Infrarood vloerverwarming als hoofdverwarming? Zeker niet! Naast dat infrarood vloerverwarming zijn eigen voordelen bevat, heeft het ook nadelen waar je rekening mee moet houden. Infrarood vloerverwarming klinkt misschien heel efficiënt en een goed alternatief voor de traditionele vloerverwarming, echter is dit niet altijd zo. Dit heeft, namelijk te maken met verschillende factoren dat bepaalt hoe duurzaam het eigenlijk nou echt is. Daarnaast bepaalt die factoren of het wel of niet geschikt is om als hoofdverwarming te gebruiken. Wat de nadelen van infrarood vloerverwarming zijn en met welke factoren je met zekere mate rekening mee moet kan je allemaal hier vinden!

Hoe werkt infrarood verwarming van Woodstock vloer?

Voordat we verder gaan met het onderwerp over wat de nadelen van infrarood zijn is het handig om te weten hoe het ongeveer werkt. Infrarood vloerverwarming is een soort van elektrische vloerverwarming, maar werkt net eventjes anders. Infrarood vloerverwarming wordt toegepast doormiddel van ultradunne folie of infrarood panelen (wij leveren helaas geen infrarood panelen, maar wel infrarood folie). Deze folie komt direct op de geïsoleerd vloer te liggen. De folie bevat een koolstof element en wanneer er stroom door deze element gaat lopen wordt de koolstofvezel verwarmd en gaat die infraroodstraling uitstralen. Deze straling werkt alleen op onze lichaamswarmte en de objecten om ons heen. In andere woorden het kan heel gericht verwarmen. Je kan in de afbeelding hieronder bekijken om een soort van beeld te vormen van hoe infrarood verwarming ongeveer werkt. Dankzij de straling wordt de lucht niet verwarmd en hierdoor vindt er ook geen luchtcirculatie plaats wat je bij conventionele verwarming wel last van hebt. Dit is heel ideaal, voor mensen met een allergie. Hou er rekening mee dat er altijd luchtcirculatie in huis is door ventilaties, deuren en kieren in huis. Door je huis te verwarmen met Ir-vloerverwarming verminder je het alleen heel erg.

Wil je een uitgebreide uitleg over de werking van infrarood vloerverwarming? Lees dan verder op: https://woodstock-vloeren.nl/infrarood-vloerverwarming/

Nadelen infrarood vloerverwarming
Nadelen infrarood vloerverwarming

Wat zijn de nadelen van infrarood vloerverwarming

Voordat je het gaat aanschaffen is het belangrijk om eerst goed geïnformeerd te zijn over de nadelen van infrarood vloerverwarming. Hierdoor weet je beter wat je gaat kopen en kan je ook beter rekening mee houden. Je kan de onderstaande tekst hieronder verschillende tips en soorten nadelen van infrarood vloerverwarming vinden.

Foute installatie

Het is heel erg belangrijk dat de verwarming goed moet worden gepositioneerd. Anders kan er stralingsasymmetrie ontstaan. Dat is wanneer er verschillende warmtestralingen in onze ruimte bevinden waardoor de ene deel van ons lichaam warm aanvoelt en andere deel wat koeler. Dit kan zeer onprettig aanvoelen. We willen graag dat ons huis gelijkwaardig wordt verwarmd. Daarom is het belangrijk dat het goed wordt geïnstalleerd.

Nieuwe manier van verwarmen

Het verwarmen met een infrarood is heel iets anders dan met een traditionele vloerverwarming. Zoals eerder in een tekst vermeld het verwarmen met een Ir-vloerververwarming vindt geen luchtcirculatie plaats. De stralingswarmte werkt op onze lichaamswarmte en de objecten om ons heen. Hierdoor is het ook echt wel wennen aan het nieuwe manier van verwarmen. Het is handig om bijvoorbeeld eerst bij een kennis of een familielid langs te gaan die Ir-verwarming heeft om te kijken hoe het aanvoelt. Als je niemand kent die een infrarood verwarming heeft, is het handig om eerst klein beginnen. In andere woorden het is de beste om een kleine ruimte te verwarmen met infrarood panelen waar je regelmatig komt. Hierdoor kan je even aanvoelen hoe het is en daarna beslissen of het een goed idee is om meerdere ruimtes met infrarood te verwarmen.

Verkeerd gebruik zorgt voor nadelen van infrarood vloerverwarming

Ir-verwarming kan zeer gericht verwarmen. De stralingswarmte werkt op onze lichaamswarmte. Dit klinkt misschien heel efficiënt, echter is het niet altijd zo. Dit geldt alleen hoe het gebruikt wordt. Het is, namelijk uitermate nutteloos om een lege ruimte te verwarmen. Als de ruimte helemaal leeg is, wordt er niks verwarmd. Het is ook niet aangeraden om het als hoofdverwarming te gebruiken tenzij je huis goed is geïsoleerd. Anders is het geadviseerd om het als bijverwarming te gebruiken.

