Wij krijgen ontzettend veel vragen over het verbouwen van een oud huis en onze klanten worstelen er mee: wat is nu de allerbeste voor mijn huis? Hoe krijg ik mijn huis goed? Mijn woonwensen en isolatie? is de ruimte die er is geschikt? En is de indeling die ik nu bedacht heb wel de beste? Want je zit er natuurlijk niet op te wachten om het fout te doen.

oud huis verbouwen

Verbouwingen

Een huis verbouwen moet goed en op redelijk tempo gedaan worden. Maar zowel als je het zelf wilt doen of laten doen, als je gaat verbouwen moet je eerst een aantal zaken op orde hebben. Het is zeker handig om meerdere offertes aan te vragen wanneer je een verbouwing wilt laten doen. Een goede aannemer is ontzettend belangrijk. Zo hoef je zelf geen rekening te houden met het opletten van de juiste hoogte, isolatie en alle extra opties die erbij komen kijken. Terwijl jij wacht op de offerte kun je goed nadenken over wat je precies wilt.

Start je verbouwing dus met een plan! Wij hebben hieronder veel informatie die je verder kan helpen in de verbouwing zodat jij een goede bouwplanning kan maken!

1. Weten waaraan je begint

Je huis verbouwen vergt veel voorbereiding. Dit komt later dubbel en dwars terug. De basis van een geslaagde verbouwing is het plannen en budgetteren. Hiermee slaagt of faalt je verbouwing. Tekenen hoort hier natuurlijk ook bij. Ga met het gezin opschrijven wat jullie willen en hoe je het wil financieren. Wanneer dat duidelijk is kun je gaan schetsen en tekenen voor de verbouwing.

2. Financiering

Voor de verbouwing moet je afwegen of je geld gaat lenen of spaargeld gaat gebruiken om de verbouwing te betalen. Een bank gaat niet zomaar een hogere financiering geven. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de kosten en wat je op de spaarrekening hebt. Verzamel al je financiële gegevens en kijk hoeveel euro je nodig denkt te hebben. Door een budget op te stellen krijg je direct meer overzicht.

2.1 Geef gecontroleerd je geld uit

De verbouwing is vaak de fase in je leven waar je even te weinig invloed hebt op je uitgavenpatroon. De kosten in de hand houden tijdens de verbouwing is niet altijd makkelijk. Voordat de aannemer aan de slag gaat moet je dus zoveel mogelijk zaken duidelijk op papier hebben. Berekenen precies wat de kosten zijn van je verbouwingsplannen ook van je vloer. Begin op tijd met het aanvragen van meerdere offertes.

3 Aannemer kiezen

Voor de verbouwing kun je een aantal keuzes maken zoals:

  1. De verbouwing zelf uitvoeren
  2. Een goede aannemer de verbouwing laten uitvoeren
  3. Iemand inhuren
  4. Een combinatie het bovenstaande

Als je gemak wilt tijdens de verbouwing dan moet je alle klussen uitbesteden. Wanneer je alles zelf doet zit je met heel veel werk en heb je veel tijd nodig. De aannemer kies je als er werkzaamheden bij zitten die je zelf niet ziet zitten of niet kunt. Het eenvoudige van een aannemer, is dat hij alle mensen regelt die voor het verbouwen voor jou aan de slag gaan. Zo kom je in contact met allerlei klussers en kom je tot een goed akkoord. Vraag tijdig meerdere offertes aan en lees deze goed door, zodat je de beste prijs hebt voor je verbouwing!

4. Tekenwerk en vergunningen

Nu weet je wat je wilt qua verbouwingen, wie je nodig hebt en wie wat gaat uitvoeren. Maar heb je ook de volgorde duidelijk? Een huis verbouwen vergt precisie. Zo weet je wanneer het even moeilijk wordt tijdens de verbouwing, precies hoe je verder moet gaan. Schrijf het voor jezelf helemaal uit.

5. Van buiten naar binnen werken

Bij sommige oude woningen is de buitenkant nog in goede staat. In dat geval hoef jij hier natuurlijk niet naar om te kijken. Weet je niet zeker hoe het met de staat van de buitenkant van jouw oude huis zit? Dan is het verstandig om dit te beoordelen door een professional. Adviseert hij jou om de buitenkant onder handen te nemen? Neem dat advies dan in acht want het kan van groot belang zijn. Als jij ook de buitenkant aan gaat pakken, dien je altijd van buiten naar binnen te werken. Waarom? Omdat je anders te maken kunt krijgen met problemen. Neem bijvoorbeeld een lekkage. Wanneer jij de muren geverfd hebt en er komt plots water via de muur naar binnen, is dit werk voor niets geweest. Begin daarom altijd eerst aan de buitenkant als dit ook nodig is.

