Direct na het vlinderen van beton is nabehandelen van betonvloer nodig om te voorkomen dat er vlekken intrekken en/of de betonspecie voortijdig zal uitdrogen. Geduld is hierbij is een schone zaak. Daarnaast is er vakkennis nodig, wat maakt dat er geenszins oneffenheden zullen ontstaan in de pas gestorte betonvloer. Hoewel sommige betonsoorten een flexibele hoedanigheid hebben en daar, voordat het geheel volledig gedroogd is, nog wel het een en ander aan gesleuteld zou kunnen worden. Over het algemeen is het echter zo, dat het beton zich tijdens de droogtijd al zodanig vormt naar de omgeving waar het gestort  is, waardoor het soms beter is met rust te laten….

 

nabehandelen vloer

 

Waarom is nabehandelen van betonvloer noodzakelijk?

Het belangrijkste doel van het nabehandelen is het voorkomen dat de verhardende betonspecie en vervolgens het jonge beton voortijdig uitdrogen . Stel dat de oppervlaktelaag vroegtijdig vocht verliest, bijvoorbeeld doordat er al op gewerkt of gelopen gaat worden, zou de chemische reactie tussen cement en het vocht vroegtijdig worden stopgezet. En die is er niet voor niets! Wordt dit proces toch onderbroken, dan ontstaat er een poreus en vaak stuivend betonoppervlak. U zult begrijpen dat het geheel minder sterk en daarom ook minder duurzaam zal zijn.

Manieren van nabehandelen betonvloer:

  • Afdekken met folie of een natte deken
  • Met water  vernevelen van het oppervlak
  • Eenvoudigweg laten drogen, zonder specifieke nabehandeling
  • Impregneren of coaten van de betonvloer
  • Vlinderen van de betonvloer

Hoelang duurt het nabehandelen van beton

Omdat het in de winterperiode veel kouder en ook vochtiger is dan in de rest van het jaar, wordt dit gezien als meest lastig tijdstip om beton te storten en het daarna nog spoedig te laten drogen. Om alsnog een snellere indroogtijd te bereiken, is een nabehandeling onder hoge temperatuur nodig. Het kost niet alleen veel tijd, maar ook inspanning en aldus kosten. Tijdens andere, niet al te vochtige of koude, perioden is de nabehandelingsduur gekoppeld aan de snelheid waarmee het beton zijn sterkte ontwikkelt. Het bedrijf die het beton heeft gestort heeft hierover gedegen kennis in huis en kan u hier desgewenst meer over vertellen.

Nabehandelen betonvloer vraagt om deskundigheid

Laat u een dergelijke klus aan de professional over. U hoeft zich niet in technische documenten te verdiepen voordat u meer weet over de hoedanigheid van de gebruikte betonspecie. Bovendien is het (laten) storten van beton niet zomaar een kleine klus. Over het algemeen betreft het een groter oppervlak en u wilt er toch, als gebruiker, optimaal van genieten? Geeft u de klus nu nog volledig uit handen aan de deskundige, zodat u er na afloop duurzaam tevreden zult zijn.

Categorieën: Betonvloer

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock vloeren en verteld graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.