Waterschade aan het laminaat is een steeds bekender probleem aan het worden. Vaak bestaat de waterschade uit opgebolde vloeren door de opname van te veel vocht in de woning. Het opbollen van zo’n laminaatvloer kan er best extreem uitzien en vaak moet zo’n situatie ook niet onderschat worden. De vloer moet er namelijk meestal (deels) uit worden gehaald om het probleem op te lossen.
Moet u de vloer nog leggen? Dan kunt u maatregelen treffen om waterschade aan uw laminaatvloer te voorkomen. Is de vloer al gelegd? Dan leggen wij u uit wat u kunt doen om het probleem financieel goed op te lossen.
Het voorkomen van waterschade aan het laminaat
Wat kunt u doen om waterschade aan het laminaat te voorkomen? Er zijn wel wat punten waar u rekening mee kunt houden.
Soms komt water of vocht niet van bovenaf door het morsen of vanwege lekkages, maar komt het vanuit de ondergrond. Er is dan sprake van optrekkend vocht. Dit kunt u ook zien aan de muren die het vocht opnemen, dat probleem moet snel worden opgelost. Om in zo’n situatie waterschade aan het laminaat te voorkomen is het verstandig om bij het leggen ervoor te zorgen dat er een goede ondervloer ligt. Dit kan optrekkend vocht grotendeels tegenhouden.
Ook kunt u tijdens het leggen rekening houden met de werking van het laminaat. Laminaat krimpt bij kou en zet uit bij warmte en de opname van vocht. Zorg daarom dat er altijd 1 centimeter speling is tussen de muur en de vloer zodat de vloer niet bij het minste of geringste begint op te bollen.
Verder kunt u natuurlijk kiezen voor een SPC vloer. Dit is een vloer die u net als laminaat in elkaar klikt. Het grote verschil zit hem in de kern. Deze is gemaakt van een composiet materiaal en niet van hout. Het zet dus niet uit wanneer het te maken krijgt met te veel water of warmte. Tevens komt deze vloer nog dichter bij de look-and-feel van een houten vloer dan een laminaat vloer.
Ik heb al te maken met waterschade aan mijn laminaat
Ai, dat is vervelend voor u. Het eerste wat u dan moet doen is de schade zoveel mogelijk beperken en vervolgens dient u uw schade te melden bij uw verzekeraar. Uw verzekeraar stuurt een schade-expert langs en hij inventariseert de schade aan uw laminaat. Daaruit volgt een schadebedrag die u gestort krijgt op uw rekening.
In de praktijk blijkt vaak dat de uitkering van dit schadebedrag niet voldoende is om de schade aan uw laminaat te (laten) herstellen. Meestal omdat slechts het beschadigde deel van de vloer wordt gedekt en niet de rest van uw vloer terwijl uw vloer misschien niet eens meer verkrijgbaar is. Daar wordt maar weinig rekening mee gehouden door uw verzekeringsmaatschappij. Ook is er sprake van afschrijving waardoor u in veel gevallen met lange na niet het aankoopbedrag zult ontvangen.
Misschien bent u het vanwege de vergoeding niet helemaal eens met uw verzekeraar. Wat voor mogelijkheden heeft u dan nog?
Contra-expertise bij waterschade aan uw laminaat
Nadat de expert van de verzekering langs is geweest, heeft u de mogelijkheid om een contra-expert van Schadeoplossing Nederland B.V. in te schakelen. Deze contra-expert doet in principe exact hetzelfde als de schade-expert van uw verzekeraar, namelijk het inventariseren van de schade.
Er is alleen één belangrijk verschil. De contra-expert is onafhankelijk. Zijn salaris wordt niet door de verzekeraar betaalt en hij kan daardoor verder kijken naar álle gevolgschade, zonder iets te vergeten. Hij controleert bijvoorbeeld ook de ondervloer en de kruipruimte op schimmels vanwege het vocht.
De contra-expert zal een rapport opmaken van de waterschade aan het laminaat. Vervolgens zal hij in gesprek gaan met de schade-expert van de verzekeraar en delen zij elkaars bevindingen. In 95% van de situaties zullen de gedupeerden meer vergoeding ontvangen dan wanneer zij geen contra-expert hadden ingeschakeld.
Wat kost een contra-expert
Het loont dus om een contra-expert in te schakelen bij waterschade aan uw laminaat, dat hebben we gezien! Maar wat moet u vervolgens aan de contra-expert betalen? Daar kunnen we kort over zijn: niets. U bent namelijk verzekerd en de kosten voor contra-expertise worden gedeclareerd op uw verzekering.
Waarom zou de verzekering ooit de kosten voor contra-expertise vergoeden als dit hen alleen maar geld kost? Zij moeten namelijk de hogere schadevergoeding aan u betalen én de kosten voor de contra-expertise aan het expertisebureau. Dus waarom zouden zij dit doen?
Dat komt omdat het wettelijk zo is geregeld door de Nederlandse Overheid. Dit is ter bescherming voor de verzekerden. Bent u verzekerd? Maak dan gebruik van dit recht. Het probleem is alleen dat veel verzekerden niets van dit recht afweten. Een goede reden om u hierover te vertellen in dit artikel.
Schadeoplossing Nederland helpt u bij waterschade aan uw laminaat. Bel met telefoonnummer 088 – 888 5000 voor vrijblijvend advies of ga naar de website voor meer informatie.