Randfoam aanbrengen

Voordat schuimbeton er in gaat, moet er naast folie ook randfoam worden aangebracht. Er wordt een goede kantstrook geplaatst aan de bovenzijde van het folie. Dit is belangrijk om een koudebrug te voorkomen en omdat de dekvloer die over het schuimbeton komt nog kan gaan krimpen en uitzetten voorkom je hiermee dat er spanning op de vloer ontstaat en er scheuren ontstaan. Het randfoam van Woodstock-vloeren is 1 cm dik. Het is belangrijk dat het randfoam dik genoeg is voor zowel  een koudebrug tegenhouden en de bewegingsruimte van de dekvloer.  Meestal wordt bij het plaatsen van een dekvloer ook gekozen voor vloerverwarming. Deze  werkt daardoor nog beter, want je hebt geen warmteverlies.

 

Koudebrug voorkomen

Het is belangrijk om een koudebrug te voorkomen. Het aanbrengen van randfoamzorgt er enerzijds voor dat de kou niet naar binnen kan en anderzijds dat de warmte niet naar buiten gaat. Hiermee voorkom je energieverlies. Het helpt bij het verminderen van tocht en het creëren van een comfortabeler binnenklimaat. Het is belangrijk dat de randfoam dik genoeg is en goed wordt aangebracht. Bij het storten van schuimbeton zorgen wij van woodstock er altijd voor dat er bij het plaatsen van folie ook een laag randfoam wordt aangebracht voordat wij gaan storten. Eerst brengen we een lijmlaag aan. dan wordt het randfoam geplaatst en nog extra vastgezet met een nietpistool. Het randfoam komt op de plaats waar de dekvloer komt, dus net boven het schuimbeton. Als je een vloerverwarming plaatst in deze dekvloer dan heb je hiermee een hoger rendement van je vloerverwarming. 

 

 

Randfoam en de dekvloer

Naast dat je wilt dat er geen koudebrug ontstaat is randfoam ook belangrijk bij de plaatsing van een dekvloer zoals een anhydrietvloer. Anhydriet is een gipsgebonden dekvloer die kan krimpen en uitzetten onder invloed van vocht en temperatuurveranderingen. Dit kan leiden tot aanzienlijke spanningen binnen de vloer, wat de kans op scheurvorming vergroot. Door randfoam correct te plaatsen, wordt er een flexibele buffer gecreëerd tussen de dekvloer en de muur. Dit zorgt ervoor dat de dekvloer vrij kan bewegen zonder beperkingen, waardoor spanningen worden verminderd en scheurvorming wordt geminimaliseerd.

 


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.