmen zoals hierboven staat vermeld.

Convectorput isoleren

Als je huis gaat verwarmen met een convectorput moet je rekenen houden dat het warmte-element goed geïsoleerd is. Hoewel warmte altijd stijgt is het aangeraden om jouw convectieput te isoleren als je niet voor de muizen in de kruipruimte wilt stoken. Naast dat een convectieput alleen convectiewarmte afgeeft. Geeft het ook wat stralingswarmte af. Dit is wel vele malen minder dan een standaard radiator.

Om jouw convectieput te isoleren heb je radiatorfolie nodig. Deze folie reflecteert warmte en zorgt ervoor dat je niet voor het ongedierte in je kruipruimte gaat stoken. Let goed op want deze folie is dat het gemakkelijk kan worden beschadigd tijdens het schoonmaken. Dit komt omdat de folie erg kwetsbaar product is.

 

 

Voordelen & nadelen van een convectorput

De voordelen van een convectorput

Vergeleken met een radiator en vloerverwarming heeft een convectorput een vrij snelle opwarmtijd. Dit is een enorm voordeel als je weinig of onregelmatig thuis bent. Vervolgens kan een convectorput ook als een warmtegordijn dienen. Dit kan ook handig zijn om de koude straling wat afkomstig van je raam, deur of muur afkomstig is te blokkeren. Daarnaast is een convectorput een stijlvoller alternatief vergeleken met een radiator omdat het niet in de weg zit en is in de vloer weggewerkt is. Het laatste voordeel is dat convectorput makkelijk te repareren is als dat nodig is. Dit is veel makkelijker dan een vloerverwarming wat helemaal wegwerkt is in de vloer.

De nadelen van een convector

Als je de prijzen nagaat van een convectorput met een radiator is een radiator duurder bij aanschaf. Maar is vergeleken met vloerverwarming goedkoper.

Ten tweede vergeleken met een radiator is zoals hierboven vermeld een stijlvollere optie, maar met een vloerverwarming verliest de convectorput. Dit heeft te maken dat de rooster van het verwarmingselement altijd zichtbaar is.

Het derde nadeel is dat een convectorput een letterlijke stof bak is en alle stof valt daarin, daarom moet je het regelmatig schoonmaken. Dit is een redelijk makkelijk klusje alleen is het wel tijdrovend taak om te verrichten.

Als vierde als je het vanuit een hygiënisch oogpunt bekijkt is convectorput misschien minder hygiënisch. Omdat de stof daar allemaal verzamelt ook de haren van jouw huisdieren. Hierdoor verspreid de stof die daarin is verzameld telkens door de hele huis en de lucht adem je ook in. Dit kan nadelig zijn als je een allergie heeft.

De vijfde en laatste probleem met een convectieput is dat de warmte wat afkomstig is daarvan minder gelijkmatiger is dan een radiator of vloerverwarming. Een convectorput maakt volledig gebruikt van convectiewarmte en radiator maakt gebruikt van zowel convectie- als stralingswarmte en hierdoor verwarmt die de warmte wat gelijker. Bij een convectieput is er altijd een gedeelte van de verwarmde ruimte wat koeler omdat de koude lucht daalt. Een traditionele vloerverwarming maakt voornamelijk gebruikt van stralingswarmte en nauwelijks convectiewarmte. Daarnaast is het over de hele ruimte verdeeld en verwarmd die de ruimtes het meest gelijk en als je voor comfort kiest dan is vloerverwarming het beste verwarmingssysteem.

 

Het verwijderen van een convectorput

Het verwijderen van een convectorput kan op verschillende manier gebeuren en is mogelijk om het zelf te doen. Eén van de makkelijkste manieren om te doen is door het te isoleren met schuimbeton. Veel mensen overwegen om hun convectorput te verwijderen en stappen daarna over naar het verwarmen met vloerverwarming. Dat komt omdat vloerverwarming een hoger wooncomfort heeft en is zuiniger optie dan een radiator en gaat ook langer mee dan een convectorput en een radiator. Bovendien komt vloerverwarming met allemaal voordelen wat een convectorput niet heeft waardoor mensen deze stap maken. Want beide producten hebben zowel zijn voordelen als nadelen.

