De zandcementdekvloer

De zandcementdekvloer, ook wel een zandcementvloer of cementdekvloer genoemd, is een dekvloer die ingesmeerd moet worden. Een zandcementvloer is vooral geschikt als dekvloer in de badkamer. Voor alle andere ruimtes adviseren we in principe om voor een dekvloer van anhydriet te kiezen, of in sommige gevallen magnesiet.

Zandcement in de badkamer

Een zandcementdekvloer is het beste geschikt voor gebruik in de badkamer. Hier zijn verschillende redenen voor. In de eerste plaats kan zandcement beter tegen vocht dan anhydriet en magnesiet. En als er één ruimte in het huis te maken heeft met vocht, is het natuurlijk de badkamer. Daarnaast moet een vloer in de badkamer vaak (deels) op afschot worden gelegd, om ervoor te zorgen dat het water in de douche netjes naar het afvoerputje loopt. Het op afschot leggen van een vloer gaat een stuk makkelijk met zandcement dan met anhydriet. Anhydriet is hier gewoonweg te vloeibaar voor.

Een dekvloer van anhydriet of zandcement?

Buiten vochtige ruimtes als de badkamer, raden we eigenlijk altijd anhydriet aan. Waarom? Om te beginnen is het proces om een zandcementvloer neer te leggen een stuk arbeidsintensiever. Waar anhydriet snel en vanzelf over een ruimte uitvloeit moet de vloerenlegger het zandcement op de knieën insmeren. Dit is niet alleen een stuk zwaarder, maar het kost ook gewoon veel meer tijd en geld.
Verder is het zo dat als u ook vloerverwarming wilt, anhydriet de warmte een stuk beter geleidt dan zandcement. Dit komt doordat anhydriet de verwarmingsbuizen geheel omsluit; bij zandcement lukt dat een stuk minder. De droogtijd van zandcement en anhydriet is hetzelfde: 1 cm dikte per week. De enige andere situatie waarin we geen anhydriet aanraden is bij oudere panden die vloeren hebben die niet heel veel gewicht mogen dragen. Dan is de beste optie een magnesietvloer; dit is de lichtste dekvloer die er is.

Vloerverwarming

Vloerverwarming is goed te combineren met zandcement. U moet er wel rekening mee houden om de temperatuur van de vloerverwarming geleidelijk op te voeren. Doet u dit niet is de kans groter dat er scheuren ontstaan in de cementvloer. Wij bespreken van tevoren met u hoe u de vloerverwarming in het begin het beste kunt gebruiken. Verder is het dus zo dat anhydriet beter warmte geleidt, en dus een streepje voor heeft op zandcement. Alleen in de badkamer is de combinatie zandcement en vloerverwarming een betere optie.

Afwerken van zandcement

Omdat een zandcementvloer een dekvloer is, en geen eindvloer, moet de vloer nog wel netjes worden afgewerkt. Er moet immers nog een eindvloer op gelegd worden. De beste manier om dit te doen is door de vloer te bewerken met egaline. De egaline zorgt voor een strakke vloer waarop een eindvloer naar keuze kan worden geplaatst. Ook hier is anhydriet in het voordeel: die is van zichzelf al een stuk vlakker, en hoeft vaak niet verder geëgaliseerd te worden.

Totaalpakket: schuimbeton, zandcement en vloerverwarming

Wij bieden ook een totaalpakket aan met zandcement. Naast een dekvloer van zandcement bestaat dit pakket uit een isolatielaag van schuimbeton en vloerverwarming. Dit unieke totaalpakket kunnen we aanbieden door onze nauwe samenwerking met een aantal specialistische bedrijven. Door diverse producten te combineren kunnen we u een betere prijs aanbieden. Er ontstaat ook nooit wrijving tussen de verschillende leveranciers, omdat u bij ons altijd één vast aanspreekpunt heeft.

Kosten van een zandcementdekvloer

De kosten van een zandcementvloer hangt van verschillende factoren af, zoals de dikte van de vloer, de oppervlakte en of er wel of geen versnellers inzitten. Ook moet U er rekening mee houden hoe goed de stortplek te bereiken is doorwerkt in de kosten. Wilt u weten wat uw precieze prijs is? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.
In deze tabel ziet u een indicatie van de prijs bij een dikte van 7 cm.

Oppervlakte Dikte Prijsindicatie
40 m2 7cm €1500,-
60 m2 7cm €2000,-
80 m2 7cm €2575,-
100 m2 7cm €3100,--

 

Voordelen

  • Kan goed tegen vocht
  • Goed te combineren met vloerverwarming
  • Goede ondergrond voor de eindvloer
  • Prima op afschot te leggen
  • Ideaal voor wegwerken elektra, verwarmingsbuizen en waterleidingen

Meer informatie

Wilt u meer informatie over zandcement, of wilt u geheel vrijblijvend een offerte aanvragen? Ga dan naar onze contactpagina, en laat daar uw gegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. U kunt onze vloeren ook altijd zelf in onze showroom in Obdam komen bekijken. Het adres is Meiland 17, en de koffie staat er altijd klaar.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.