6. Isolatie

Oude woningen zijn meestal aanzienlijk minder geïsoleerd zijn dan nieuwbouwhuizen. Zo ontbreekt het bijvoorbeeld vaak aan isolatie in de muren. Is deze isolatie bij jou ook niet aanwezig? Dan kun je kiezen voor spouwmuurisolatie. Vergeet ook vooral niet om de kruipruimte onder jouw woning te isoleren, want via deze ruimte gaat ook veel warmte verloren.

Lees hier meer over kruipruimte isoleren.

En dan hebben we het nog niet eens over het dak gehad. Omdat de warmte in huis altijd stijgt, gaat er ook veel warmte via het dak verloren. U kunt dit voorkomen door het dak goed te isoleren. Oude huizen hebben vaak geen goede dakisolatie. We hebben je al drie isolatie-opties gegeven, maar de belangrijkste hebben we hier helemaal niet genoemd. Ook oude huizen zijn meestal voorzien van enkel glas. Dit glas bestaat uit slechts één glasplaat, waardoor de warmte sneller wordt afgevoerd. Wil je je huis beter isoleren, dan is het een goed  idee om voor dubbele beglazing te gaan. Hierdoor wordt veel meer warmte vastgehouden. Het kost veel geld om deze maatregelen te nemen, maar ze zullen je voortaan veel besparen op je energierekening. Je hoeft immers niet zo veel te verwarmen.

7. Vloerverwarming

Steeds meer woningen worden verwarmd met vloerverwarming. Woont u in een oud huis? Dan wordt er waarschijnlijk nog verwarmd met radiatoren. Dit werkt goed, maar radiatoren moeten vaak keihard werken om ruimtes te verwarmen. In vergelijking met vloerverwarming kost dit veel energie. Vloerverwarming verwarmt immers de ruimte volledig. Warmte stijgt op van de vloer waardoor een aangename kamertemperatuur ontstaat. Vraag jezelf altijd af of je vloerverwarming wilt voordat je gaat renoveren. De kans is groot dat de huidige vloer eerst moet worden verwijderd voordat de vloerverwarming geplaatst kan worden. Begin hier altijd mee voordat u andere werkzaamheden gaat uitvoeren. Zo voorkom je extra werk.

Lees op deze pagina alles over vloerverwarming.

8. Op tijd de vloer bestellen

Komt er vloerverwarming? Dan moet u ook een nieuwe vloer plaatsen. We raden je aan om ruim van tevoren een dergelijke vloer te kiezen. Zo heb je genoeg tijd om na te denken. Zo ga je direct verder met het verbouwen van je woning! Wij hebben vele soorten klassieke parket- en laminaatvloeren van hoge kwaliteit in ons assortiment. Hou je meer van modern, strak en robuust? Dan is onze woonbetonvloer met vloerverwarming misschien meer iets voor jou! Kijk hier voor een overzicht van al onze vloeren. Op de productpagina's vindt u meer informatie over de betreffende vloer. Wilt u meer weten over onze producten of over de mogelijkheid de aanschaf van uw vloer te combineren met isolatie en vloerverwarming, neem dan gerust contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

9. Denk na over de elektra

Voordat u begint met het schilderen van de muren of het verder inrichten van het huis, moet u ook rekening houden met de elektra. Zo zijn veel oude huizen nog voorzien van verouderde stopcontacten. Deze zijn bijvoorbeeld niet geaard, wat de nodige risico's met zich mee kan brengen. Bovendien bevinden stopcontacten en lichtschakelaars zich mogelijk niet in de meest ideale posities. Verplaats het voordat u doorgaat met de renovatie. De beste manier is om een ​​lichtplan te maken. Geef hier de verlichtingspositie van elke kamer aan. Vergeet niet om stopcontacten en lichtschakelaars in het plan op te nemen. Zo weet u precies wat er veranderd moet worden. Dit plan kunt u voorleggen aan een elektricien zodat hij uw wensen correct kan uitvoeren.

