Wat zijn de nadelen van een pvc vloer?

Een PVC vloer, ook wel bekend als vinyl vloerbedekking, is de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege de duurzaamheid, veelzijdigheid en relatieve betaalbaarheid. Deze vloer heeft vell voordelen zoals op de pvc pagina te lezen is. Toch zijn er een aantal nadelen bij dit type vloer te noemen.

Krimp en uitzetting

Helaas hebben PVC vloeren hebben enkele nadelen die het overwegen waard zijn. Ten eerste zijn PVC-vloeren zeer gevoelig voor krimp en uitzetting. Dit betekent dat ze kunnen samentrekken en uitzetten als reactie op veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Dit kan leiden tot problemen zoals kieren tussen de vloerplanken of het omhoogkomen van de vloer. Daarom is het belangrijk om de temperatuur en vochtigheid in de ruimte goed in de gaten te houden, zowel tijdens de installatie als gedurende de levensduur van de vloer.

Kleur afwijkingen

Een ander nadeel is dat de kleur van PVC-vloeren kan afwijken van wat u in de showroom hebt gezien. Dit kan teleurstellend zijn, vooral als u de vloer specifiek hebt uitgekozen vanwege de kleur. Het is belangrijk om te begrijpen dat belichting in showrooms anders kan zijn dan in uw eigen ruimte, wat de kleurperceptie beïnvloedt. Het is raadzaam om stalen mee naar huis te nemen en deze in uw eigen ruimte te bekijken voordat u een definitieve beslissing neemt.

Beschadigingen en krassen

Tijdens het bouwproces is het van essentieel belang dat de PVC-vloer droog en schoon blijft en op de juiste temperatuur wordt gehouden. Zelfs kleine onregelmatigheden of vochtproblemen kunnen de duurzaamheid en esthetiek van de vloer beïnvloeden. Het is raadzaam om de buiten- en binnentemperatuur zorgvuldig in de gaten te houden om ongewenste problemen te voorkomen.

Daarnaast moeten we rekening houden met het feit dat PVC-vloeren gevoelig zijn voor krassen. Zware voorwerpen, scherpe voorwerpen en schurende materialen kunnen gemakkelijk krassen veroorzaken, wat het uiterlijk van de vloer kan aantasten. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor huishoudens met kinderen, huisdieren of intensief gebruikte ruimtes.

In het geval van beschadigingen of slijtage op specifieke delen van de vloer, kan het moeilijk zijn om alleen het beschadigde deel te repareren. Vaak moet het beschadigde gedeelte volledig worden vervangen, wat extra kosten met zich meebrengt en een complexere reparatieprocedure met zich meebrengt.

Een PVC vloer zelf leggen is lastig

Een PVC vloer leggen is namelijk is helaas niet eenvoudig. Zeker als de vloer gelijmd moet worden, is dit een klus die veel concentratie en ervaring vereist. Laat het leggen van een gelijmde PVC vloer dus bij voorkeur aan een vakman over. Zo weet u zeker dat u straks een mooie PVC vloer heeft als eindresultaat. Een PVC vloer als klikvloer is eenvoudiger zelf te leggen, omdat de stroken – net als bij laminaat vloeren – zwevend gelegd worden. Maar ook dan is het verstandig om hier voldoende tijd voor uit te trekken en de leginstructie goed op te volgen. Ook hier adviseren we liever een erkend PVC legger. Bijkomend nadeel bij PVC vloeren is dus het leggen van de PVC, dit kun je dus het beste uitbesteden.

Niet de goedkoopste optie

PVC vloeren zijn niet de goedkoopste vloeren. Een laminaat- of vinyl vloer is goedkoper, maar komt qua uitstraling niet in de buurt van PVC. PVC vloeren zijn veel echter en natuurlijker. Daarbij heeft het een langer leven dan vinyl of laminaat. Echter aan al deze voordelen hangt dus een prijskaartje.

Daarom is het essentieel om de nadelen van PVC-vloeren in overweging te nemen en deze af te wegen tegen de voordelen voordat u besluit om ze in uw huis of bedrijfsruimte te installeren. Een zorgvuldige planning en onderhoud zijn cruciaal om de levensduur en de esthetiek van uw PVC-vloer te waarborgen. Neem contact met ons op of kom langs bij de showroom om u goed te laten adviseren.

Voorzorgsmaatregelen

Het is belangrijk om PVC vloeren te laten acclimatiseren om ervoor te zorgen dat de delen niet gaan werken als de vloer al ligt. De temperatuur van de pvc delen moeten dus eerst dezefde temperatuur hebben als de binnentemperatuur. Leg het PVC geopend plat in de ruimte voor ca. 24 uur.  Zorg hierbij dat de ruimte minimaal 20 graden Celsius is.

Nadelen van de pvc vloer

  • gevoelig voor krimp en uitzeting
  • De kleur kan afwijken
  • Krasgevoeligheid
  • Niet makkelijk zelf te leggen
  • Niet de goedkoopste optie

Bij de pvc vloeren van Woodstock zitten nooit plinten en/of dorpels bij ! Vaak worden de plinten in de bijpassende kleur gespoten of geverfd. Om deze reden regelt  Woodstock Vloeren  niet de plinten. Houd er dus rekening mee dat de  afwerking nog erna komt.

Het is normaal dat een pvc vloer geleverd wordt zonder plinten/ afwerking.

 


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.