Zoek niet verder voor het opvullen van de beschoeiing of de constructie die de walkant beschermt tegen bijvoorbeeld golfslag van boten of wind.

Wij van woodstock hebben nu een vulmiddel dat ervoor zorgt dat de walkant niet inzakt en veel lichter is dan water en zand!

Ook kunnen wij het veell makkelijker verplaatsen dan zand of grond!

Wij werken met vulmiddel dat volleldig biologisch afbreekbaar is !

Bij interesse kijk op SCHUIM ISOLATIE

Een beschoeiing is een constructie die een oever of waterkant beschermt tegen invloeden die de stabiliteit van de waterkant in gevaar brengt. Ook in de bouwsector worden beschoeiingen gebruikt langs wanden van bouwputten, voornamelijk om droog te kunnen werken.

Gerecycled of glasvezel versterkte kunststof wordt toegepast in de vorm van platen die aan houten of stalen palen bevestigd worden. Ook wordt wel glasvezel versterkt beton gebruikt. Betonnen en stalen beschoeiingen worden in de vorm van damwanden aangelegd en kunnen ook in grotere lengte geleverd worden zodat diepere kanalen met beschoeiing kunnen worden uitgevoerd. Vaak is in dit geval dan ook sprake van een grondkerende constructie.

Houten beschoeiingen worden ook wel aangeduid met de term 'betuining'.
Bron: Wikipedia 

Beschoeiing afvullen met schuimbeton

Beschoeiing maken

1. Voorbereidingen

Bepaal waar de beschoeiing moet komen te staan. Bepaal ook de te keren hoogte van de beschoeiing.  U kunt losse 15 en 20 cm brede beschoeiingsplanken maar ook kant en klare hardhouten schotten bestellen van 60 cm, 80 cm en van 100 cm hoog. Bij twijfel over de exacte hoogte tot 1 meter neemt u het hogere schot van 100 cm. U dient derhalve de totale lengte te delen door 3 om het te bestellen aantal schotten te krijgen. Wij adviseren om bij hoeken en eindpunten 1 schot haaks op de lengte beschoeiing te plaatsen. Dat geeft extra stevigheid aan de eindpunten.

2. Palen plaatsen

Bepaal hoe veel palen u nodig heeft. Wij adviseren om tenminste om de 40 cm een paal te plaatsen. Om de benodigde lengte van de paal te bepalen kijkt u eerst weer naar de kerende grondhoogte. Een vuistregel bij het plaatsen van beschoeiing is 1/3 van de paal boven de grond en 2/3 van de paal onder de grond. Indien de kerende grondhoogte 100 cm is dan neemt men 300 cm lange palen. Bij beschoeiingen en grondkeringen adviseren wij altijd hardhouten palen. Hoe hoger de beschoeiing en hoe zwaarder de tegendruk (door parkeren van auto's of zware grond) hoe dikkere paal u kiest. Bij gebruik van losse planken hanteert u hetzelfde aantal palen. Plaats de beschoeiing altijd iets schuin, enkele graden (circa 5) naar binnen toe.

3. Schotten/planken monteren

Bepaal hoeveel slotbouten u nodig heeft. Deze gebruikt u om de schotten of planken aan de palen vast te zetten. Per paal gebruiken we standaard 3 slotbouten bij montage van beschoeiingsschotten. Het aantal palen maal 3 is dus het aantal slotbouten. Bij beschoeiingen aan het water kunt u de onderste plank(en) onder water laten zitten en boven het water monteren. Wel zo gemakkelijk bij het werken in een oever van een sloot of vijver.

Naast het bestellen van de slotbouten is het handig voor de totale lengte van de beschoeiing een afdeklat met 1 doos torx 50 mm verzinkte schroeven te bestellen. Dit kan ook een vlonderplank zijn. U kunt bij lichtere grondkeringen ook losse 17 of 20 mm dikte beschoeiingsplanken van 15 of 20 cm breedte met 2 stuks 4x50 mm schroeven monteren. Gebruik dan verzinkte schroeven, deze zijn sterker dan RVS schroeven.

Beschoeiingsvergunning

Voor particulieren geldt dat voor een beschoeiing tot maximaal 1 meter hoogte in principe geen vergunning vereist is. Let op, dit kan verschillen per gemeente. Om er zeker van te zijn dat alles in orde is, is het raadzaam om vooraf navraag te doen bij uw gemeente. Bij een walbeschoeiing dient u te meten vanaf de bodem van de sloot of vijver. Bij verhoogde tuin borders nabij erfafscheidingen adviseren wij altijd uw buren vooraf duidelijk te informeren over uw plannen. Dit voorkomt eventueel latere problemen.

Beschoeiing hout

Beschoeiingen kunnen gemaakt worden van hout, beton, gerecycled kunststof of staal. Traditioneel wordt vaak hout toegepast. De voorkeur gaat dan uit naar hardhout omdat dit minder snel wegrot. Het nadeel van hout is dat de hoogte van een beschoeiing enigszins beperkt is, palen zijn meestal leverbaar tot een lengte van 6 meter. Daarnaast is er steeds meer verzet tegen het gebruik van tropisch hardhout.

Categorieën: Tuin

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.