10. Welke stijl wil jij in jouw woning?

Tegenwoordig weten we dat je uit veel verschillende stijlen kunt kiezen. De één is een trouwe fan van een bepaalde stijl, terwijl de ander elementen van verschillende stijlen combineert. Omdat er zoveel keuzes zijn, kun je het beste van tevoren bedenken welke stijl je wilt. Dit doe je door een moodboard te maken. Neem een ​​paar familietijdschriften en knip uit wat je leuk vindt. Plak deze allemaal op een vel papier en maak een moodboard. je kunt dit als uitgangspunt gebruiken om de stijl van uw huis te kiezen.

11. Schaf meubels en accessoires tijdig aan

Is je huis bijna klaar? Dan is misschien wel het meest opwindende moment aangebroken. je kunt beginnen met het kiezen van meubels. Voor veel mensen is dit het leukste moment. je kunt jouw creativiteit de vrije loop laten. In feite is dit niet helemaal  juist, want voor een strak eindresultaat moet je ervoor zorgen dat de meubels en accessoires bij elkaar passen. Heb je bijvoorbeeld mooie design meubelen gezien? Dan is het niet goed om ​​accessoires te kiezen die er niet bij passen. We willen je echter nog een belangrijkere tip geven: bestel meubels en accessoires altijd op tijd. In dat geval maakt het niet uit welke stijl het is. Tegenwoordig is de levertijd van veel meubels en accessoires vrij lang.

Kijk op ID beton voor industriële handgemaakte meubels en accessoires.

12. Betrek buiten bij binnen

Is jouw huis inmiddels volledig gerenoveerd? Dan zal je zeker blij zijn dat het voorbij is. Vind je het jammer dat er nu geen klusjes meer zijn? Zorg dan ook voor uw tuin. Naarmate ons land warmer en warmer wordt, brengen we steeds meer tijd door in onze tuin. Dit doe je echter niet als je tuin geen fijne plek is om te zijn. Daarom loont het de moeite om tijd en geld te investeren in het aanpassen van de tuin. De beste manier om een ​​aangename ruimte te creëren, is door de styling van binnen naar buiten te combineren. Zo ontstaat er één geheel, waardoor jij sneller in je tuin verschijnt.

 

De meest gemaakte fouten bij het verbouwen van een oud huis

Het is niet niks om te gaan verbouwen. Helemaal wanneer je dit voor de eerste keer doet. Maar gelukkig gingen vele mensen je voor! Om je te helpen het maximale uit je verbouwing te halen, delen we de 10 meest gemaakte bouwfouten met je. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

boze aannemer

1. Te weinig aandacht aan de voorbereiding besteed

Het is de goede voorbereiding die zorgt voor het mooiste en beste resultaat van jouw renovatie. Als je van plan bent de renovatie zelf te beheren, is het erg belangrijk om een ​​planning te maken die realistisch en compleet is die alle fases van de verbouwing meeneemt. Een stappenplan is vaak handig, net als een checklist en natuurlijk een gedetailleerde financiële planning zoals eerder uitgelegd. Alleen als u er veel tijd en aandacht aan besteedt, kunt u de verbouwing op tijd afronden en ervoor zorgen dat u binnen uw budget blijft. Als u een aannemer gebruikt, zal hij plannen. Vraag hier altijd om een ​​kopie en blijf zelf plannen. Zo weet u zeker dat uw verbouwing niet uit de hand loopt.

2. Geen aannemer kiezen

Als u een grotere verbouwing plant, is het een goed idee om hiervoor een aannemer in te schakelen. Deze mensen hebben de juiste connecties, weten precies wat realistisch is en wat niet, kunnen snel beslissingen nemen en zorgen voor contact voor alles wat met decoratie te maken heeft. Je betaalt natuurlijk meer voor de aannemer, maar uiteindelijk wordt het vaak goedkoper. Als u tijd heeft, kunt u in principe ook zelf kleine klusjes beheren.

3. Kiezen voor de goedkoopste aannemer

Wanneer je zelf een aannemer voor je verbouwing regelt, adviseren wij altijd om bij meerdere partijen offertes aan te vragen. Wanneer alles goed gaat, zijn de prijzen van de aannemers niet zo verschillend. Als de ene aannemer aanzienlijk duurder is dan de andere, kunnen er momenten zijn dat het niet hun soort project is, dat ze denken dat de klus te klein is en de baan liever niet krijgen of dat ze deze niet meteen nodig hebben. Als de prijs erg laag is, wil de aannemer het werk vaak te veel. Het risico bestaat dat u later een aanzienlijke extra rekening voor het werk krijgt of dat het werk maar voor de helft of slecht wordt uitgevoerd. Kortom: lijkt het te mooi om waar te zijn? Dit is dan vaak het geval! Vertrouw op de ervaring van de aannemer. Dit betekent niet dat je altijd alles blindelings aan de aannemer kunt overhandigen. Hij is ook een mens en je kunt altijd een fout maken. Vragen is nooit verkeerd. Communiceer openlijk en op gelijke voet.

