Een houtvezelvloer bestaat uit houtvezels, en is daarmee een duurzamer alternatief voor andere dekvloeren. Houtresten hoeven niet verbrand te worden, maar kunnen worden hergebruikt in deze vloeren

Een houtvezelvloer is een hele lichte ondervloer waarmee hoogteverschillen gemakkelijk kunnen worden weggewerkt. Qua dikte kunt u alle kanten op; het ligt helemaal aan uw persoonlijke situatie. Is er heel veel verloop in uw woning dan kunnen we een houtvezelvloer wel tot een dikte van ruim 10 cm smeren. Zo krijgt u altijd weer een vlakke ondervloer waarop u netjes een eindvloer kan (laten) leggen.


magnesietvloer

De vloeren bestaan uit vezels afkomstig van oud hout, zaagsel en en onbehandelde stamresten van zagerijen. Al dit resthout zetten we onder een hoge druk, waardoor het resthout vervezelt. Daarna voegen we er water aan toe en ontstaat een soort dikke brei. Met deze brei smeren we de vloer. Doordat er harden in het hout zitten, is een bindmiddel bijna niet meer nodig. Houtvezel is ook ongevoelig voor muizen of ander ongedierte en is niet brand gevaarlijk.

Isolatie

Een houtvezelvloer isoleert prima. Ook dempt het geluid erg goed. Doordat het bovendien erg weinig weegt is het een perfecte ondervloer voor etagewoningen. Wilt u nog een extra stap zetten wat betreft isolatie dan is schuimbeton een goede oplossing. Ook schuimbeton is een erg licht materiaal en zorgt er bovendien voor dat schimmel- en vochtproblemen verleden tijd zijn. Schuimbeton en houtvezel kunnen prima met vloerverwarming worden gecombineerd.

Naast de toepassing in vloeren kunnen we houtvezels ook voor andere isolatietoepassingen gebruiken. Bijvoorbeeld voor het dak of een wand. Zo zijn er bijvoorbeeld zeer zachte contactgeluid-dempende ondervloerplaten, warmte- en geluidsisolerende platen, watervaste dakbeschotplaten, enz.

De eindvloer

De afwerking van een houtvezelvloer hangt af van het type eindvloer dat u wilt. Een houtvezelvloer is geen volledig egale vloer; hij heeft een beetje een grove structuur (vlakheidsklasse IV). Het is dus geen hele vlakke vloer, zoals een glad gevlinderde betonvloer. Dit betekent dat als u bijvoorbeeld PVC op de ondervloer wilt verlijmen er eerst nog een laagje egaline over de houtvezelvloer moet komen. Een houten of laminaatvloer kan wel weer direct op houtvezel. Anders blijft u de grove structuur van de houtvezel door de eindvloer heen zien. Laat u altijd goed informeren hoe u de houtvezelvloer het beste kunt afwerken.

Voordelen van de houtvezelvloer

  • Erg licht
  • Kan op afschot gelegd worden
  • Werkt hoogteverschillen weg
  • Geluidsisolerend
  • Brandveilig
  • Reguleert vochtigheidsbalans van de woning
  • Geschikt voor meerdere isolerende toepassingen
Categorieën: Dekvloeren

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.