Voordat er een eindvloer wordt gelegd wilt u natuurlijk graag dat de vloer eerst egaal is. Om uw vloer te kunnen egaliseren hebben wij van Woodstock Vloeren  hier twee hele goede oplossingen voor: magnesiet en egaline. Ook is het mogelijk om de vloer uit te vlakken met perlietkorrels. Het hangt van uw situatie af welke oplossing de beste is. Wij leggen uit hoe u weer een mooie vlakke vloer krijgt.

opbouw egaline gietvloer

 

 

Een ongelijke vloer

Vervelend, zo'n ongelijke vloer. Maar waardoor ontstaat een ongelijke vloer eigenlijk? Daar is niet echt een eenduidig antwoord op te geven, omdat er veel verschillende oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. De ondervloer kan bijvoorbeeld verzakken doordat deze gaat rotten (in het geval van hout, maar ook beton kan gaan 'rotten') of doordat er een fout in de bouwconstructie zit. Kleinere oneffenheden ontstaan als bij het plaatsen van de ondervloer deze niet vlak genoeg is of als er betongruis onder de eindvloer ligt. Bij sommige eindvloeren blijf je deze oneffenheden dan altijd zien. Waar het ook door komt, u wilt natuurlijk van uw ongelijke vloer af.

 

Een scheve vloer egaliseren

Zit er een flink verloop in de vloer dan is magnesiet de beste optie. Magnesiet is een heel licht materiaal dat we (net als zandcement) 'smeren'. Het is als het ware een soort pap die door de vloerenlegger op de ondervloer wordt aangebracht. Naast het feit dat magnesiet (door het gewicht) zeer geschikt is voor vloerconstructies die weinig gewicht mogen dragen, kunnen ermee dus ook heel goed hoogteverschillen worden weggewerkt. Een magnesietvloer moet minimaal 5 cm dik zijn, maar het is mogelijk om er hoogteverschillen tot wel 15 à 20 centimeter mee weg te werken. Magnesiet combineert trouwens ook uitstekend met vloerverwarming.

Om de magnesietvloer gereed te maken voor een nieuwe eindvloer (of de oude eindvloer die u nog heeft liggen) moet de magnesietvloer nog wel met egaline afgewerkt worden. Een magnesietvloer vertoont namelijk zelf vaak nog kleine oneffenheden. Met een laag egaline is uw ondervloer weer helemaal vlak en klaar voor de eindvloer.

Kleine oneffenheden egaliseren

Als uw vloer alleen maar wat kleinere oneffenheden vertoont is het meestal niet noodzakelijk om een laag magnesiet aan te brengen. In dat geval is het voldoende om alleen met egaline te werken. Vergeleken met magnesiet is egaline heel vloeibaar en een stuk dunner. De laag egaline vloeit snel over de ondervloer heen en werkt alle oneffenheden netjes weg. Voordat we de egaline aanbrengen is het verstandig ook een primer over de ondervloer te smeren. Doen we dit niet dan zuigt de vloer te veel, en bestaat de kans dat de egalinelaag niet helemaal vlak wordt.

Advies vloer egaliseren

Wilt u uw vloer gaan egaliseren, maar twijfelt u hoe u dit het beste kan aanpakken? Dan kunt u het beste even contact met ons opnemen. Een van onze deskundige medewerkers voorziet u graag van een vrijblijvend advies. Zij weten alles over magnesiet, egaline, vloerverwarming en anhydriet. Ook als u direct een offerte voor het egaliseren van uw vloer wilt aanvragen neemt u contact met ons op.

 

Egaliseren met perlietkorrels

Perlietkorrels zijn ook een handige manier om een vloer te egaliseren. Dit zijn kleine, poreuze bolletjes. en is een milieuvriendelijk product dat recyclebaar is en in de natuur teruggevonden kan worden. Perlietkorrels zijn extreem licht van gewicht, wat het hanteren en transporteren ervan gemakkelijk maakt. Perlietkorrels vhebben ook nog eens uitstekende isolerende eigenschappen. Ze zijn in staat om warmte vast te houden en geluid te dempen, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in wanden, daken en vloeren. Ze zijn te verdelen met een hark over de vloer.

Categorieën: Vloerafwerking

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.