Isoleren van een woning

Het isoleren van een woning is een veelbesproken onderwerp. Maar waarom eigenlijk? Kort gezegd zijn er 2 belangrijke redenen om een woning te isoleren:

  1. Energiebesparing
  2. Beter binnenklimaat in de woning
Isolatie

Energiebesparing

Door een woning te isoleren wordt voorkomen dat er warmte uit de woning ontsnapt. Hoe minder vaak warmte hoeft te worden toegevoegd door bijvoorbeeld de cv-installatie of stadsverwarming, hoe lager het energieverbruik. En een lagere energierekening is financieel aantrekkelijk. Daarnaast heeft een geïsoleerde woning een beter binnenklimaat. Geen tocht, beslagen ramen of schimmels maar een aangename warmte met een goede luchtvochtigheid in combinatie met de juiste ventilatie.

In een woning kunnen verschillende soorten isolatie toegepast worden.
Elk type isolatie heeft zijn eigen specifieke kenmerken en voordelen. De soorten isolatie zijn:

  • gevelisolatie
  • spouwmuurisolatie
  • dakisolatie
  • vloer zolder/vliering
  • vloerisolatie
  • hoogrendementsglas

Gevelisolatie

Gevelisolatie is te onderscheiden in buitengevelisolatie en binnengevelisolatie. Bij buitengevelisolatie wordt de isolatie aan de buitenzijde van de woning aangebracht en afgewerkt met bijvoorbeeld pleisterwerk, steenstrips of tegelwerk. De woning als geheel wordt daarbij iets groter, terwijl de binnenruimte hetzelfde blijft. Groot voordeel van het aanbrengen van isolatie aan de buitengevel is dat er in de woning niet gewerkt hoeft te worden dus geen stof en andere overlast zoals het uitruimen van de woning. Daarnaast is de nieuwe gevel waterdicht en winddicht, wat het comfort in de woning ten goede komt.

Binnengevelisolatie

Bij binnengevelisolatie wordt de isolatie aan de binnenzijde van de woning aangebracht. Nadeel hiervan is dat dit ten koste gaat van de ruimte in de woning. Zeker als u ervoor kiest om de woning optimaal te isoleren. Ook moet u er rekening mee houden dat stopcontacten en schakelaars naar voren moeten worden gehaald omdat ze anders in de nieuwe binnenmuur verdwijnen. Natuurlijk moet de nieuwe geïsoleerde binnengevelmuur opnieuw worden afgewerkt met bijvoorbeeld behang of stucwerk.

Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt isolatiemateriaal aangebracht tussen de buiten- en de binnenmuur. Deze vorm van isolatie is vooral toe te passen bij woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1975 omdat deze woningen vaak wel voorzien zijn van een binnen- en buitenmuur maar niet van isolatie. Als uw woning een dubbele muur heeft en u denkt aan spouwmuurisolatie dan is het belangrijk om te checken of de spouw aan de eisen voldoet. Zo moet de spouwmuur dik genoeg zijn, mag deze geen vervuiling bevatten van bijvoorbeeld cementresten, en moet de gevel in goede staat zijn. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie gebeurt altijd door gespecialiseerde bedrijven.

Dakisolatie

Of de isolatie van een dak goed is, is eenvoudig te zien als er sneeuw ligt. Een dak waarop de sneeuw blijft liggen is goed geïsoleerd. Een dak waarop de sneeuw in no-time is verdwenen, is niet geïsoleerd. Via het dak van een woning verdwijnt erg veel warmte uit het huis. Dakisolatie is een relatief eenvoudige en effectieve manier om de warmte in de woning te houden. Door het aanbrengen van isolatie aan de binnenzijde van het dak, wordt voorkomen dat de warmte naar buiten trekt. Het isoleren van de zolder door isolatie van het dak en eventueel de vloer, maakt de zolder beter bruikbaar als bijvoorbeeld slaapkamer of studeerkamer.

Isolatie vloer zolder of vliering

Ook de vloer naar de zolder of vliering is een bron van energieverlies. De warmte trekt door de vloer heen naar boven. Zeker als het dak ook niet geïsoleerd is, verliest een woning op deze manier veel warmte. Immers, warme lucht stijgt op en gaat naar het hoogste punt in de woning. Voorkomt u dat de warme lucht verder doorstijgt, dan blijft de verdieping aangenaam warm. De isolatie van de zoldervloer wordt vrijwel altijd aangebracht aan de bovenzijde van de vloer. Dit kan glaswol zijn maar ook rotswol of isolatieplaten. Wilt u dat de zolder beloopbaar is, dan is het nodig om de isolatie af te werken met plaatmateriaal. Denk hierbij aan OSB-plaat of underlayment.

