Warmtepompen en vloerverwarming

Zit u te denken om erover uw huis te verduurzamen, dan komt u de termen warmtepompen en vloerverwarming zeker tegen. Ook als u uw woning niet langer wil verwarmen met behulp van gas, is een pomp een geschikt alternatief, zeker in combinatie met vloerverwarming. Allereerst benoemen we de verschillende soorten warmtepompen. Daarna gaan we in op warmtepompen met vloerverwarming.

Showroom op: Meiland 17, Obdam

 

De verschillende soorten warmtepompen:

  1. Lucht/water warmtepomp
  2. Grond/water warmtepomp
  3. Hybride warmtepompen
warmtepompen

Hybride warmtepomp

Bij een hybride warmtepomp zorgt de pomp voor het grootste gedeelte van de warmte en springt de HR-ketel bij als de pomp de gevraagde warmte niet kan leveren. Het nadeel van dit type pomp is dat een gasaansluiting noodzakelijk blijft.

Lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp gebruikt de buitenlucht om energie uit te halen. De pomp zelf staat vaak buiten en is door middel van een slang verbonden met de woning. Het opwarmen van tapwater gebeurt elektrisch.

Grond/water warmtepomp

Een grond/water warmtepomp gebruikt grondwarmte om energie uit te halen. Hiervoor wordt een gesloten leidingensysteem in de grond gelegd. Nadeel van dit systeem zijn de relatief hoge kosten voor het boren van de bron. Ook bij dit type pomp wordt het tapwater elektrisch opgewarmd.

Naast deze 3 typen pompen zijn er ook nog water/water warmtepompen en pompen die gebruik maken van aardwarmte. Deze beide typen zijn minder aantrekkelijk om toe te passen bij (bestaande) woningen en laten we verder buiten beschouwing.

 

Vloerverwarming en warmtepomp

De vloerverwarming die gebruikt wordt in combinatie met een warmtepomp is een lage temperatuur verwarming. De temperatuur van het water in het systeem is niet meer dan 55 °C. Daarnaast zorgt de vloerverwarming voor een gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte. Dit in tegenstelling tot verwarming met radiatoren die ter plaatse van de radiatoren veel stralingswarmte afgeeft maar waarbij de temperatuur in de kamer als onaangenaam kan worden ervaren bij een grote afstand tot de radiator.

 

Warmtepomp en vloerverwarming bij bestaande woning

Een bestaande woning verduurzamen met een warmtepomp in combinatie met watergedragen vloerverwarming is een goede manier om van het gas af te gaan. Heeft uw woning nog geen vloerverwarming dan moet deze aangelegd te worden. In dat geval is het belangrijk om naar de isolatie van uw vloer te kijken. Zonder goede vloerisolatie verdwijnt namelijk veel warmte de kruipruimte in. Een goede oplossing is om dan de kruipruimte te isoleren met schuimbeton. Hierop komt de vloerverwarming met bijvoorbeeld een anhydrietvloer en als laatste de gebruiksvloer of eindvloer. Het grote voordeel van een anhydrietvloer is dat deze de warmte van de vloerverwarming bijzonder goed doorgeeft naar boven terwijl er nauwelijks warmte naar beneden het schuimbeton ingaat. Hierdoor is de vloerverwarming zeer effectief.

 

Voordelen van vloerverwarming

Een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming is meer dan alleen een mogelijkheid om niet langer met gas uw woning te verwarmen. Vloerverwarming heeft namelijk van zichzelf al een aantal voordelen. Naast een aangename en gelijkmatige verdeling van de temperatuur in de ruimte, zijn ook koude voeten verleden tijd. Door de temperatuur van de vloer is het prima mogelijk om op huissokken of blote voeten rond te lopen. Kiest u voor volledige vloerverwarming, dan kunnen de radiatoren weggehaald worden. Dit scheelt ruimte in de kamer en de inrichting van de kamer een stuk eenvoudiger. Meubels kunnen immers op elke gewenste manier tegen de wand geplaatst worden als er geen radiator meer zit waarmee rekening moet worden gehouden.

 

Vloerkoeling met lucht-/water warmtepomp

Wist u dat een lucht/water warmtepomp ook kan werken als vloerkoeling? De pomp onttrekt warmte aan de woning en voert de warmte naar buiten af. Hierdoor wordt de temperatuur in de woning lager. Omdat de pomp actief in bedrijf is om warmte te onttrekken en water rond te pompen, verbruikt de pomp bij het koelen net zoveel energie als bij het verwarmen. Voordeel van koeling met behulp van een warmtepomp is dat u geen aparte airconditioning aan hoeft te leggen om uw woning te koelen. Dit is een flinke kostenbesparing.

 

Warmtepompen met zonnepanelen

Alle warmtepompen werken op elektriciteit. Bij gebruik van een pomp zal het elektriciteitsverbruik stijgen. Deels worden de kosten gecompenseerd doordat u niet langer aardgas verbruikt. Om het gestegen verbruik nog verder te compenseren, is het plaatsen van zonnepanelen zeker een goede overweging. De zonnepanelen leveren dan de stroom die nodig is voor de pomp maar ook voor andere elektrische apparaten die u gebruikt. Voordeel van zonnepalen is dat deze het hele jaar door energie opwekken, ook als het buiten koud is, zolang de lucht maar helder is.

 

Warmtepompen en woningisolatie

Een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming is een goede optie als u uw woning niet langer wil verwarmen door gebruik te maken van gas. Wij plaatsen hier wel een kanttekening bij. Het verwarmen van een woning met een zo laag mogelijk verbruik van energie, vraag om een goed geïsoleerde woning. Het vasthouden van de warmte is misschien nog wel belangrijker dan het verwarmen zelf. Bekijk voordat u een warmtepomp aanschaft, of uw woning voldoende geïsoleerd is. Laat u eventueel adviseren door een isolatie-expert. De uitkomst van het advies kan zijn dat u beter eerst kunt investeren in het isoleren van uw woning en dat de aanschaf van een warmtepomp een vervolgstap kan zijn.

 

Subsidie aanschaffen

De Nederlandse overheid heeft een subsidieregeling in het leven geroepen voor het verduurzamen van woningen. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) geeft subsidie op de aanschaf van een warmtepomp maar ook op isolatiemaatregelen als dakisolatie, vloer- of bodemisolatie en hoogrendementsglas. Als u voldoet aan de voorwaarden, krijgt u een deel van de investering voor het verduurzamen van uw woning terug. Daarmee kunt u de eerste besparing al binnenhalen.

SIDE subsidie Warmtepomp

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.