Wat is een vide?

Een vide in een woning is een open ruimte waar de vloer van de verdieping niet volledig is doorgetrokken. Vanaf de onderliggende verdieping loopt de ruimte vrij door naar boven. In een woning gaat het vrijwel altijd om de verdiepingsvloer tussen de begane grond en de eerste verdieping.
Vide is van oorsprong een Frans woord en betekent leeg. Letterlijk vertaald is een vide dus een lege ruimte. De ruimte die overblijft waar wel een vloer ligt en beloopbaar is, noemen we een entresol.

Voordelen van een vide

Met een vide ontstaat een vrije ruimte die een ruimtelijk effect heeft. Hierdoor lijkt de woning veel groter. Daarnaast is de lichtinval groter omdat het licht niet alleen door de ramen op de begane grond komt, maar ook door de ramen op de bovenliggende verdieping.

Een vide in de woonkamer geeft de mogelijkheid om op de entresol een aparte plek te creëren voor bijvoorbeeld een bureau of een boekenkast met één of meerdere comfortabele leesfauteuils. Hierdoor heeft u toch een eigen plek zonder het gezinsleven in het woongedeelte te hoeven missen.
Ook kan een entresol dienst doen als extra bergruimte. U heeft dan minder opbergruimte nodig in de woonkamer, waardoor meer vrije ruimte beschikbaar is. Bent u een verzamelaar? Dan is een entresol een ideale plaats om uw verzameling te bewaren. Het is er droog en warm zodat uw verzameling in goede conditie blijft.

Nadelen van een vide

Een vide loopt vaak door tot in de nok van de woning. Hierdoor ontstaat een hele grote vrije en open ruimte. Nadeel daarvan is dat de warmte moeilijk vast te houden is. Warmte stijgt op naar boven en zal de hoogste plek opzoeken. In dit geval is het de nok van de woning. Goede dakisolatie is bij een vide die doorloopt tot in de nok, van groot belang.

Een ander nadeel bij een vide is het gebrek aan privacy op de entresol. Normaliter heeft een verdieping van een woning één of meerdere slaapkamers die worden afgesloten met een deur. Maakt u uw slaapruimte op de entresol, dan is het niet mogelijk deze af te sluiten.

Omdat een vide een open ruimte is, hoort u ook alle geluiden die van beneden komen. Wilt u boven op uw entresol werken of iets anders doen wat uw concentratie vereist, dan heeft u mogelijk last van de woongeluiden van de lager gelegen ruimte. Spelen er kinderen, luistert er iemand muziek of is er een gezellige borrel in de woonkamer? Op de entresol krijgt u dit allemaal mee. Wel iets om bewust van te zijn als u overweegt een vide met entresol te (laten) maken in uw woning.

Is elke woning geschikt voor een vide?

Nee, helaas is niet elke woning geschikt voor een vide. Met het maken van een vide met entresol gaat u toch een flinke verbouwing aan uw woning uitvoeren. De constructie moet zodanig zijn, dat de vloer die overblijft, voldoende stevig is en niet naar beneden zakt. De dwarskrachten en de krachten uit de kap moeten opgevangen worden op de muren. Daarnaast moet ook de hoogte tussen de verdiepingen voldoende hoog zijn. Een vide wordt gemaakt voor het ruimtelijk effect wat door een (te) lage plafondhoogte teniet wordt gedaan. De meeste vides met entresol vindt u daarom in oudere panden die hoge plafonds hebben.

Ontwerpen woning met vide

Gaat u een nieuwe woning bouwen, dan is het zeker mogelijk om de architect die uw woning ontwerpt te vragen een vide te realiseren in het ontwerp. Het is eenvoudiger en minder kostbaar om tijdens de bouw een vide te maken dan achteraf uw woning te moeten verbouwen. Daarnaast kunnen tijdens de bouw alle aansluitingen voor elektra, verwarming en netwerkkabels op de juiste plaats aangelegd en weggewerkt worden. Hierdoor vormt de vide in combinatie met een entresol vanaf het begin een eenheid met de rest van uw woning.

De architect zal er ook voor zorgdragen dat het ontwerp van uw woning voldoet aan de wettelijke eisen en dat de constructie sterk genoeg is voor de vide. Zoals eerder aangegeven is het energieverlies door een vide substantieel. Het is van belang dat er tijdens de bouw van de woning voldoende isolerende maatregelen worden genomen om het warmteverlies zoveel mogelijk te beperken.

Naast de term vide komt de term sous-vide ook regelmatig voor. Waar vide een bouwterm is, heeft sous vide helemaal niets met bouwen te maken. Hoewel het woord sous net als vide ook van Franse afkomst is en onder betekent, is het een kookterm. Sous-vide van voedsel is het langzaam garen van voedsel in een vacuümverpakking die daarna snel wordt afgekoeld. Sous-vide betekent dus niet onder de vide of onder de verdieping maar is een term uit de keuken.

Vide grenier

Misschien bent de term vide grenier ook tegengekomen. Ook deze Franse term heeft niet direct iets met bouwen te maken. Een vide grenier is een lege zolder en is de benaming voor een rommelmarkt waarop particulieren hun overtollige spullen mogen verkopen. Het is dus zeker geen bouwkundige term en heeft niets te maken met een vide in een woning.

Categorieën: Interieur

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.