4. Geen budget opstellen

Het is erg belangrijk om een ​​realistisch budget te hebben en je eraan te houden. Als u er gebruik van maakt, overleg dit dan zorgvuldig met de aannemer. De aannemer zal namelijk uw budget voor u bewaken en u waarschuwen als de verbouwing hierover heen dreigt te gaan. Voer regelmatig gesprekken met aannemers of professionals om de financiële voortgang te bespreken en zorg ervoor dat u niet in schulden raakt.

5. Afspraken niet vastleggen

Ongeacht hoe je omgaat met de experts waarmee u samenwerkt, is het verstandig om de overeenkomst die je maakt formeel vast te leggen. Als er iets misgaat, kunt u altijd een stap terug doen. Voorzie deze afspraken dus van jouw handtekening, een duidelijke omschrijving van wat je hebt besproken en eventueel gemaakte tijdsafspraken. Doe je dat niet, dan ontstaan ​​er meningsverschillen en is het moeilijker op te lossen.

6. Afzonderlijke klussen inplannen

Een verbouwing is altijd goedkoper als u deze in zijn geheel inplant en niet in fases. Hoe groter de klus die u aanbiedt, hoe lager de gemiddelde prijs per eenheid zal zijn. je kunt ook andere aanvullende projecten overwegen, zoals het plaatsen van isolatie. Renoveert je bijvoorbeeld muren of vloeren, dan kun je voor relatief lagere kosten ook direct isolatiemateriaal aanbrengen. Zo sla je twee vliegen in één klap.

7. Niet meehelpen

Het is best logisch om de verbouwing uit te besteden, maar dat wil niet zeggen dat je zelf niet de handen uit de mouwen kunt steken. Zo kun je zelf sloopwerkzaamheden doen, puin verzamelen en wegbrengen. Ook de afwerkingen kun je zelf oppakken of helpen met schoonmaken. Alles wat je alleen doet, bespaart geld dat je vervolgens voor iets anders kunt gebruiken.

8. Je verbouwing onderschatten

Alles lijkt misschien eenvoudig: een goede begroting laten maken, alles binnen budget houden en binnen de verwachte tijd klaar zijn? In feite is het moeilijker dan het klinkt. Ga niet uit van het worstcasescenario, want er is altijd onvoorzien extra werk en dus kosten. Immers, niet alles kan van tevoren volledig worden voorgekauwd. verbouwen is complex. Er zijn zoveel verschillende disciplines voor nodig, waaronder zoveel verschillende mensen als één team zullen moeten samenwerken. Ons advies: reken altijd minimaal één week extra (meer weken voor een grote verbouwing) maar reserveer altijd tussen de 5 en 10% van je budget voor onvoorziene kosten en tegenvallers.

9. Je eigen vaardigheden overschatten

Een toilet betegelen lijkt zo makkelijk, als je de folder of de Youtube video’s van de bouwmarkten mag geloven. In de praktijk blijkt dit toch lastiger dan gedacht. Je moet je goed afvragen: Krijg ik daarmee de kwaliteit die ik wens? Heb ik de juiste gereedschappen in huis? Zorg ik niet voor vertraging van de bouw? Bespaar ik uiteindelijk ook werkelijk het bedrag als ik het zelf doe?

Wees realistisch over je eigen talenten en focus je op waar je goed in bent. Er komt genoeg op je af tijdens een bouwtraject.

10. Geen oplevering doen

Nadat de verbouwing is afgerond wordt er als het goed is een oplevering georganiseerd. Het is erg belangrijk dat u daar aan mee doet, want dit is uw kans om gebreken aan te wijzen en recht te laten zetten. Tijdens de oplevering moeten uw aannemer, uw vakmensen en uzelf aanwezig zijn en dan loopt u alles door, van het stucwerk tot de sloten en van het sanitair tot de elektriciteit. Werkt er iets niet of is er iets beschadigd, dan wordt dit gedocumenteerd in het opleverdocument die u vervolgens allemaal tekent. Doe de oplevering altijd grondig en neem hier de tijd voor. Bespreek dan ook direct de mogelijkheden voor nazorg en de garantieregeling. Dit is het laatste moment dat u alle partijen nog bij elkaar heeft, dus maak daar goed gebruik van.

Categorieën: Verbouwen

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.