Troffelvloer als gietvloer

Wat is een troffelvloer?

Een troffelvloer of mortelvloer is een vloer gemaakt van fijngemalen steentjes en kunsthars. De steentjes worden gemengd met de kunsthars en met een troffel uitgesmeerd tot een egale vloer. Vervolgens komen er nog 2 lagen kunsthars overheen. De kunsthars zorgt ervoor dat de bovenkant van de vloer vloeistofdicht, glad en gesloten is. Een troffelvloer heeft een industriële uitstraling wat door de één als een voordeel en door de ander als een nadeel wordt gezien. Hieronder zetten wij de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen van een troffelvloer

Een troffelvloer is:

- kras- en slijtvast

- bestand tegen zuren en chemicaliën

- bestand tegen intensieve belasting

- hygiënisch door gesloten naadloze bovenlaag

- geluiddempend

- vloeistofdicht

- beschikbaar in veel verschillende kleuren

Nadelen van een troffelvloer:

- aanleggen van de vloer duurt een paar dagen

- niet zelf nivellerend en daardoor lastiger om goed vlak te krijgen

- duurder dan andere vloeren

Waar kan een troffelvloer gebruikt worden?

Een troffelvloer kan eigenlijk overal gebruikt worden. Door de slijtvastheid en krasbestendigheid is de vloer heel geschikt om intensief belopen te worden zoals in ziekenhuizen en restaurants. Omdat de vloer ook waterbestendig en hygiënisch is, kan een troffelvloer ook gebruikt worden in keukens, badkamers en toilet. Daarmee is een troffelvloer als één van de weinige soorten vloeren geschikt om door te leggen op de gehele verdieping inclusief badkamer en toilet.

Verschil troffelvloer en steentapijt

Het verschil tussen een troffelvloer en steentapijt is de grootte van de steentjes. Voor beide vloeren worden in de basis dezelfde materialen gebruikt. Bij een troffelvloer zijn echter de grind- of kwartskorrels fijner dan bij steentapijt. Hierdoor ziet een troffelvloer er vlakker en gelijkmatiger uit dan steentapijt.

Kan ik een troffelvloer zelf leggen?

Het is mogelijk om zelf een troffelvloer te leggen maar de vraag is dan of het eindresultaat voldoet aan uw verwachtingen. Het aanbrengen en uitstrijken van het mengsel van gemalen steentjes en kunsthars is een secuur werk. De vloer moet handmatig gladgestreken worden met een spaan. Als dit niet uw dagelijkse werkzaamheden zijn, is het een lastig en arbeidsintensieve klus. Na het aanbrengen komen er ook nog 2 lagen kunsthars overheen. Ook deze lagen moeten goed uitgesmeerd worden en tussentijds drogen. Een erg handige doe-het-zelver zou zelf een troffelvloer kunnen leggen. Bent u dat niet, dan adviseren wij u om een vakman in te schakelen. Zo weet u zeker dat de vloer er goed in komt te liggen.

Wat is het verschil tussen een troffelvloer en een gietvloer

Een troffelvloer wordt vaak genoemd als zijnde een gietvloer maar is dit niet. Een gietvloer wordt, zoals de naam al aangeeft – gegoten. Een troffelvloer wordt gesmeerd met een troffel. Dit is te vergelijken met het aanbrengen van stucwerk. Daarnaast is een troffelvloer gemaakt van steentjes en kunsthars en een gietvloer is alleen gemaakt van kunsthars. Voor een gietvloer worden drie soorten kunsthars gebruikt: polyurethaan (PU), epoxy (EP) en acrylaat. Voor een troffelvloer wordt meestal epoxy gebruikt.

Advies van de vakman

Voordat u een definitieve keuze maakt voor een gietvloer, troffelvloer, microcementvloer of ander type vloer, adviseren wij u om u te laten informeren door de vakman. Hij kan u adviseren welke vloer het beste past bij uw woning, wensen en budget.

Microcementvloer - troffelvloer als gietvloer

Microcementvloer - troffelvloer als gietvloer

Gietvloer of microcement

Microcement is een populaire afwerkvloer die naadloos wordt aangebracht en is uitermate geschikt voor toepassing in woningen, showrooms, winkels en kantoren. De vloer wordt in totaal neergelegd in 2 lagen. De eerste laag is de microcement basis laag en vervolgens wordt de microcement afwerklaag aangebracht. De microcement wordt vervolgens afgelakt met een PU-coating waardoor deze is voorzien van een sterke coating. Microcement is flexibel waardoor het minder gevoelig is voor scheuren. 

Categorieën: Gietvloer

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.