Vloerisolatie – isoleren kruipruimte

Bij vloerisolatie gaat het om het isoleren van de onderkant van de begane grond vloer, dus de vloer in de kruipruimte. Veel woningen hebben last van optrekkend vocht en kou vanuit de kruipruimte. Dit uit zich vaak in koude voeten en tocht over de vloer. Het aanbrengen van vloerisolatie verhelpt deze problemen. Zeker bij houten vloeren zorgt het aanbrengen van vloerisolatie voor een verbetering van het wooncomfort. Als de kruipruimte groot genoeg is om onder de vloer te kunnen kruipen, worden vaak isolatieplaten aangebracht tegen de onderkant van de vloer. In de situatie dat de ruimte tussen de grond en de onderkant vloer te klein is om te kunnen kruipen, wordt de isolatie op de grond aangebracht. Dit noemen we grondisolatie. Het isolatiemateriaal dat hiervoor wordt gebruikt is meestal los materiaal als polystyreen chips of parels.

Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas is een vorm van isolatieglas. Bij isolatieglas bestaat het glas uit twee of drie lagen met daartussen een loze ruimte, ook wel spouw genoemd. Dit principe is vergelijkbaar met de spouwmuur van een woning. De stilstaande lucht tussen de twee lagen heeft een isolerende werking. Door de ruimte te vullen met argon, wordt de isolerende werking versterkt. Bij gewoon dubbel glas is de constructie twee glasplaten met daartussen lucht. De term HR glas wordt gebruikt voor 2 platen glas met daartussen lucht en waarbij een coating is aangebracht op het glas. Het best isolerende glas is HR+++. Dit bestaat uit drie glasplaten met een coating en waarbij de tussenruimte is opgevuld met argon. Welk type glas in uw woning is verwerkt, kunt u zien in het glas zelf. Daarin is een codering opgenomen die aangeeft wat de isolatiewaarde van het glas is.

Kosten isolatie van uw woning

Het isoleren van uw woning brengt kosten met zich mee. Een aantal maatregelen zou u zelf uit kunnen voeren. Denk hierbij aan het isoleren van uw zoldervloer of het dak. Het aanbrengen van binnengevelisolatie zou u ook zelf kunnen doen, mits u al enige kluservaring heeft. Het vullen van de spouwmuur kunt u beter niet zelf doen aangezien u hiervoor ook niet de beschikking heeft over de juiste materialen. In alle gevallen gaat het om ingrijpende isolatiemaatregelen voor uw woning. De kosten kunt u terugverdienen door een besparing op uw stookkosten maar er is nog een mogelijkheid om de uitgaven te beperken: subsidie

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

De overheid stelt in 2021 de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing beschikbaar voor woningeigenaren. Deze subsidie kan worden verstrekt bij de aanschaf van een zonneboiler of warmtepomp, maar ook bij isolatiemaatregelen. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie, dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen. Deze kunt u nalezen op de site van de Rijksoverheid, ISDE: isolatiemaatregelen woningeigenaren. Het is aan te bevelen om voordat u definitief besluit welke isolatiemaatregelen u uit gaat of laat voeren aan uw woning, op deze website te kijken wat de subsidiebedragen en -mogelijkheden zijn. Het subsidiebedrag per m2 van gevelisolatie is bijvoorbeeld veel hoger dan spouwmuurisolatie.

Laat u adviseren

Het isoleren van een woning is een complexe zaak. Wilt u de gehele woning isoleren of kiest u ervoor om als eerste die isolatie aan te laten brengen die het meeste rendement oplevert? Hoe hoog is uw budget? Welke isolatie oplossing is het beste in uw situatie? Natuurlijk kunt u online heel veel informatie vinden. Toch is het verstandig om u te laten adviseren door een specialist. Iemand die verstand heeft van de (on)mogelijkheden als het gaat om woningisolatie. Het kan ook raadzaam zijn om bij meerdere bedrijven een offerte aan te vragen. Zo kunt u prijzen vergelijken en beoordelen of er geen onderdelen vergeten zijn in de offerte. Daarmee voorkomt u dat u bij het isoleren van uw woning van een koude kermis thuiskomt.

Isolatiemateriaal van Woodstock is erg duurzaam maar waarom.

Het succes van Woodstock is de natuurlijke isolatiematerialen zoals we ze nu gebruiken tot de concurrentie is tot nu toe erg beperkt gebleven in Nederland. Het imago van natuurlijke isolatiematerialen is dat ze duurzaam zijn en dat was duur. Dat laatste klopt meestal wel, maar wat de meeste mensen niet weten, is dat deze producten een aantal zeer belangrijke voordelen hebben ten opzichte van traditionele isolatie en haar toepassingen.
Hier ligt veel te weinig de nadruk op. Wat nodig is, is méér isoleren maar vooral: béter en gezonder isoleren daar gaat het om. Bovendien moet de algemene onwetendheid en onbekendheid met deze producten juist overwonnen worden en niet blijven hangen in het verleden.