Het is mogelijk om een specifieke hoek in de ruimte waar u zit te verwarmen door de infrarood panelen of folie slim aan te sturen. Hierdoor wordt er efficiënt gebruikt gemaakt van de verwarming. Hou er rekening mee, wanneer je buiten het bereik van de panelen of infrarood folie bent dan kan het gelijk wat kouder aanvoelt. Dit kan zeer onaangenaam zijn

Is infrarood vloerverwarming duurzaam?

Nee, het is helaas op dit moment niet duurzaam en dat is een enorm nadeel van infrarood vloerverwarming. Dat komt, omdat onze stroom een combinatie is van grijze en groene stroom. Grijs stroom is opgewekt doormiddel van fossiele brandstoffen bijvoorbeeld aardgas, steenkool en aardolie. Terwijl groene stroom wordt opgewekt doormiddel van zonnepanelen, windmolen en watercentrales. Dus de stroom wat we gebruiken voor de Ir-verwarming is uiteindelijk niet 100% CO2-vrij. Vervolgens is de CO2-uitstoot bij een traditionele vloerverwarming minder, dan als er stroom wordt opgewekt doormiddel van fossiele brandstof. Als je zonnepanelen op je dak heeft dan is mogelijk om over na te denken om een Ir-vloerverwarming te laten installeren.

 

Klimaatakkoord Europese Unie

De Europese Unie inclusief Nederland zijn van plan om stap voor stap naar een CO2-vrije toekomst. In het klimaatakkoord staat dat ze voor 2030 minimaal 70% van de elektriciteitsproductie hernieuwbaar moet zijn. Daarnaast staat er ook in dat er minimaal 32% van de opgewekte energie op een duurzame manier moet worden opgewekt. Hierbij wil de EU voor de jaar 2050 dat onze energievoorziening bijna helemaal CO2-neutraal zijn. Ze doen dit om de klimaatverandering tegen te gaan. Vervolgens wil Nederland uiteindelijk onafhankelijk energie kunnen produceren.

Nederland

Nederland wil dus belangrijke stappen zetten waarbij we zuiniger willen omgaan met de energie. Daarnaast willen ze in plaats van elektriciteit op te wekken vanuit kolen naar elektriciteit dat wordt opgewekt doormiddel van zonnepanelen en windmolens. Vervolgens willen ze stoppen met warmte opwekken door aardgas te gebruiken en bijvoorbeeld restwarmte te gebruiken. Tot slot wil de overheid ook andere belangrijke stappen zetten. Je kan deze informatie volledig vinden op de website van de Rijksoverheid. Daarom is het nog een grote stap voordat we op een groene manier je woonkamer kan verwarmen met infrarood.

Is infraroodstraling nadelig, gevaarlijk voor je gezondheid?

Infraroodstraling levert geen risico op tot onze gezondheid. Dat komt, omdat infrarood een onzichtbare langgolvige straling is. Dit betekent dat de straling ons huidweefsel niet kan binnendringen, maar alleen op de oppervlakte van onze huid kan verwarmen. Naast dat straalt elke dier, mens en de zon ook infraroodstraling uit. Vervolgens is het wel mogelijk als je langdurig wordt blootgesteld aan Ir-straling, dat het bindweefsel onder je huid wordt aangetast. Maar de langgolvige straling van infrarood folie/panelen doet daarentegen geen kwaad voor ons. Deze informatie is gedeeltelijk afkomstig van milieu centraal.

Onze ervaring

Uit onze ervaring raden wij je sterk aan om op dit moment voor een traditionele vloerverwarming te gaan. Dat komt omdat infrarood vloerverwarming niet goed geschikt is als hoofdverwarming. Naast dat is het grootste gedeelte van de stroom, dat we in Nederland produceren een mix van grijs stroom en groene stroom zoals eerder vermeld. Tot slot is het namelijk ook belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Vooral in de wintermaanden kan het dan heel vochtig in huis worden. Samen met de Ir-verwarming dat op onze lichaamswarmte werkt kan het heel klef worden in huis. Daarom raden wij gewoon aan om traditionele vloerverwarming als hoofdverwarming te gaan op dit moment.

Hoewel infrarood verwarming niet geschikt is als hoofdverwarming is het zeer geschikt als bijverwarming. Vooral in ruimtes waar je regelmatig bent. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer, eetkamer of de badkamer. Door specifiek in die ruimtes alleen met infrarood te verwarmen maak je efficiënt gebruik ervan en bespaar je op de energiekosten. Heb je nog meer vragen? Dan kan je hieronder telefonisch contact met ons opnemen.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.