Een Terrazzo vloer is een volledige naadloze, krastbestendige en unieke soort gietvloer, wat al sinds de Grieks-Romeinse oudheid werd gebruik. Deze vloer is voornamelijk kenmerkend aan de talloze spikkels verwerkt in de vloer. Wat uiteindelijk samen spikkels mozaïekprint creëert. Wat de vloer heel veel karakter geeft Hierdoor is het dus ook een hele speelse vloer. Afhankelijk aan hoe de woning wordt ingericht. Want met Terrazzo kan er altijd een compleet andere ambiance tot leven wordt gewekt. Wat voor jaren plezier zorgt.

 

Granito vloer

Wat is een Terrazzo vloer?

Granito vloer, de triviale naam van Terrazzo vloer is een kenmerkende soort gietvloer door zijn mozaïek-look. De vloer vond zijn oorsprong in Venetië, Italië. Hier was veel marmer beschikbaar was wat nodig is voor het leggen van de vloer. In de 15e eeuw werd het veel gebruikt om terrassen rond huizen aan te leggen. Want het woord "terrazzo" betekent ook letterlijk "terras" in het Italiaans. Daarnaast werd het al snel toegepast in religieuze en andere belangrijke gebouwen. Tegenwoordig is het overal te vinden, van restaurants, treinstations, museums en kantoorgebouwen tot woningen. Bovendien wordt het niet alleen als eindvloer gebruikt, maar ook voor wanden, wastafels, tafels, enzovoort. Een Terrazzo vloer kan zich overal makkelijk in blenden wat te danken is door de uitgebreide designmogelijkheden.

 

Een goede ondergrond

Om scheurvorming te voorkomen, is het ontzettend belangrijk dat de Terrazzo vloer een stabiele ondergrond heeft. Terrazzo is namelijk een vrij stijve vloer is slecht bestand tegen trekkrachten en plotselinge temperatuurveranderingen. Daarom is een stevige constructievloer, met wapening, essentieel. Dit is om de krachten die erop worden uitgeoefend goed op te vangen en te verdelen. Bovendien moet er boven op de constructievloer een goede dekvloer worden aangebracht waarop de Terrazzo vloer kan worden gelegd. Deze laag is essentieel om de eindvloer oftewel deTerrazzo vloer een goed ondergrond te bieden waarop deze zich goed kan hechten en stabiliteit kan bieden. Dit helpt om krimpen en uitzetten te minimaliseren.

Welke dekvloer voor Terrazzo

Dekvloeren zoals anhydriet, zandcement of beton zijn daarom het meest geschikt voor een Terrazzo gietvloer. Ze bieden een goede ondergrond voor hechting en de vormvastheid die nodig is om scheurvorming te verminderen. Soms wordt als extra maatregel krimpwapening toegepast in de dekvloer, wat beschermt tegen plotselinge temperatuurveranderingen en extra stabiliteit biedt.

Anhydriet

Terrazzo vloeren leggen

Om de unieke mozaïek-look van de Terrazzo vloer te bereiken, wordt verschillende soorten gebroken natuursteenkorrels. U heeft dan bij kiezen van de natuursteen vaak keuze marmer, kwarts, zandsteen of graniet.  Deze natuursteen wordt vermengd in een basisvloer wat ongeveer 15 mm dik is van cement (het meest voorkomend), beton of epoxy. Soms wordt er ook glas als toeslagstof gebruikt wat weer de uitstraling van de vloer verreikt. Nadat de vloer is gelegd, wordt deze nog eens gepolijst en geïmpregneerd. Dit helpt met het verlengen van de levensduur terwijl tegelijkertijd tegen zuren, vlekken en vloeistoffen die in de vloer trekken.

 

Veel speling in uw woning met een Terrazzo vloer

Een Terrazzo vloer is een gietvloer die zowel een strakke, minimalistische als een elegante en luxueuze uitstraling kan hebben. Dankzij de brede ontwerpmogelijkheden is er altijd een Terrazzo vloer die bij uw wensen past, waardoor het een echte designvloer is. Het uiterlijk van de vloer hangt volledig af van hoe u ervoor kiest om deze te personaliseren en hoe u uw woning inricht. Of u nu kiest voor een romantische, landelijke, vintage of klassieke woonstijl, of zelfs als u over 20 jaar van woonstijl verandert, een Terrazzo vloer past zich moeiteloos aan uw woning aan.

 

Een Terrazzo vloer personaliseren

Wat een Terrazzo gietvloer zo bijzonder maakt, zijn de brede ontwerpmogelijkheden. U heeft keuze uit de kleur van de basisvloer, het type natuursteen (bijvoorbeeld marmer, meest gebruikt).  en de drukte van de mozaïekprint, die wordt bepaald door de hoeveelheid natuursteen in de vloer. Na het leggen van de vloer kunt u zelfs kiezen hoe sterk de vloer wordt gepolijst, waardoor u kunt kiezen tussen een glanzende of matte afwerking. Bovendien is het mogelijk om patronen in de vloer te verwerken.

