Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een zuinig alternatief voor een cv ketel, en kunt u gebruiken voor het verkrijgen van een hoger energielabel en een lagere energierekening. Een warmtepomp werk doordat er warmte energie uit de omgeving word gehaald. Deze energie word bijvoorbeeld uit grondwater gehaal. Door middel van het verwarmingssysteem word de warmte afgegeven binnen uw woning.

Hybride warmtepomp

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?

Een warmtepomp is niet voor elke woning goed geschikt. Het is verstandig om dit eerst te overleggen met uw installateur. Soms is een ingrijpende verbouwing noodzakelijk voordat het rendabel is om een warmtepomp te installeren. Indien u al een geschikte woning heeft, of u bent van plan om uw woning grondig te verbouwen, dat kunt u er over denken om een warmtepomp te installeren. Voordat u een warmtepomp laat installeren raden wij u in elk geval aan om uw woning zo goed mogelijk te isoleren. U kunt dit probleem bijvoorbeeld oplossen door uw vloer isoleren met schuimbeton. Een warmtepomp werkt op basis van lage temperatuur verwarming, waardoor u te snel uw warmte verliest bij een gebrekkige isolatie. Een warmtepomp werkt vaak op een temperatuur van 50. In dat geval blijft u veel stoken voor weinig resultaat.

Het is eventueel ook een optie om te kiezen voor een hybride warmtepomp met een cv ketel. De cv ketel kan dan op koude dagen bijspringen om de warmtepomp te ondersteunen.

Warmtepomp installatie

Er bestaan verschillende warmtepompsystemen, en elke woning verschild eigenlijk ook altijd een beetje. Er bestaan niet echt een éénduidige methode voor het installeren van een warmtepompsysteem, en dit is dus bijna altijd maatwerk. Het belangrijkste is dat uw warmtepomp, de woning en het afgiftesysteem goed op elkaar zijn afgesteld.

Wat kost een warmtepomp

Het installeren van een warmtepomp is geen goedkope verbouwing. Voor een lucht-water waterpomp betaal u vaak €4000,- tot €8000,-. Een grond-water waterpomp is nog een flink stuk duurder, en kost vaak €10000,- tot €25000,-. De terugverdientijd van een warmtepomp is meestal 10 tot 15 jaar, maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van de toekomstige energieprijzen, en de subsidie die de staat wil aanbieden voor de installatie van een warmtepomp. Het loont de moeite om ook te kijken naar de opties voor het verkrijgen van subsidie. De subsidie regeling verschild per warmtepomp systeem, en ook per gemeente.