Convectorput

Een convectorput is een verwarmingssysteem dat in veel huizen werd gebruikt. Woodstock kan convectorputten verwijderen, maar vaak vullen we de put met schuimbeton. Het gat dat de convector achterlaat, zit vaak in de weg voor vloerverwarming. Woodstock heeft een efficiënte en effectieve methode ontwikkeld om te verwarmen met vloerverwarming in plaats van de convectorput. Door het gat goed te dichten, kunt u ongewenste tocht, stof en koude luchtstromen voorkomen.

Confectorput

Het verwijderen of afdichten van een convectorput en tegelijkertijd vloerverwarming installeren? Woodstock Vloeren vult de convectorput met vloeibare isolatiemortel.

Wat is een convectorput precies?

Het verwarmen met een convectorput is een methode die alleen in Nederland wordt toegepast. Deze vorm van verwarming was voornamelijk gebruikelijk in woningen die in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw zijn gebouwd. Tegenwoordig worden warmte-elementen nog steeds veel gebruikt in renovatiewoningen, nieuwbouwhuizen en gebouwen, zij het in mindere mate dan voorheen. Deze verwarmingsmethode biedt een uitstekend alternatief voor standaard radiatoren wanneer ruimtebesparing gewenst is of wanneer een radiator niet esthetisch past in de woning.

Hoe werkt het?

Een convectorput is een ondiepe uitsparing in de vloer met een warmte-element, meestal geplaatst voor een raam. Dit warmte-element is een convectorradiator. In tegenstelling tot een normale radiator, stroomt er slechts een kleine hoeveelheid warm water door de buis bovenaan de convectorradiator. Op deze buis bevinden zich talloze lamellen die het oppervlak vergroten voor contact met de lucht. Hierdoor stijgt de warme lucht op, vergelijkbaar met een standaard radiator, en trekt tegelijkertijd koude lucht aan. Sommige convectorradiatoren zijn uitgerust met ventilatoren, bedoeld om dit proces te versnellen. De warmte die dit verwarmingselement afgeeft, wordt convectiewarmte genoemd. Convectiewarmte wordt gegenereerd door een verwarmingssysteem dat de woning verwarmt door de lucht te verwarmen, zoals hierboven beschreven.

Convectorput isoleren

Wanneer je ervoor kiest om je huis met een convectorput te verwarmen, is het belangrijk om rekening te houden met een goede isolatie van het warmte-element. Hoewel warmte altijd opstijgt, is het aan te raden om je convectorput te isoleren, tenzij je de kruipruimte voor ongewenste gasten wilt verwarmen. Naast het feit dat een convectorput voornamelijk convectiewarmte genereert, straalt het ook een beperkte hoeveelheid warmte uit, zij het aanzienlijk minder dan een standaard radiator.

Om je convectorput te isoleren, heb je radiatorfolie nodig. Deze folie reflecteert warmte en voorkomt onnodige warmteverlies naar de kruipruimte. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn, aangezien deze folie tijdens het schoonmaken gemakkelijk beschadigd kan raken. Dit komt doordat de folie een kwetsbaar product is.

 

 

Voordelen & nadelen van een convectorput

Voordelen van een convectorput

Vergeleken met een radiator en vloerverwarming heeft een convectorput een relatief snelle opwarmtijd, wat een aanzienlijk voordeel is wanneer je weinig of onregelmatig thuis bent. Bovendien fungeert een convectorput als een soort warmtegordijn, wat handig is om koude straling van ramen, deuren of muren tegen te gaan. Daarnaast biedt een convectorput een stijlvoller alternatief in vergelijking met een radiator, omdat deze niet in het zicht is en mooi is weggewerkt in de vloer. Ten slotte is een convectorput eenvoudiger te repareren dan een vloerverwarmingssysteem dat diep in de vloer is ingebed.

Nadelen van een convectorput

  1. In termen van aanschafkosten is een radiator duurder dan een convectorput, maar vloerverwarming is goedkoper dan beide.
  2. Hoewel een convectorput stijlvol is in vergelijking met een radiator, verliest het van vloerverwarming omdat het rooster van het verwarmingselement altijd zichtbaar blijft.
  3. Een convectorput heeft de neiging om stof op te vangen, wat regelmatig schoonmaken vereist, hoewel dit niet al te complex is, kan het tijdrovend zijn.
  4. Vanuit hygiënisch oogpunt kan een convectorput minder hygiënisch zijn, omdat stof en huisdierharen zich daarin ophopen en zich door het huis verspreiden, wat problematisch kan zijn voor mensen met allergieën.
  5. Het vijfde en laatste nadeel van een convectorput is dat de warmteafgifte minder gelijkmatig is dan bij een radiator of vloerverwarming. Een convectorput maakt voornamelijk gebruik van convectiewarmte, terwijl een radiator zowel convectiewarmte als stralingswarmte genereert, wat resulteert in een gelijkmatigere verwarming. Traditionele vloerverwarming is voornamelijk gebaseerd op stralingswarmte, wat zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in de hele ruimte. Als comfort een prioriteit is, is vloerverwarming het beste verwarmingssysteem.

