Troffelvloer als gietvloer
Wat is een troffelvloer?
Een troffelvloer of mortelvloer is een vloer gemaakt van fijngemalen steentjes en kunsthars. De steentjes worden gemengd met de kunsthars en met een troffel uitgesmeerd tot een egale vloer. Vervolgens komen er nog 2 lagen kunsthars overheen. De kunsthars zorgt ervoor dat de bovenkant van de vloer vloeistofdicht, glad en gesloten is. Een troffelvloer heeft een industriële uitstraling wat door de één als een voordeel en door de ander als een nadeel wordt gezien. Hieronder zetten wij de voor- en nadelen op een rijtje.
Voordelen van een troffelvloer
- Kras- en slijtvast
- Bestand tegen zuren en chemicaliën
- Bestand tegen intensieve belasting
- Hygiënisch door gesloten naadloze bovenlaag
- Geluiddempend
- Vloeistofdicht
- Beschikbaar in veel verschillende kleuren
Nadelen van een troffelvloer
- Aanleggen van de vloer duurt een aantal dagen
- Niet zelf nivellerend en daardoor lastiger om goed vlak te krijgen
- Duurder dan andere vloeren
Hoogwaardige gietvloer
Zoals U in de video kunt zien, maakt Woodstock Vloeren een hoogwaardige gietvloer. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat het eindresultaat sterk afhankelijk is van de voorbereiding van de ondervloer. Veel voorkomende problemen, zoals scheuren in de gietvloer, ontstaan vaak door een verkeerde opbouw van de ondervloer. Denk hierbij aan de isolatielaag van schuimbeton.
Wij raden aan om het totale pakket door ons te laten verzorgen. Dit betekent dat wij niet alleen de gietvloer, maar ook de vloerverwarming, de dekvloer, en de isolatielaag onder de vloerverwarming voor onze rekening nemen. Zo zorgen we ervoor dat alles perfect op elkaar aansluit en het eindresultaat optimaal is.
Bent u op zoek naar een sterke vloer met een stoere, industriële uitstraling? Dan is een gevlinderde betonvloerzeker het overwegen waard. Bij Woodstock Vloeren hebben we ruime ervaring in het storten en vlinderen van betonvloeren. Door het beton mechanisch te verdichten, ontstaat een gladde, strakke en slijtvaste afwerking – perfect voor ruimtes die zowel esthetisch als praktisch moeten presteren.
Een gevlinderde betonvloer combineert pure kracht met stijl. Deze vloer wordt ter plekke gestort en vervolgens machinaal 'gevlinderd' – een techniek waarbij het oppervlak wordt verdicht en glad afgewerkt. Het resultaat? Een robuuste vloer die bestand is tegen intensief gebruik en een stoere, industriële look heeft die perfect past in zowel woningen als commerciële ruimtes.
Twijfelt u tussen verschillende vloertypes? Wij denken graag met u mee en zorgen voor een vloer die past bij zowel de functie als de stijl van uw ruimte.
Waar kan een troffelvloer gebruikt worden?
Een troffelvloer kan eigenlijk overal gebruikt worden. Door de slijtvastheid en krasbestendigheid is de vloer heel geschikt om intensief belopen te worden zoals in ziekenhuizen en restaurants. Omdat de vloer ook waterbestendig en hygiënisch is, kan een troffelvloer ook gebruikt worden in keukens, badkamers en toilet. Daarmee is een troffelvloer als één van de weinige soorten vloeren geschikt om door te leggen op de gehele verdieping inclusief badkamer en toilet.
Verschil troffelvloer en steentapijt
Het verschil tussen een troffelvloer en steentapijt is de grootte van de steentjes. Voor beide vloeren worden in de basis dezelfde materialen gebruikt. Bij een troffelvloer zijn echter de grind- of kwartskorrels fijner dan bij steentapijt. Hierdoor ziet een troffelvloer er vlakker en gelijkmatiger uit dan steentapijt.
Kan ik een troffelvloer zelf leggen?
Het is mogelijk om zelf een troffelvloer te leggen maar de vraag is dan of het eindresultaat voldoet aan uw verwachtingen. Het aanbrengen en uitstrijken van het mengsel van gemalen steentjes en kunsthars is een secuur werk. De vloer moet handmatig gladgestreken worden met een spaan. Als dit niet uw dagelijkse werkzaamheden zijn, is het een lastig en arbeidsintensieve klus. Na het aanbrengen komen er ook nog 2 lagen kunsthars overheen. Ook deze lagen moeten goed uitgesmeerd worden en tussentijds drogen. Een erg handige doe-het-zelver zou zelf een troffelvloer kunnen leggen. Bent u dat niet, dan adviseren wij u om een vakman in te schakelen. Zo weet u zeker dat de vloer er goed in komt te liggen.
Wat is het verschil tussen een troffelvloer en een gietvloer
Een troffelvloer wordt vaak genoemd als zijnde een gietvloer maar is dit niet. Een gietvloer wordt, zoals de naam al aangeeft – gegoten. Een troffelvloer wordt gesmeerd met een troffel. Dit is te vergelijken met het aanbrengen van stucwerk. Daarnaast is een troffelvloer gemaakt van steentjes en kunsthars en een gietvloer is alleen gemaakt van kunsthars. Voor een gietvloer worden drie soorten kunsthars gebruikt: polyurethaan (PU), epoxy (EP) en acrylaat. Voor een troffelvloer wordt meestal epoxy gebruikt.
Advies van de vakman
Voordat u een definitieve keuze maakt voor een gietvloer, troffelvloer, microcementvloer of ander type vloer, adviseren wij u om u te laten informeren door de vakman. Hij kan u adviseren welke vloer het beste past bij uw woning, wensen en budget.

Microcementvloer - troffelvloer als gietvloer
Gietvloer of microcement
Microcement is een populaire afwerkvloer die naadloos wordt aangebracht en is uitermate geschikt voor toepassing in woningen, showrooms, winkels en kantoren. De vloer wordt in totaal neergelegd in 2 lagen. De eerste laag is de microcement basis laag en vervolgens wordt de microcement afwerklaag aangebracht. De microcement wordt vervolgens afgelakt met een PU-coating waardoor deze is voorzien van een sterke coating. Microcement is flexibel waardoor het minder gevoelig is voor scheuren.