Troffelvloer

Past de oude vloer niet meer bij de (nieuwe) interieur en bent u op zoek naar een vloer die sterk, duurzaam en zeer onderhoudsvriendelijk is? Hou je van de moderne industriële look? Dan is de troffelvloer (of mortelvloer) de ideale keuze. Wat zijn de mogelijkheden van dit soort vloer voor uw huis of bedrijf? Hoeveel besteedt u per vierkante meter om de vloer glad te strijken? En hoe installeert de professional het? In dit artikel vind je alles!

Troffelvloer

Wat is een troffelvloer?

Een troffelvloer of mortelvloer is een naadloze vloer gemaakt van fijngemalen steentjes en kunsthars. De steentjes worden gemengd met de kunsthars en met een troffel uitgesmeerd tot een egale vloer. Vervolgens komen er nog 2 lagen kunsthars overheen. De kunsthars zorgt ervoor dat de bovenkant van de vloer vloeistofdicht, glad en gesloten is. Een troffelvloer heeft een industriële uitstraling wat door de één als een voordeel en door de ander als een nadeel wordt gezien. Hieronder zetten wij de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen troffelvloeren

  • Bestand tegen zuren en chemicaliën
  • Bestand tegen intensieve belasting
  • Hygiënisch door gesloten naadloze bovenlaag
  • Beschikbaar in veel verschillende kleuren
  • Goed te combineren met vloerverwarming
  • Kras- en slijtvast
  • Geluiddempend
  • Vloeistofdicht
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Lange levensduur

Nadelen troffelvloer

  • Het aanleggen van de vloer duurt lang
  • Duurder vergeleken met andere vloeren
  • Niet zelf nivelleren en daardoor lastiger om goed vlak te krijgen

Waar kan een troffelvloeren gebruikt worden?

Een troffelvloer kan eigenlijk overal gebruikt worden. Door de slijtvastheid en krasbestendigheid is de vloer heel geschikt om intensief belopen te worden zoals in ziekenhuizen en restaurants. Dankzij de naadloze afwerking is de vloer waterbestendig maar is het ook makkelijk te onderhouden. Hierdoor blijft vloer ook goed hygiënisch. Daarom kun je de vloer vaak snel terug vinden op plekken zoals keukens, badkamers en toiletten. Een troffelvloer is ook goed te combineren met vloerverwarming en maakt het om die reden een zeer geschikte vloer voor uw huis.

Daarmee is een troffelvloer als één van de weinige soorten vloeren geschikt om door te leggen op de gehele verdieping inclusief badkamer en toilet.

 

Verschil troffelvloer en steentapijt

Het verschil tussen een troffelvloer en steentapijt is de grootte van de steentjes. Voor beide vloeren worden in de basis dezelfde materialen gebruikt. Bij een troffelvloer zijn echter de grind- of kwartskorrels fijner dan bij steentapijt. Hierdoor ziet een troffelvloer er vlakker en gelijkmatiger uit dan steentapijt.

 

Kan ik een troffelvloer zelf leggen

Het is mogelijk om zelf een troffelvloer te leggen maar de vraag is dan of het eindresultaat voldoet aan uw verwachtingen. Het aanbrengen en uitstrijken van het mengsel van gemalen steentjes en kunsthars is een secuur werk. Het moet moet handmatig gladgestreken worden met een spaan. De vloer is ook niet zelf-nivellerend en daardoor lastiger om vlak te krijgen. Als dit niet uw dagelijkse werkzaamheden zijn, is het een lastig en arbeidsintensieve klus. Na het aanbrengen komen er ook nog 2 lagen kunsthars overheen. Ook deze lagen moeten goed uitgesmeerd worden en tussentijds drogen. Een erg handige doe-het-zelver zou zelf een troffelvloer kunnen leggen. Bent u dat niet, dan adviseren wij u om een vakman in te schakelen. Zo weet u zeker dat de vloer er goed in komt te liggen.

 

Wat is het verschil tussen een troffelvloer en een gietvloer

Een troffelvloer wordt vaak genoemd als zijnde een gietvloer maar is dit niet. Een gietvloer wordt, zoals de naam al aangeeft – gegoten. Een troffelvloer wordt gesmeerd met een troffel. Dit is te vergelijken met het aanbrengen van stucwerk. Daarnaast is een troffelvloer gemaakt van steentjes en kunsthars en een gietvloer is alleen gemaakt van kunsthars. Voor een gietvloer worden drie soorten kunsthars gebruikt: polyurethaan (PU), epoxy (EP) en acrylaat. Voor een troffelvloer wordt meestal epoxy gebruikt.

