Cellenbeton

Gasbeton en schuimbeton zijn allebei lichtgewicht en natuurlijk betonsoort. De verzamelnaam voor gas- en schuimbeton is ook wel cellenbeton. Beide betonsoorten bestaan uit heleboel cellen. Cellen zijn hele kleine holle ruimtes waar stilstaande lucht is opgesloten. De holle ruimtes zijn niet met elkaar in verbinding. Deze cellen zorgen juist voor de kenmerkende eigenschap van cellenbeton: licht van gewicht.

Schuimbeton is een soort van cellenbeton maar niet alle cellenbeton is schuimbeton.

Hoewel het principe van gas- en schuimbeton hetzelfde is, namelijk holle ruimtes die lucht vasthouden, zijn er belangrijke verschillen tussen beide soorten cellenbeton.

 

Schuimbeton

 

Hoe wordt gasbeton en schuimbeton gemaakt?

Gasbeton

Om het product te maken heb je de basismaterialen nodig van normaal beton en toeslagstoffen. De basismaterialen zijn cement, kalk, kwartszand, en water. In gasbeton zitten allemaal cellen die ontstaan door het toepassen van toeslagstoffen. Tijdens het proces voegen ze een kleine beetje aluminiumpoeder toe en andere stoffen. Nadat worden alle materialen met elkaar gemengd en daarna in een mal gegoten. Doordat de aanbrengen van toeslagstoffen ontstaat er een chemische reactie. Bij die reactie wordt er waterstofgas gevormd. Het waterstofgas vormt gasbellen in het verhardende materiaal. Het lichte gas soort ontsnapt naar buiten en de bellen worden met koude lucht gevuld.

Toeslagstoffen gasbeton:

  • Chloorkalk
  • Waterstofsuperoxide
  • Aluminiumpoeder
  • Calciumcarbid

Toeslagstoffen zijn stoffen/materialen die aan een basismateriaal worden toegevoegd. Dit doen ze zodat het product een beter eindresultaat hebt.

Tijdens de volgende stap wordt het product gesneden in een gewenste producttype. In dit geval blokken. Het gewenst producttype hangt vanaf waar het product voor gebruikt gaat worden.

De blokken kan niet zoals schuimbeton op locatie worden geproduceerd. Daarom wordt het als laatste stap in een fabriek geproduceerd. De blokken worden aanvankelijk in een autoclaaf versteend. Een makkelijker benaming voor autoclaaf is een groot drukvat. Daarin wordt het op een tempartuur van 187 graden Celsius met een stoomdruk van ongeveer 11,15 bar versteend.

Schuimbeton

De materialen voor het maken van schuimbeton zijn cement, fijn zand, water en schuimmiddel. Deze materialen worden gemengd waarbij het schuimmiddel zorgt voor het ontstaan van luchtbelletjes in het beton. De droogtijd van schuimbeton is gemiddeld 2 tot 3 dagen, afhankelijk van de laagdikte en de luchtvochtigheid.

Schuimbeton wordt op locatie gemaakt met een betonpompwagen die de benodigde materialen in de juiste hoeveelheden met elkaar mengt. Het vloeibare beton wordt in de ruimte gestort in de gewenste dikte. Om te voorkomen dat het mengsel wegvloeit, is het nodig eerste een dichte bak van plasticfolie te maken. Schuimbeton is zelf nivellerend en makkelijk te verwerken. Eenmaal gedroogd is schuimbeton volledig recyclebaar, licht van gewicht, niet gevoelig voor rot en schimmel en isolerend.

 

Waar wordt gasbeton toegepast?

Het is een licht van gewicht en er zijn geen speciale machines nodig om het te verwerken. Om die reden maakt het tot een uitstekend geschikt materiaal voor zelfbouw van een woning. Gasbetonblokken zijn makkelijk te verwerken en in vrijwel elke gewenste vorm te zagen of hakken. Hierdoor is het mogelijk om strakke rondingen in een muur te maken, iets wat met gewoon beton vele malen moeilijker is. Ook bijzondere vormen, sculpturen, omheiningen of tuinmeubels zijn te maken van gasbeton. Daardoor is het makkelijk te verwerken. Gasbetonblokken zijn geschikt om muren mee te bouwen. De blokken worden met lijm aan elkaar gemaakt tot de gewenste hoogte.

Gasbeton als dakplaat?

Naast dat gasbeton in blokken voorkomt is het ook mogelijk om het als dakplaten te worden gebruikt. Dat komt omdat gasbeton een licht bouwmateriaal. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt dankzij de eigenschap dat het uit talloze cellen bestaat. Deze cellen zijn gevuld met stilstaande lucht. Dankzij dat heeft het ook een isolerend effect. Want stilstaande lucht isoleert. De Grootste deel van onze warmte wat we stoken gaat via het dak verloren. Dat komt omdat warme lucht stijgt. Door de isolerende werking van gasbeton hoeft u niet zorgen te maken over warmteverlies via het dak. Vervolgens is het ook een sterke en een vrij stijf product. We bedoelen met stijf dat het product niet snel uitrekken is, dus de elasticiteit van het product. Naast dit heeft het ook nog andere voordelen waardoor het een zeer geschikt product is.

