Wilt u uitbreiden of renoveren? Waarschijnlijk krijgt u dan te maken met een broodjesvloer. Dit constructiesysteem wordt in meer dan 90% van de uitbreidingen en renovaties toegepast. Niet zo gek, want dit vloersysteem heeft grote voordelen! Wat echter een beter alternatief is voor een broodjesvloer, is kiezen voor schuimbeton! Broodjesvloeren hebben een aantal nadelen (zoals hieronder te lezen), die op te lossen zijn door te kiezen voor schuimbeton.

Broodjesvloer

Broodjesvloeren vind je in nieuwe en bestaande woningen. In bestaande woningen worden deze vloeren veelal toegepast ter vervanging van oude houten vloeren of voor uitbreiding. De plaatsing van de broodjesvloer is ook relatief eenvoudig. Het voldoet aan alle eisen qua isolatiewaarde en sluit naadloos aan. De vloer bestaat uit betonnen vloerbalken, vulelementen (van polystyreen of lichtgewicht beton) en betonwapening. Vaak worden piepschuimelementen gebruikt. Daarnaast is het systeem specifiek ontwikkeld voor de begane grondvloer boven de kruipruimte. Het plaatsen van een broodjesvloer hoeft niet perse moeilijk te zijn. In dit artikel vertellen we meer over de broodjesvloer en laten we u stap voor stap zien hoe deze geplaatst moet worden.

Wat is een broodjesvloer?

Broodjesvloer, ook wel combinatievloer genoemd, bestaat uit betonnen of stalen balken met in het midden vulblokken. De piepschuimvulling in dit type vloer wordt ook wel een broodje genoemd, wat de oorsprong van de naam "broodjesvloer" duidelijk maakt. De vloeren zijn relatief eenvoudig en snel te leggen en gaan zeer lang mee. Broodjesvloeren zijn dus betonnen prefab vloeren die ter plekke in elkaar worden gezet.

Broodjesvloer kosten

De kosten die u voor een broodjesvloer betaalt, is vaak een optelsom van de benodigde onderdelen. De totale kosten van een broodjesvloer uit de liggers, vulelementen, staalmatten, het beton en de personeelskosten.

U betaald meestal ongeveer €30,- tot €35,- per meter voor een broodjesvloer exclusief beton. De prijzen van het beton zijn afhankelijk van de bereikbaarheid van de stortplaats.

Broodjesvloer leggen

Je hebt diverse materialen nodig om een broodjesvloer te leggen. De basis van een combinatievloer is gevormd met betonnen vloerbalken. Hieronder is een samenvatting van de materialen die je nodig hebt om een broodjesvloer te plaatsen. Stap voor stap komen we tot een blijvend resultaat!

Dit heb je nodig voor het leggen van een broodjesvloer

 1. Betonnen vloerliggers
 2. Vulelementen
 3. Betonwapening en vlechtdraad
 4. PUR schuim of randkist
 5. Beton
 6. Optioneel: lichtgewicht betonblokken (bij een verdiepingsvloer of vloer boven een kelder)

1. Houten vloer vervangen door broodjesvloer

Ten eerste moet de oude houten vloer verwijderd worden.

2. Gaten maken in de muur

Vloerrenovatieprojecten beginnen met betonnen vloerliggers aan de gevel en eindigen met betonnen vloerliggers aan de gevel. Dit betekent dat je een gat in de muur moet maken. De vloerenliggers worden immers altijd op de muur geplaatst. De balken hebben aan elke kant 10 cm steun nodig. Daarom moet het eerste gat op een diepte van 20 cm worden gezaagd. Anders kun je de vloertegels niet plaatsen. Het oppervlak waarop de grond wordt geplaatst, zal natuurlijk perfect horizontaal zijn.

3. De broodjes leggen

Zorg ervoor dat de grond egaal is en leg de balken op de goede volgorde en afstanden neer. Met egaline kun je de grond gemakkelijk egaal maken als dat nodig is. Ga tijdens het leggen van de betonnen liggers niet over de piepschuim broodjes te lopen.

4. Bekisting plaatsen

Maak nu de gaten in de muur dicht. Dit is op verschillende manieren mogelijk. Zo kun je de gaten dichtmetselen of mee storten met de vloer. Daarnaast kun je de gaten dicht schuimen met PUR. Bij een nieuwbouwproject kun je nu randkist plaatsen. Let op: houd hier altijd de bovenkant van de vloer aan. Dat is makkelijk tijdens het afreien van het beton. De bekisting vormt een mal voor de te storten betonlaag.

5. Betonwapening plaatsen

Nu is de basis van de broodjesvloer is klaar. Het is nu tijd om de betonwapening aan te brengen. Hiervoor worden staalmatten met een afmeting van 3000 x 2000 mm gebruikt. Dit wapeningsstaal met een maaswijdte van 150 x 150 mm is zeer geschikt als krimpwapening voor combinatie- en cementdekvloeren.

6. Beton storten

Begin nu met het storten van beton. Het is mogelijk om beton kan kant-en-klaar te kopen, maar je kunt het ook zelf maken door een mengel van cement, zand, grind en water. Natuurlijk kun je ook extern een betonwagen inhuren. Let wel op dat het beton altijd minimaal 3 cm boven de betonbalken afgestort moet worden! Trek tijdens het beton storten de bouwstaalmatten een beetje omhoog met een haak. Op deze manier trekt het beton goed onder de betonwapening en ontstaat er een betere hechting. Loop tijdens de stort over de vloerbalken en niet over de vulelementen. Zorg na de stort dat je de aangebrachte betonlaag super strak afwerkt met een schuurbord.

Nadelen van de broodjesvloer

 • Houten vloer moet meestal volledig worden verwijderd
 • Kans op scheurvorming bij vloerliggers met een lange lengte
 • Er moeten meestal gaten worden gehakt in de bestaande muur. Daarbij is er een kans dat je teveel weg freest
 • De vulelementen van EPS piepschuim zijn brandbaar en niet duurzaam
 • Het is vrij veel werk om de broodjesvloer te plaatsen
 • De vloer wordt vaak hoog in combinatie met vloerverwarming

Broodjesvloer of schuimbeton?

Hoewel een broodjesvloer een prima oplossing kan zijn, is de prijs van dit product aan de hoge kant. Als u er bovendien voor kiest voor een (woon)betonvloer, is de kans groter dat de woonbetonvloer gaat scheuren. Gelukkig is er een goed alternatief voor de broodjesvloer! Dit is schuimbeton.

Schuimbeton als alternatief voor de broodjesvloer

Als u de oorzaak van de vochtproblemen in de kruipruimte niet aanpakt, is de kans groot dat u last blijft houden van schimmel. Hierdoor wordt het hout aantast door teveel vocht. Door te kiezen voor de schuimbetonvloer houdt u vochtproblemen voorgoed buiten de deur. De schuimbetonvloer is bovendien goedkoop te produceren en aan te brengen, en daardoor een betere oplossing dan een broodjesvloer.

Het opvullen van de kruipruimte met schuimbeton is ook nog eens goed voor de portemonnee. U bespaart namelijk veel energiekosten door een goed geïsoleerde kruipruimte.

Wat is goedkoper broodjesvloer of schuimbeton?

Bij een broodjesvloer komen de  kosten meestal ongeveer uit op €30,- tot €35,- per meter exclusief beton en personeelskosten. In totaal kunnen de kosten voor de broodjesvloer al snel oplopen tussen de €75 en €100,- per vierkante meter, terwijl de prijs van schuimbeton tussen de €50 en €75,- per kuub ligt, afhankelijk van het oppervlakte.

Categorieën: Dekvloeren