De epoxyvloer

Een epoxyvloer is een kunststof gietvloer zonder naden. Het is een harde vloer die goed tegen een stootje kan. Daarom is hij het vaakst terug te vinden in fabriekshallen en bedrijfsloodsen. De vloer is gemakkelijk schoon te houden, is duurzaam en slijtvast en leverbaar in alle kleuren. Wel is de vloer gevoelig voor krassen; maar voor gebruik in fabriekshallen en garages is dat niet zo erg. Vloerverwarming en epoxy zijn geen goede combinatie. Dit komt omdat epoxy niet goed is in het opvangen van krimp- en uitzetspanningen. En doordat de warmte van de vloerverwarming ervoor zorgt dat deze spanningen juist wel ontstaan, ontstaan er heel snel scheuren in de vloer.

Bent u op zoek naar een gietvloer voor in uw woning dan raden wij de PU-vloer aan. Ook een gietvloer, maar minder krasgevoelig en wél te combineren met vloerverwarming.

 

Samenstelling en werkwijze

Stap 1: egaliseren

Om een epoxyvloer goed te kunnen aanbrengen, egaliseren we waar nodig eerst de bestaande ondervloer. Dit doen we meestal door het aanbrengen van een laag egaline van minimaal 0,5 centimeter dik. Voordat we de egaline over de ondervloer gaan verdelen, brengen we eerst een primer aan. Deze primer zorgt ervoor dat de egaline goed gaat hechten aan de ondervloer. Doen we dit niet is er een grote kans dat de egaline later gaat loslaten. De beste primer is de zogenaamde twee-componentenprimer; deze is iets duurder dan een normale primer, maar zorgt wel voor het mooiste eindresultaat.

Stap 2: schraplaag

Als de egaline goed is opgedroogd, geschuurd en stofvrij gemaakt is het tijd voor de volgende laag: de schraplaag. Dit is een kunststof uitvlakmiddel dat ervoor zorgt dat alle nog aanwezige gaatjes, luchtbellen en oneffenheden worden afgesloten. Ook deze laag zorgt ervoor dat de vloerlagen goed hechten. Als de schraplaag is opgedroogd, schuren we de vloer weer goed en maken hem stofvrij.

Stap 3: epoxy

Na de schraplaag volgt de epoxy zelf. Deze bestaat uit twee componenten (A en B) die op locatie met elkaar gemengd moet worden; dit gebeurt met een betonmixer. Ook de kleur wordt er dan doorheen gemengd. Dit proces luistert heel nauw, omdat als de kleur niet steeds gelijkmatig en op dezelfde manier gemengd wordt, er kleurverschillen ontstaan. Het mengsel verdelen we vervolgens met een speciale spaan over het vloeroppervlak. Nu kan het geheel verder drogen.

Schoonmaken

Het onderhouden van een epoxyvloer is eenvoudig. Vuil en stof kunt u gemakkelijk 'droog' reinigen door middel van een stofzuiger of stofdoek. Het grovere vuil veegt u op met een stoffer en blik of een bezem. Daarnaast kunt u de vloer ook nat reinigen met normaal schoonmaakazijn en water.

Prijs van een epoxyvloer

De prijs van een epoxyvloer is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder: het aantal vierkante meters, de staat van de ondervloer, de locatie, de kleur en het gebruikte materiaal. Hoe groter het vloeroppervlak, hoe lager de prijs per vierkante meter wordt. Wilt u een exacte prijs? Vraag dan vrijblijvend een offerte op maat aan.

De voordelen van een epoxyvloer

  • Onderhoudsvriendelijk
  • Stoot- en slagvast
  • Slijtvast
  • Stofvrij
  • Naadloos
  • Geschikt voor zware belasting
  • Chemisch belastbaar
  • Mechanisch belastbaar
  • Leverbaar in alle kleuren

Categorieën: Gietvloer

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.