 

Het voordelen van Gasbeton

  • Isolerend materiaal
  • Warmte-accumulerend
  • Brandwerend
  • Geluidsisolerend
  • Vorstbestendig
  • Makkelijk en snel te verwerken
  • Licht van gewicht
  • Vrij stijf product
  • Sterk

 

Waar wordt schuimbeton toegepast?

Isolatie kruipruimte

Schuimbeton wordt vaak toegepast als isolatie van de kruipruimte. Doordat de kruipruimte met schuimbeton te isoleren trekt er niet langer vocht en kou vanuit de kruipruimte de woning in. Door de stilstaande lucht in de belletjes in het schuimbeton houdt het schuimbeton de warmte vast en de optrekkende kou tegen.

Afschotlaag

Vergeleken met gasbeton is schuimbeton is door de vloeibaarheid niet geschikt om mee de hoogte in te gaan. Schuimbeton wordt meestal aangebracht voor kruipruimtes te isoleren, maar dat hoeft niet altijd. Bovendien kan het ook als afschotlaag worden gebruikt. De afschotlaag kan op een plat dak worden gebruikt, mits het afschot niet te groot is. Daarmee is schuimbeton vooral geschikt om mee in het platte vlak te werken en gasbeton in het verticale vlak.

Bodemafsluiting

Naast dat het voor de isolatie van een kruipruimte is schuimbeton is het ook ideaal als bodemafsluiting. Het houdt het optrekkende vocht tegen en zorgt er zelfs voor dat grondwater tegen wordt gehouden. Hiervoor is het wel nodig om een goede afsluitende laag van plasticfolie op de bodem aan te brengen. Een kruipruimte waar normaal water in staat of blijft staan, is dan niet langer vochtig.

Renovatievloer

Schuimbeton kan ook toegepast worden als onderdeel van een renovatievloer. Een renovatievloer wordt vaak toepast bij een houten vloer die verrot is en aan vervanging toe is. In dat geval wordt de houten vloer compleet verwijderd en de ontstane ruimte volgestort met schuimbeton tot de gewenst hoogte. Hierop komt indien gewenst de vloerverwarming en bijvoorbeeld een anhydrietvloer. Vervolgens kan de eindvloer of gebruiksvloer gelegd worden. De toepassing van schuimbeton zorgt voor een goede isolatie van de vloer waarbij de stralingswarmte van de vloerverwarming voornamelijk naar boven toe gaat.

Bijzondere toepassingen schuimbeton

Zoals beschreven is schuimbeton heel geschikt als bodemafsluiting. De afsluiting kan niet alleen gebruikt worden in kruipruimtes, maar bijvoorbeeld ook in zwembaden. Door de bodem van het zwembad van schuimbeton te maken, houdt het schuimbeton de warmte van het water vast. De warmte verdwijnt dan niet in de aarde maar blijft in het schuimbeton.

Andersom wordt dit principe ook toegepast, namelijk als de bovengrond juist kouder moet zijn dan de ondergrond. In Winterswijk ligt een schaatsbaan met een ondergrond van schuimbeton. Deze isolerende laag zorgt ervoor dat de warmte uit de bodem niet bij het te bevriezen water komt. De bodemtemperatuur is immers bij vorst hoger dan de buitentemperatuur. Op deze manier is het mogelijk om al na één nacht vorst een mooie schaatsbaan te creëren.

De voordelen

  • Goede isolerende werking
  • Relatief goedkoop
  • Erg licht, maar toch relatief sterk
  • Gaat vocht en schimmel tegen
  • Goed bestand tegen vorst en dooi
  • Zelf-nivellerend
  • Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar
  • Lange levensduur
  • Al beloopbaar na 48 uur

Samen sterk gasbeton en schuimbeton

Gasbeton en schuimbeton zijn 2 soorten beton die beiden cellen hebben die gevuld zijn met lucht. Hierdoor zijn het alle twee lichtgewicht betonsoorten. Gasbeton is na productie hard en gevormd in blokken, schuimbeton is vloeibaar bij verwerking en hard pas uit na plaatsing. Door deze verschillen is gasbeton vooral geschikt als bouwmateriaal in het verticale vlak en schuimbeton in het horizontale vlak. Samen vormen ze een prima combinatie om een woning te bouwen of te renoveren.

Dichtheid

Beide betonsoorten bestaan uit cellen die zijn gevuld met lucht. Hoewel het proces om gas- of schuimbeton verschillend zijn. Wil het nog steeds niet zeggen dat ze allebei dezelfde dichtheid hebben. De dichtheid van gasbeton dat varieert ergens tussen de 300 kg/m3 en 800 kg/m3. Schuimbeton heeft een dichtheid van 600 kg/m3 en 1600 kg/m3 vergeleken met elkaar is dat twee keer zoveel.

Dragend vermogen

Gasbetonblokken zijn geschikt voor dragende en niet dragende constructies. Voor extra draagvermogen en stevigheid kan ook gewapend beton op schuimbeton worden toegepast.

Schuimbeton is niet geschikt voor zware en dragende constructies. Het kan wel gebruikt worden als fundering voor lichte constructies als een aanbouw of tuinhuis.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.