Beleggen tijdens een lage rentestand

Nu de rente historisch laag is, heeft sparen bijna geen zin meer. Als je vermogen wilt opbouwen is het daarom beter om naar investeringen te kijken. Steeds meer mensen gaan op zoek naar alternatieven om meer rendement uit hun spaargeld te halen. Ze lossen bijvoorbeeld een deel van hun hypotheek af of beleggen in duurzaamheid. Wij hebben een aantal alternatieven voor u op een rijtje gezet waarmee u op een verstandige manier kunt investeren.

1. Isolatie

Van je huis isoleren heb je op verschillende manieren profijt. De waarde van je woning wordt hoger en je energierekening gaat omlaag. Een goede optie om je huis beter te isoleren is het aanpakken van de kruipruimte. Dit is namelijk een van de belangrijkste bronnen van warmteverlies in woningen. Bijkomend voordeel is dat je voor het isoleren van een woning vaak subsidie krijgt. Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor deze subsidie? Wij leggen in een apart artikel uit hoe het werkt.

Isoleren van je kruipruimte doe je met schuimbeton. Dit levert veel rendement op: via je energierekening, via subsidie en via waardevermeerdering van uw woning. Zeker iets om over na te denken dus. Houd er wel rekening mee dat dit soms moeilijk aan te brengen is, omdat er veel vraag naar is. Lees ook ons artikel over schuimbeton voor meer informatie.

De wanden en het dak van een woning isoleren is ook verstandig. Een eengezinswoning zonder isolatie verliest veel warmte via de ramen, gevel, het dak en de vloer en verbruikt per jaar maar liefst 3300 m3 gas voor verwarming. Een goed geïsoleerd huis heeft maar 600 m3 gas nodig voor verwarming. Dat scheelt meer dan 1500 euro per jaar!

2. Zonnepanelen

Een ander populaire investering in een woning is een zonnepaneleninstallatie. De winst van zonnepanelen is volgens milieuorganisatie Milieu Centraal vergelijkbaar met een rente van vijf procent op een spaarrekening. Daarnaast kunt u ook nog eens de btw die u betaalt voor de zonnepalen terugvragen. Nemen we dit mee dan levert de investering in zonnepanelen zelfs een rendement van 6 procent op. De terugverdientijd is ongeveer 8 tot 10 jaar. Maar net als bij isolatie speelt ook mee dat uw woning meer waard wordt.

3.Schenken

Een andere optie is schenken. Hier bespaart u vermogensrendementsheffing mee. Voor een woning is er een schenkingsvrijstelling van € 100.000,-. Dan moet de schenking wel gebruikt worden om een woning aan te kopen, een hypotheek mee af te lossen of om de woning te verbouwen. Het is wel zo dat de directe voordelen vooral bij de ontvanger van het geld liggen. Als schenker ziet u uw belastingvoordeel pas terug bij uw belastingaangifte van volgend jaar.

4.Beleggen in overige zaken

Beleggen in andere zaken kan natuurlijk ook. Onder meer bij Kassa was te zien dat met het beleggen in bijvoorbeeld oldtimers of horloges best aardige rendementen te behalen zijn. Uiteraard moet je dan wel een beetje feeling voor dat soort zaken hebben. Bij auto’s is bijvoorbeeld het advies om voor een zo origineel mogelijke auto te gaan met weinig kilometers en een complete handleiding. En een auto uit Nederland is meer waard dan een importauto.

5.Aandelen en obligaties

Veel obligaties leveren op dit moment bar weinig op. Aandelen kunnen nog wel hoge rendementen opleveren. Uiteraard zijn deze een stuk onzekerder dan spaarrentes. Maar als u het verstandig aanpakt houdt u, ondanks de bijkomende aan- en verkoopkosten, meer geld over aan het einde van de streep. Het voordeel van beleggen is dat u effecten meestal snel weer kunt verkopen. Kennis is wel vereist. Heeft u die niet? Dan kunt u een deskundige inhuren.

Categorieën: Isolatie

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.