Isolatie is een economische manier om je energiefactuur naar beneden te halen en dat is ook de Nederlandse overheid niet ontgaan. Naast de goedkope leningen en landelijke en gemeentelijke subsidies, is er ook een belastingvermindering onder de vorm van een verlaagd btw-tarief.

Kijk ook op ISOLATIE EN DE BELASTINGDIENST

 

Voorwaarden voor de belastingvermindering

Indien je voldoet aan alle voorwaarden, dan betaal je voor isolatie slechts 9 procent btw op de arbeidskosten in plaats van de gebruikelijke 21 procent.

Woningen ouder dan 2 jaar

Het verlaagde btw-tarief voor dakisolatie is enkel geldig voor woningen die ouder zijn dan twee jaar. Garageboxen, vakantiewoningen en bedrijfsgebouwen vallen hier niet onder. Men kent dit belastingvoordeel dus enkel toe aan woningen die permanent bewoond zijn door particulieren.

Isolatiemateriaal

Niet eender welk isolatiemateriaal valt onder deze regeling. Met isolatiematerialen zoals glaswol, steenwol, piepschuim of isolatieglas kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief. Deuren, kozijnen en riet gelden niet als isolatiemateriaal.

Arbeidskosten van erkende isolatiespecialisten

Daarnaast geldt de belastingvermindering niet op alle aspecten van de dakisolatie. De vermindering is enkel van toepassing op de arbeidskosten van de plaatsing zelf, door erkende aannemers. Op de prijs van de isolatiematerialen betaal je dus wel nog het gebruikelijke tarief van 21 procent btw.

vraag een goed advies

isolatie btw

isolatie btw

Uitleg van de BTW bereken formule

De formule voor het berekenen van de BTW vanuit een bedrag dat inclusief BTW is :
BTW = het bedrag inclusief BTW/121 x 21 (ervan uitgaande dat er 21% BTW belast wordt).

Voorbeeld 1: Jan bestelt via een Nederlandse webwinkel  een  iPhone van 695,99 euro inclusief BTW. Hoeveel BTW heeft Jan dan betaald?
Antwoord:  695,99/121  x 21  = 120,79

Voorbeeld 2: Op 7 september 2018 gaat Arie Balk naar de kapper. Hij krijgt een nieuw kapsel, laat lekker zijn baardje trimmen, snorretje weer helemaal op orde. Hij moet uiteindelijk 50 euro betalen. Hoeveel BTW betaalt Arie dan?

Antwoord: Kappers zitten in het lage BTW tarief. Dit BTW tarief is nu nog 6%, maar wordt per 1 januari 2019 verhoogd naar 9%. In dit voorbeeld gaan we uit van 6%. Dus de rekensom is:
50/106 * 6 = 2,83. Arie heeft dan dus € 2,83 betaald aan BTW.

Verlaagd btw-tarief

In 2020 kom je voor het laten isoleren van je huis in aanmerking voor het lage btw-tarief van 9%. De woning moet dan wel ouder zijn dan twee jaar.

Let op: dit verlaagd tarief  is enkel geldig op de arbeidskosten voor het plaatsen van het isolatiemateriaal. Het is niet van toepassing op de andere materiaalkosten of andere werkzaamheden die met de isolatieklus gecombineerd worden (bijvoorbeeld sloopwerken).Wil je genieten van het verlaagde btw-tarief, dan moet je dus een beroep doen op een erkende aannemer. Gratis en vrijblijvende prijsvoorstellen op maat aanvragen voor isolatiewerken kan via ons contackt formulier.

Energiebespaarlening voor isolatie

Ben je een eigenaar? Dan kom je voor het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen zoals het aanbrengen van dakisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie door een aannemer in aanmerking voor een lening met lage rente. Deze rentevoet blijft gedurende de looptijd van de lening onveranderd.

Je kunt voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, maximaal € 25.000 lenen. Het minimum leenbedrag is € 2.500. De looptijd van de lening varieert van 7 tot 10 jaar, afhankelijk van het geleende bedrag. Je hoeft overigens geen afsluitkosten te betalen voor deze Energiebespaarlening, waardoor ze extra aantrekkelijk wordt.

De lening wordt betaald uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit is een fonds dat is opgericht door de Nederlandse overheid in samenwerking met de RABO bank en de ASN bank. De uitvoering wordt gecoördineerd door het SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting).

Voorwaarden voor de energiebespaarlening

• Je moet woningeigenaar zijn. Je mag niet ouder dan 75 jaar zijn om de lening aan te vragen.

• Geldt alleen voor energiebesparende maatregelen die op de door het Nationaal Energiebespaarfonds opgestelde lijst staan.

• De vakman moet de “Verklaring Aannemer/Installateur” invullen waarin hij verklaart dat de isolatiewerken voldoen aan de technische voorwaarden om de lening te krijgen.

• Het gaat om een maandannuïteitenlening.

Groenhypotheken en andere hypothecaire leningen

Wil je energiebesparende maatregelen gaan toepassen in een nieuwe of bestaande woning, dan kun je hiervoor een tweede hypotheek aanvragen of een bestaande hypotheek aanvullen. Aangezien er veel verschillende opties bestaan, neem je hierover best contact op met je huidige bank of hypotheekadviseur.

Gemeentelijke subsidie isolatie

Ben je van plan om de woning te (laten) voorzien van isolatie? Vergeet dan niet om ook bij de gemeente te informeren of je in aanmerking komt voor een subsidie. Naast de landelijke subsidies kom je bij een aantal gemeentes namelijk in aanmerking voor bijkomende subsidies voor isolatiewerken. De precieze bedragen hiervan variëren van gemeente tot gemeente. Vaak vind je op de website van de gemeente alle informatie over subsidies. Je kunt ook de energiesubsidiewijzer raadplegen op www.energiesubsidiewijzer.nl

Bron: Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland (RVO)


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.