Natuurlijk isoleren is veel beter

Anders dan in Nederland wordt men in Duitsland, België of Frankrijk vaak wél begrepen als er gesproken wordt over luchtdicht, maar geïsoleerd bouwen. Woodstock maakt bouwfolies die afbreekbaar is door de promotie van deze vorm van kwalitatief hoogwaardig isoleren. Weliswaar met als doel om onze eigen producten te verkopen, maar toch willen wij dat aangetoond wordt welke gevolgen er zijn voor slecht isoleren van uw woning kan hebben. Om een voorbeeld te geven: onderzoek toont aan dat door een lek van 1mm over een lengte van 1 meter, er 4m³ lucht per uur de kruipruimte binnenstroomt. Hiermee wordt een isolatielaag van bijv. 10cm gereduceerd tot het effect van minder dan 5cm isolatie. Luchtdichtheid is dus van groot belang voor goed werkende schuimisolatie. Lees ook luchtdicht isoleren levert veel comfort en geld op. Een fabeltje is het dat men kan overisoleren: dit kan niet , als men maar voldoende aan ventilatie denkt. Ventileren door het isolatiemateriaal heen staat gelijk aan niet werkende isolatie, de kracht zit hem nu juist in de stilstaande lucht. Maar, luchtdichtheid is slechts één van de voorwaarden voor goede isolatie voor een spouwmuur en kruipruimte.

Ventilatie is juist belangrijk bij isolatie van woning

is het tweede juiste woord is damp regulerend, of damp dicht bouwen is te vergelijken met het wonen in een ademend iets zoals bijvoorbeeld kleding. Het succes van laatstgenoemde geeft aan dat men bereid is meer te betalen voor kleding die de regen buiten houdt, maar damp doorlaat naar buiten. Damdicht bouwen doet eigenlijk hetzelfde, maar dan niet in één product maar middels een juiste keuze en volgorde van plaatsing van de isolatiematerialen. Wat heeft men nodig om bijv. een dak te isoleren? Allereerst een buitenlaag waar damp door naar buiten kan: de vochtwerende maar dam doorlatende folie. Dan een isolatiemateriaal dat damp kan vervoeren van de warme, vochtige binnenruimte richting de buitenzijde. Dan kan of iegelijk beter een isolatiemateriaal te gebruiken van natuurlijke vezels, bijvoorbeeld katoen vezels.

Ventilatie voorbeeld

Om een voorbeeld te geven in de volgorde van een opbouw van binnen naar buiten: dampdoorlatende gipsplaat of gipsvezelplaat – dampremmende folie – isolatiemateriaal – waterkerende folie – dakpannen. Wat gebeurt er onderhuids: damp die binnen ontstaat dringt gereguleerd door de dampremmende folie. De vezels van het natuurlijke isolatiemateriaal kunnen damp opnemen en vervoeren van de warme, vochtige binnenruimte naar buiten.
Gevolg: binnenshuis een veel constantere luchtvochtigheid. Daarnaast kan een isolatiemateriaal met een natuurlijke vezel vaak veel meer warmte opslaan, waardoor de woning in de zomer veel langer koel blijft. De warmtepiek die buiten rond 2 uur ‘s middags ligt, kan met 20cm dikke dakisolatie naar 8 uur ‘s avonds verplaatst worden! wanneer het meestal buiten al lekker afgekoeld is en de ramen opengezet kunnen worden om te koelen. Dit is een unieke eigenschap van een natuurlijk isolatiemateriaal wat je moet gebruiken.