Troffelvloer eigenschappen

In het verleden werden troffelvloeren vooral toegepast in industriële omgevingen, maar door hun vele voordelen zie je ze ook steeds vaker terug in woningen met een strakke industriële uitstraling. Daarnaast vind je bij ons altijd een troffelvloer die past bij jouw huis en interieurstijl.

U heeft meerdere opties op de volgende gebieden:

1. Korrel

De korrelgrootte van de steen in de vloer varieert van 0,3 mm tot 2 mm. Dit is veel beter dan een steentapijt (1 tot 6 mm). Hoe fijner de deeltjes, des te gladder en gelijkmatiger het uiterlijk van de troffelvloer.

2. De dikte

De gemiddelde dikte van een deze vloer is 5 à 6 mm. Kiest u echter voor een steen met een kleinere korrelgrootte, dan kunt u een dunnere epoxyvloer plaatsen. De dikte is natuurlijk ook afhankelijk van de toepassing en belasting. In de garage kies je bijvoorbeeld het beste voor een dikkere vloer dan in de slaapkamer.

3. Materiaal en kleur

U kunt kiezen uit diverse niet-vervagende natuursteen- en troffelvloerkleuren. Wil je een troffelvloer met betonlook? Houd je meer van zwarte of beige vloeren? Of zijn felrode, blauwe of groene tinten geschikter voor uw interieur? Alles is mogelijk. U kunt zelfs de troffelvloer polijsten met speciale effecten (zoals logo's of tekeningen). Op deze manier kunt u een uniek ontworpen vloer krijgen.

4. Glans

Professionals gebruiken 2 lagen kunsthars (epoxyhars) beschermlaag om uw troffelvloer af te werken. Hierdoor krijgt de vloer een gesloten, vloeistofdichte structuur en een gladde en makkelijk te reinigen ondergrond. U kunt kiezen voor glanzend of mat. U kunt beslissen wat het beste bij de stijl van de kamer past.

 

Alternatief voor gietvloeren

Als alternatief voor een traditionele gietvloer zijn er verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van je specifieke behoeften en smaak. Hier zijn enkele alternatieven voor gietvloeren:

 Vinyl vloeren:

Voordelen: Vinyl is duurzaam, gemakkelijk te onderhouden en verkrijgbaar in diverse stijlen en kleuren. Het is ook vaak goedkoper dan gietvloeren.

Nadelen: Minder bestand tegen krassen en slijtage dan gietvloeren.

PVC-vloeren: 

Voordelen: PVC-vloeren zijn waterbestendig, duurzaam en gemakkelijk te reinigen. Ze zijn beschikbaar in diverse patronen en stijlen.

Nadelen: Minder dik dan gietvloeren, dus minder warmte-isolatie.

Epoxycoating:

Voordelen: Epoxycoatings zijn vergelijkbaar met gietvloeren maar worden vaak gebruikt als een dunne laag op bestaande vloeren. Ze zijn sterk, duurzaam en verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Nadelen: Minder dik dan traditionele gietvloeren.

Rubberen vloeren:

Voordelen: Rubberen vloeren zijn schokabsorberend, geluiddempend en verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen.

Nadelen: Niet zo strak als gietvloeren en minder geschikt voor bepaalde ruimtes zoals woonkamers.

Betonlook verf:

Voordelen: Voor een industriële uitstraling kun je overwegen om betonlook verf te gebruiken. Dit kan op bestaande vloeren worden aangebracht om de uitstraling van beton te creëren.

Nadelen: Minder duurzaam dan echte gietvloeren.

Voor een betonlook kan u ook kiezen voor microcement.

Het is belangrijk om rekening te houden met je specifieke eisen, budget en de functie van de ruimte bij het kiezen van een alternatief voor een gietvloer. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, dus het is verstandig om grondig onderzoek te doen en mogelijk professioneel advies in te winnen voordat je een beslissing neemt.

Wat is de beste keus?

Dit hangt vooral af van uw eigen wensen en de functie van de vloer. Zo wordt aangeraden om een ​​troffelvloer dikker te gebruiken in een garage dan in een keuken. Uw keuze qua kleur, deeltjesgrootte en glans hangt geheel af van de gewenste uitstraling. Een expert van troffelvloeren geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden op maat van jouw situatie en wensen.

 

 

 


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.