Geef je balkon, muur of gestorte vloer een kleur met betonverf. De juiste betonverf hecht goed en kan tegen een stootje. Je kunt de verf binnen en buiten gebruiken en je bent gegarandeerd dat je er de komende jaren geen omkijken meer naar hebt. Met betonverf geef je je ruimte een industriële “look” en een volledig nieuwe uitstraling. De betonnen look zien we tegenwoordig steeds vaker terugkomen in de hedendaagse woonkamers. Maar daarnaast kan de verf ook uitstekend gebruikt worden in kantoorruimtes of winkels. Het robuuste uiterlijk van een betonvloer maar de kwaliteit van een degelijke slijtvaste vloer? Betonverf maakt het mogelijk. Betonverf voorziet een betonnen oppervlak niet alleen van een mooie kleur en structuur, het voorziet het beton daarnaast van een slijtvaste en krasvaste laag. Deze vloerverf geeft uw betonnen vloer de bescherming die hij nodig heeft met een esthetische uitstraling.

 

betonverf

betonverf en betonverf vloer

Vaak wordt betonverf als vloerverf gebruikt. Houd alleen rekening met de verschillen tussen 1-component en 2-componenten producten voor beton. Met een 2-componentenverf voor binnen zorg je voor een optimale mechanische belastbaarheid, net als een paar andere voordelen. Het meest duurzame resultaat, maar helaas geen verf waar je buiten gebruik van kunt maken. De temperatuurverschillen zijn daar te groot, waardoor de verf zou gaan scheuren of barsten.

Buiten en binnenverf

Voor betonverf buiten kunt u gebruik maken van 1-component betonverf, terwijl je binnen de keuze hebt uit 1-component of 2-componenten. Die laatste is goed geschikt voor professioneel en zelfs industrieel gebruik. Bijvoorbeeld voor een garagevloer waar de auto op komt te staan of in een werkplaats waar zware machines op staan. En gebruik in andere gevallen de 1-component producten.

Betonverf vloer aanbrengen

Betonverf aanbrengen is niet moeilijk, vooral als u met goede kwaliteit betonverf werkt. Houdt u er bij het aanbrengen van betonverf rekening mee dat het eindresultaat staat of valt met de voorbereidingen die u treft voordat u de betonverf gaat aanbrengen. Die voorbereiding begint met het verwijderen van eventuele oude betonverf lagen.

Stap 1: Voorbereidingen

Na het verwijderen van de oude betonverf is het zaak om uw vloer in optimale conditie te brengen voordat u de nieuwe betonverf kunt aanbrengen. Een vloer in optimale conditie zorgt ervoor dat de betonverf beter hecht en dat het eindresultaat mooi glad, strak en vlak wordt. Controleer eerst de vochtigheid van de ondergrond. Dit kunt u doen door een stuk plastic (bijvoorbeeld een vuilniszak) op de vloer te plakken. Als er na 24 uur condens op het plastic zit, is de vloer te vochtig en dient u hem nog te laten drogen voordat u betonverf kunt aanbrengen. Voor nieuwe vloeren geldt dat ze na ongeveer zes weken droog genoeg zijn om te verven, maar ook dan kunt u het beste nog even controleren of dit inderdaad het geval is.

Stap 2: Voorbehandeling

De vloer waarop u betonverf wilt aanbrengen mag niet te ruw en niet te glad zijn. Hebt u een ruwe vloer, dan kunt u die schuren. Bij een gladde vloer gebruikt u een staalborstel om hem licht op te schuren. Epoxy Reparatiemortel aanbrengen kan ook helpen de vloer wat ruwer te maken. Naast de gladheid van de vloer speelt ook de poreusheid een rol. Poreuze vloeren kunt u het beste voorbehandelen met een epoxy primer, zodat de betonverf die u gaat aanbrengen niet in de ondergrond weg kan trekken.

Stap 3: Betonvloer schoonmaken

Betonverf aanbrengen gaat het beste op een vloer die vet- en stofvrij is. Om uw vloer vetvrij te maken, kunt u een reinigingsmiddel als Power Cleaner gebruiken. Zitten er duidelijke vetvlekken in uw vloer, dan kunt u die verwijderen door te weken met een reinigingsmiddel en er daarna zaagsel overheen te strooien. Let op: na het vetvrij maken van de vloer dient deze weer goed te drogen, voordat u kunt beginnen met betonverf aanbrengen. Is de vloer goed droog, dan verwijdert u stof en losse deeltjes door grondig te stofzuigen.

Stap 4: Betonverf aanbrengen

U bent nu helemaal klaar met de voorbereiding en kunt de betonverf gaan aanbrengen. Dat begint met het goed doorroeren van de betonverf. Betonverf aanbrengen kunt u het beste doen in twee lagen. U brengt betonverf eenvoudig aan met roller en kwast. De tweede laag brengt u aan wanneer de eerste laag overschilderbaar is. Dit wordt aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Daarbij is het belangrijk om niet te lang te wachten. Als de eerste verflaag namelijk teveel uithardt, kan dat de hechting van de tweede laag nadelig beïnvloeden. In de tweede laag kunt u eventueel een antislipmiddel mengen.

Wanneer u klaar bent met het betonverf aanbrengen, zorg er dan voor dat de vloer ruim de tijd krijgt om te drogen. De meeste vloeren zijn na vijf tot zes dagen pas weer maximaal belastbaar. Kijkt voor de droogtijd op uw betonverf product in de meegeleverde gebruiksaanwijzing.

Categorieën: Vloerafwerking