 

Stappenplan: hoe verwijder en isoleer je een convectorput

Hieronder zie je de proces van hoe Woodstock vloeren jouw convectorput verwijdert en tegelijkertijd een volledige kruipruimte isolatie uitvoert. Het proces met het verwijderen van je convectorput en het storten van je kruipruimte is ook mogelijk om zelf erbij te helpen.
STAP 1: De eerste stap van het hele proces is het verwijderen van je bestaande vloer.
STAP 2: Bij de tweede stap is het inmeten van je kruipruimte en wordt je leidingwerk gecontroleerd voor bijvoorbeeld lekkage.
STAP 3: Als het ingemeten is wordt er bouwfolie aangebracht voor het schuimbeton
STAP 4: Hierna wordt het schuimbeton gestort in je kruipruimte.
STAP 5: Daarna heb je keuze om eventueel vloerverwarming te laten leggen.
STAP 6: Bij stap zes wordt een dekvloer aangebracht over je vloerverwarming dit kan bijvoorbeeld anhydriet zijn of een andere soort dekvloer. Een dekvloer is bedoeld als egaliseermiddel voor onder nieuwe eindvloer.
STAP 7: De laatste stap is het kiezen van jouw nieuwe eindvloer en dit kan bijvoorbeeld een gloednieuwe pvc-vloer zijn of een mooie gietvloer.

 

 

Convectorput of vloerverwarming

Wanneer moet je nou eigenlijk kiezen voor een convectorput en wanneer voor vloerverwarming? Beide systemen zijn erg goed, maar welke van de twee je aanschaft kan verschillen op wat je wensen en beste past bij jouw situatie. Vloerverwarming is een populairder manier om je woning te verwarming. Bovendien is het vanuit een design oogpunt gezien een mooiere oplossing dan een convectorput. Dat komt omdat vloerverwarming letterlijk onzichtbaar is en bij een convectorput kan je nog de rooster zien.

Daarnaast is een vloerverwarming een beter optie dan een convectorput als je voor het meeste comfort kiest. Vloerverwarming wordt namelijk door je hele ondervloer gelegd en convectorput is meestal alleen geïnstalleerd bij je raam of de muur van je woning. Wanneer vloerverwarming wordt aangelegd wordt het meestal toegepast op je hele vloer. Doordat het op je hele vloer wordt geïnstalleerd verwarmt die de woning ook meer gelijkmatiger en hoeft die ook minder hard te stoken vergeleken met een convectorput om de warmte door de hele huis te verspreiden.

Het is ontzettend nadelig om je huis met vloerverwarming te verwarmen als je onregelmatig thuis bent. Dit komt door de lange opwarmtijd van de vloerverwarming. Daarentegen is convectorput meer geschikt. Een convectorput is goedkoper in aanschaf en heeft ook een veel kortere opwarmtijd. Een nadeel van een convectorput waardoor je beter voor vloerverwarming moet kiezen heeft te maken met het onderhoud. Convectorput gaat veel minder lang mee en moet aantal keer per jaar schoongemaakt wordt. Dit heb je niet met vloerverwarming.

 

Zijn kinderen en convectorput een goede combinatie?

Kinderen en convectorputten zijn een slechte combinatie. Dit komt omdat de rooster van de convectorput kinderen kunnen laten struikelen. Het gebeurt nog wel vaak dat kinderen door de huis rennen en dit kan als gevolgen hebben dat jouw kind struikel door de gleuf van de rooster. Tegenwoordig heb je gelukkig keuze uit veel soorten roosteren en kan je zelfs één op maat laten maken met bijvoorbeeld minder gleuven om dit te voorkomen.

Een andere reden wat kinderen en convectorputten een slecht combo maakt is speelgoed. Het kan nog weleens voorkomen dat speelgoed van kinderen door het hele huis verspreiden. Dit kan leiden dat er soms speelgoed in de convectorput valt. Dit kan een heel akelig klusje zijn om het weer eruit te halen in verband met alle stof en vuil. Vergeleken met vloerverwarming zou je nooit deze probleem hebben.

 

Het schoonmaken van een convectorput

Het is erg belangrijk om te weten als je een covectorput gaat aanschaften of al één hebt dat je het regelmatig schoonmaakt. Je kan bijna wel zeggen dat de andere naam voor een convectorput een stof bak is. De stof kan na verloop van tijd zich gaan ophopen in de convectorput en dit kan de luchtstroom verstoren. Het is sterk aangeraden om minimaal 2 keer per jaar jouw convectorput schoon te maken. Dit kan afhankelijk zijn persoonlijke situatie zoals of je wel of niet een huisdier hebt. Heb je een huisdier dan is het aangeraden om ongeveer 3 á 4 per jaar het schoon te maken.