Het verwijderen van een convectorput

Het verwijderen van een convectorput kan op verschillende manieren worden uitgevoerd en is mogelijk om zelf te doen. Een van de eenvoudigste methoden is door isolatie met schuimbeton toe te passen. Velen overwegen het verwijderen van hun convectorput en schakelen vervolgens over op vloerverwarming. Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat vloerverwarming een hoger wooncomfort biedt, zuiniger is dan een radiator en bovendien langer meegaat dan zowel een convectorput als een radiator. Bovendien brengt vloerverwarming diverse voordelen met zich mee die een convectorput niet biedt, wat mensen ertoe aanzet deze overstap te maken.

 

Stappenplan: Hoe verwijder en isoleer je een convectorput?

Hieronder zie je de proces van hoe Woodstock vloeren jouw convectorput verwijdert en tegelijkertijd een volledige kruipruimte isolatie uitvoert. Het proces met het verwijderen van je convectorput en het storten van je kruipruimte is ook mogelijk om zelf erbij te helpen.

STAP 1: De eerste stap van het hele proces is het verwijderen van je bestaande vloer.
STAP 2: Bij de tweede stap is het inmeten van je kruipruimte en wordt je leidingwerk gecontroleerd voor bijvoorbeeld lekkage.
STAP 3: Als het ingemeten is wordt er bouwfolie aangebracht voor het schuimbeton
STAP 4: Hierna wordt het schuimbeton gestort in je kruipruimte.
STAP 5: Daarna heb je keuze om eventueel vloerverwarming te laten leggen.
STAP 6: Bij stap zes wordt een dekvloer aangebracht over je vloerverwarming, dit kan bijvoorbeeld anhydriet zijn of een andere soort dekvloer. Een dekvloer is bedoeld als egaliseermiddel voor onder de nieuwe eindvloer.
STAP 7: De laatste stap is het kiezen van jouw nieuwe eindvloer en dit kan bijvoorbeeld een gloednieuwe pvc-vloer zijn of een mooie gietvloer.

 

 

Convectorput of vloerverwarming?

Wanneer moet je eigenlijk kiezen tussen een convectorput en vloerverwarming? Beide systemen zijn erg goed, maar je keuze hangt af van je wensen en jouw specifieke situatie. Vloerverwarming is een populairdere methode om je woning te verwarmen. Vanuit een designperspectief wordt het vaak als aantrekkelijker beschouwd dan een convectorput. Dit komt doordat vloerverwarming letterlijk onzichtbaar is, terwijl bij een convectorput het rooster zichtbaar blijft.

Bovendien biedt vloerverwarming meer comfort dan een convectorput. Vloerverwarming wordt namelijk onder de hele vloer geïnstalleerd, terwijl een convectorput meestal slechts bij ramen of muren wordt geplaatst. Als je vloerverwarming laat plaatsen, beslaat het de gehele vloer, wat resulteert in een gelijkmatigere verwarming en minder energieverbruik dan bij een convectorput om de hele woning te verwarmen.

Het kan echter nadelig zijn om vloerverwarming te gebruiken als je onregelmatig thuis bent vanwege de langere opwarmtijd. In dat geval kan een convectorput geschikter zijn. Deze is goedkoper in aanschaf en warmt sneller op. Een ander nadeel van een convectorput is het onderhoud; deze heeft doorgaans een kortere levensduur en moet meerdere keren per jaar worden schoongemaakt, wat bij vloerverwarming niet nodig is.

Zijn kinderen en convectorput een goede combinatie?

Kinderen en convectorputten vormen geen goede combinatie. Dit komt doordat de roosters van convectorputten struikelgevaar voor kinderen kunnen opleveren. Het gebeurt vaak dat kinderen door het huis rennen, wat tot gevolg kan hebben dat jouw kind struikelt over de gleuven van het rooster. Gelukkig kun je tegenwoordig kiezen uit diverse soorten roosters en zelfs op maat gemaakte roosters bestellen met bijvoorbeeld minder gleuven om dit te voorkomen.

Een andere reden waarom kinderen en convectorputten geen goede combinatie vormen, heeft te maken met speelgoed. Het kan voorkomen dat het speelgoed van kinderen door het hele huis verspreid raakt en soms in de convectorput terechtkomt. Het kan een lastige taak zijn om het speelgoed eruit te halen vanwege het stof en vuil. In vergelijking met vloerverwarming zou je dit probleem niet hebben.

 

Het schoonmaken van een convectorput

Het is van groot belang om te weten dat als je een convectorput aanschaft of er al een hebt, je deze regelmatig moet schoonmaken. Je zou bijna kunnen zeggen dat een andere naam voor een convectorput een "stofopvangbak" is. Stof kan zich in de loop der tijd ophopen in de convectorput, wat de luchtstroom kan belemmeren. Het wordt sterk aanbevolen om je convectorput minstens twee keer per jaar schoon te maken. De frequentie kan variëren afhankelijk van je persoonlijke situatie, zoals of je wel of geen huisdier hebt. Als je een huisdier hebt, wordt aanbevolen om dit ongeveer drie tot vier keer per jaar te doen.

 


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.