Bouwsector had onvoldoende aandacht voor natuurlijk isoleren

De consument is tot op wel bereid natuurlijk te isolerende, maar de weg naar de natuurlijke isolatiematerialen weten ze vaak niet. De verkoop ervan ligt in Nederland op een fractie van de verkoop in bijvoorbeeld Frankrijk en België. En dat terwijl wij Nederlanders onszelf vaak zo “groen” voelen. Zijn we dat dan ook niet, of kijken we hier anders tegenaan? Een belangrijke oorzaak hiervoor is de wijze waarop “de bouw” in Nederland is georganiseerd.
Veel projectmatige, grote partijen (aannemers, producenten) maken de dienst uit. Veel (serie)bouw of systeem bouw die keurig volgens de regels wordt gebouwd, en tegenwoordig ook veel eigen keus voor wat betreft voorzieningen. Maar keuze op het gebied van materialen zijn er niet of worden niet toegelicht. Wil de consument het niet weet of is hij het niet gewend? In Nederland bouwt men weinig in eigen beheer, zoals dat bij onze ooster- en zuiderburen wel het geval is. In Nederland hechten we meer dan waar ook in Europa aan structuur, organisatie en dat zie je terug in onze huizenbouw: rijtjeswoningen die allemaal identiek lijken, wijken met dezelfde steensoort gebouwd en in dezelfde bouwstijl.
Ga je over de grens, dan is het eerste wat je opvalt de verscheidenheid aan woningen, al dan niet aan elkaar gebouwd. De een noemt het een rommeltje, de ander een gevarieerd beeld. Men bouwt er vaker zelf, neemt een architect en aannemer in de hand en deze driehoek neemt de beslissingen. Zit er een vooruitstrevende architect bij, dan krijg je vanzelf advies over de verschillende (duurzame) materialen die er mogelijk zijn. Het blijkt dat men dan toch sneller voor een duurzaam en hoogwaardiger isolatiemateriaal kiest.

Overzicht van (natuurlijke) isolatiematerialen

Als je een natuurlijk isolatiemateriaal aangeboden krijg en de voordelen van het wooncomfort en de snelle terugverdientijd weegt af “klassieke” isolatiematerialen, dan is de keus voor vele consumenten toch snel gemaakt. Natuurlijke isolatiematerialen heeft simpelweg een bewezen technische meer waarde en dit rechtvaardigt een wat hogere investering. Belangrijk is dat er meer bekendheid komt voor de producten die er op dit moment zijn. Zie hieronder voor een overzicht van natuurlijke isolatiematerialen:

Isolatie van Vlas

Vlas is thermische en akoestische isolatie voor daken, wanden, plafonds en vloeren. Volgens de Nederlandse NIBE classificatie is vlas vanuit het oogpunt van milieu en gezondheid de beste keuze. Meer lezen over isoleren met vlas

Isolatie van gerecycled katoen

Isolatiemateriaal van katoen is gemaakt van tweedehands kleding. Katoen heeft een sterk vochtregulerende werking. Katoenen vezels kunnen meer warmte opslaan dan bijvoorbeeld minerale vezels (glas- of steenwol). Meer lezen over isoleren met Gerecycled katoen

Isolatie van houtvezel

Houtvezel wordt zowel gebruikt als thermische isolatie als akoestische isolatie, vooral bij daken en muren. Houtvezel wordt gemaakt van resthout en wordt gebonden met harsen afkomstig van het hout zelf. Meer lezen over isoleren met houtvezel

Isolatie van Hennep

Hennep is geschikt voor het isoleren van daken, muren en vloeren en is vrij van schadelijke stoffen omdat er bij de productie geen bestrijdingsmiddelen noodzakelijk zijn. Hennep is van nature resistent tegen insecten en schimmels en kent een hoge isolatiewaarde. Meer lezen over isoleren met hennep

Isolatie van Schapenwol

Schapenwol is hoogwaardige dierlijke vezel keratine. Schapenwol is een vernieuwbare, bio-ecologische en secundaire grondstof en daarmee bijzonder milieuvriendelijk. Schapenwol is zeer goed bestand tegen schimmels en water en heeft een goede brandwerende functie. Meer lezen over isoleren met schapenwol

Isolatie van Cellulose (papiervlokken)

cellulose wordt verkregen door gerecycled papier te vermalen en te vermengen met brandwerende zouten. Het resultaat is een duurzame, goedkope en redelijk isolerend materiaal. Cellulose is minder bestand tegen vocht. Meer lezen over isoleren met cellulose

Isolatie met Thermoskussens (Tonzon)

Tonzon is een isolatietechniek die gebruik maakt van verschillende isolerende lagen. Tonzon combineert zeer goede isolerende eigenschappen met veruit de laagste milieubelasting en een zeer gunstige prijs/prestatie verhouding. Tonzon is geen natuurlijk isolatiemateriaal maar door haar goede eigenschappen in onze optiek een uitstekende keuze voor isolatie.

Kurk

Isolatie op basis van kurkschors is waarschijnlijk het oudste isolatiemateriaal bekend bij de mens. Kurk heeft goede thermische en akoestische eigenschappen en is een 100 % natuurlijk. De geëxpandeerde isolatieplaten kunnen voor spouwmuurisolatie en dakisolatie worden gebruikt.

Isolatie van Leem en stro

Leem bestaat uit de natuurlijke stoffen zand, klei en mogelijk stro. En wat zeker heel belangrijk is, is dat leem een 100% natuurvriendelijk materiaal is zonder chemische toevoegingen. Leem biedt in vele situaties een mogelijkheid om een natuurstenen muur aan de binnenzijde te isoleren met behoud van de natuurlijke eigenschappen.

Categorieën: Isolatie

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.