Terrazzo vloer
Terrazzo vloer
Terrazzo vloer
Terrazzo vloer

Een échte jaren 30 look in huis

Terrazzo gietvloeren zijn tijdloze vloeren waar u nooit op uitgekeken raakt, maar wist u dat ze ook in de jaren 20 en 30 zeer populair waren? Het werd destijds veel toegepast zowel in woningen als in bedrijfspanden. Na de Eerste Wereldoorlog werd deze vloer veel gebruikt vanwege zijn duurzaamheid en elegante uitstraling, maar ook omdat het goedkoop was om te leggen, waardoor men kosten kon besparen. Daarnaast was het ook eenvoudig te onderhouden, wat het destijds tot een zeer populaire keuze maakte. Een echte jaren 30 Terrazzo vloer heeft een donkere rand van Terrazzo en in het midden zit een lichte kleur Terrazzo.

 

Terrazzo vloer kosten

Hoewel een Terrazzo gietvloer vroeger in de jaren 30 een goedkope optie was, is dat tegenwoordig helaas niet meer het geval. De prijs van een Terrazzo gietvloer kan variëren tussen de 150 en 300 euro per vierkante meter. Het leggen van een Terrazzo vloer is een arbeidsintensieve klus, omdat het specialistisch werk is en vakmanschap vereist om dit goed te kunnen doen. Een Terrazzo gietvloer wordt helemaal met de hand gelegd, wat betekent dat het proces tijdrovend is. Het kan daarom zeker een aantal dagen tot zelfs een week of twee weken duren, afhankelijk van de oppervlakte. Ten opzichte van vroeger is de kwaliteit van een Terrazzo vloer verbeterd, hoewel er nog steeds aandachtspunten zijn bij het onderhoud. De prijs kan dus sterk variëren door de brede ontwerpmogelijkheden en de complexiteit van het ontwerp, zoals het toevoegen van patronen, wat meer tijd en dus kosten met zich meebrengt.

 

Terrazzo vloer schoonmaken

Het grootste probleem dat zich snel voordoet bij een Terrazzo vloer, doet zich voor tijdens het schoonmaken. Het unieke ontwerp van een Terrazzo gietvloer komt door de natuursteen die in de vloer is verwerkt. Natuursteen reageert niet goed op zuren of agressieve schoonmaakmiddelen, wat kan leiden tot ongewenste doffe plekken of vlekken in de vloer. Bij regelmatig gebruik kan dit zelfs leiden tot langdurige schade of het loslaten van steentjes doordat het letterlijk langzaam wegsmelt. Om de vloer schoon te maken, is het aan te raden om een pH-neutraal schoonmaakmiddel te gebruiken, of groene zeep op basis van lijnolie. Het gebruik van groene zeep op basis van lijnolie kan de kleuren in de vloer verdiepen. Dit zorgt dat uw huis meer tot gaat leven. Daarnaast geeft het de vloer ook een lichte glans.

. Het is uiteindelijk ontzettend belangrijk om de vloer te impregneren om de levensduur te verlengen en te beschermen tegen zuren, bijtende stoffen, vlekken en vloeistoffen.

 

Terrazzo en vloerverwarming

Plotselingen temperatuurverandering kan leiden tot scheurvorming in Terrazzo waardoor het dus niet het meest geschikte eindvloer maakt in combinatie met vloerverwarming. Het aanschaffen van vloerverwarming met Terrazzo kan een beetje riskant zijn. Het is daarom belangrijk dat de vloerverwarming altijd geleidelijk opgewarmd of afgekoeld wordt om thermische schokken te voorkomen. Bovendien moet er ook een opstook- en afkoelprotocol worden gevolgd, dat ongeveer 10 dagen duurt, om de kans op scheuren te verminderen.

 

Alternatief Terrazzo vloer

Het unieke mozaïek-look is echt iets Terrazzo eigen en wat het zo bijzonder maakt. Daarom zijn er haast geen echte alternatieven die in de buurt komen van deze gietvloer, afgezien van Terrazzo tegels. Met Terrazzo tegels krijgt u niet alleen de gewenste mozaïek-look in huis, maar nog eens goedkopere optie. Andere alternatieven voor Terrazzo zijn bijvoorbeeld Biocement, PU-gietvloeren, epoxy gietvloeren of betonlook gietvloeren. Hoewel deze gietvloeren misschien niet dezelfde unieke uitstraling hebben zoals Terrazzo, zijn ze wel verkrijgbaar in talloze kleuren. Bovendien kan in een PU-gietvloer zelfs een afbeelding of patroon worden verwerkt. Daarnaast zijn de bovengenoemde gietvloeren zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming, behalve epoxy. Ze zijn tot slot ook allemaal goedkoper in de aanschaf in vergelijking met Terrazzo.

 

Granito vloer