Kosten isoleren van een huis
Wat het kost om een huis te isoleren is afhankelijk van:
- Het type woning
- Welke energiebesparende maatregelen je gaat toepassen
- Wie het werk uit gaat voeren; zelf doen of uitbesteden
1. Type woning
Hoe groter de woning, hoe hoger de kosten zullen zijn. Logisch, groter betekent meer m2 en dus meer materiaal en meer werk. Maar ook de bereikbaarheid van de woning, de hoogte en de vorm zijn bepalend voor de kosten van isolatie. De isolatie van een plat dak is anders dan van een schuin dak. Net zoals dat een tussenwoning minder buitengevels heeft dan een vrijstaande woning. Het aantal vierkante meters isolatie dat aangebracht moet worden is daarmee bepalend voor de kosten van de isolatie.
2. Energiebesparende maatregelen
De kosten zijn uiteraard afhankelijk van de maatregelen die je uit laat voeren. Gaat het om alleen dubbel glas oftewel glasisolatie of gaat het om volledige isolatie dus: dak-, gevel-, spouwmuur-, vloer-, kruipruimte en glasisolatie? Meestal zullen niet alle isolatiemaatregelen in één keer toepast worden op een woning, tenzij het een complete renovatie van een woning betreft.
3. Uitvoering van het werk
De derde factor die bepalend is voor de kosten van het isoleren van een huis is de vraag wie de werkzaamheden uit gaat voeren. Sommige werkzaamheden zijn relatief eenvoudig zelf uit te voeren. Denk hierbij aan het aanbrengen van vloerisolatie op zolder of dakisolatie bij een schuin dak dat van binnenuit goed bereikbaar is. Het plaatsen van dubbel of hoogrendementsglas is al een stuk lastiger, zeker als het grote ramen zijn. Kruipruimte isolatie of bodemisolatie waarbij je kiest voor schuimbeton, kun je niet zelf uitvoeren. Hiervoor moet altijd een gespecialiseerd bedrijf komen.
Wat kost een huis laten isoleren?
Kies je voor het uit laten voeren van de werkzaamheden, vraag dan altijd een paar offertes op. Zo kun je prijzen vergelijken en krijg je een goed inzicht in de werkzaamheden die uitgevoerd gaan worden. Voordelen van uitbesteden zijn onder andere garantie op de uitgevoerde werkzaamheden, correcte en juiste toepassing van de isolatiematerialen en het kost je zelf geen tijd. Nadeel zijn de hogere kosten maar die kunnen mogelijk terugverdiend worden door subsidie aan te vragen.
Subsidiemogelijkheden isolatie woning
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) verstrekt subsidie aan huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen. Voorwaarde bij deze subsidie is dat er sowieso meer dan 1 isolatiemaatregel wordt genomen. Ook moeten de gebruikte materialen aan bepaalde eisen voldoen. Een bedrijf gespecialiseerd in het aanbrengen van isolatie, weet precies welke materialen zij toe moeten passen om in aanmerking te kunnen komen voor deze subsidie. Door een dergelijk bedrijf in de arm te nemen, loop je vrijwel geen risico dat de aanvraag wordt afgewezen als gevolg van het toepassen van verkeerde materialen.