Kruipruimte gebruiken als vloerisolatie

Heeft u een woning met een houten vloer? En is deze vloer aan vervanging toe? Dan is dit een goede gelegenheid om uw woning direct van een goed geïsoleerde vloer te voorzien.

Als u de houten vloer van de begane grond verwijderd, wordt de kruipruimte blootgelegd en heeft u een openruimte van 40 tot 50 cm diep. Deze kruipruimte kunt u isoleren met schuimbeton. Schuimbeton heeft een goede isolatiewaarde en zorgt er ook voor dat er geen water meer in de kruipruimte kan komen.

 

kruipruimte met schuimbeton

Kruipruimte isoleren

Een slecht geisoleerde kruipruimte kan kou en vocht in huis veroorzaken, waardoor de vloer oncomfortabel aanvoelt. Het isoleren van de kruipruimte is een slimme optie, vooral wanneer je vloerisolatie combineert met vloerverwarming. Met een goede isolatie van de kruipruimte bouw je een effectieve bescherming op tegen kou en vocht uit de grond. Hierdoor blijft de temperatuur in huis stabiel en verbetert de efficiëntie van je vloerverwarmingssysteem aanzienlijk. Er zijn verschillende methoden om de kruipruimte te isoleren. Isolatiechips, isolatieparels, schelpen, isolatiefolie, jetspray, polystyreen platen en PUR schuim zijn allemaal verschillende materialen die worden gebruikt voor isolatie in verschillende delen van een huis.

Wat is de beste kruipruimte isolatie?

Als de kruipruimte niet meer beschikbaar hoeft te zijn is schuimbeton doorgaans de beste optie om de kruipruimte te isoleren. Schuimbeton heeft een hoge isolerende werking en vormt een goede basis voor een vloer met vloerverwarming.

De kruipruimte isoleren met schuimbeton

Schuimbeton met noppenplaat

Combineer het schuimbeton met een geïsoleerde noppenplaat waarop de vloerverwarming vastgemaakt wordt. Deze noppenplaat houdt de buizen of leidingen van de vloerverwarming op hun plaats en zorgt ervoor dat deze niet gaan drijven als de afwerkvloer eroverheen gelegd wordt.

Isolatiewaarde nieuwe vloer

De isolatiewaarde of de norm waaraan een nieuwe vloer in een bestaande woning moet voldoen is een minimale Rc-waarde 2,5 m²K/W. De Rc-waarde zegt iets over de thermische weerstand van de constructie. Hoe hoger het getal, hoe groter de weerstand en dus hoe beter de warmte vastgehouden wordt.

Een laag schuimbeton van 10 cm heeft een Rd-waarde van 0,98 m²K/W. Een laag van 30 cm heeft dan een Rc-waarde van 2,94 m²K/W.

Isolatiewaarde combinatie schuimbeton en noppenplaat

Gecombineerd met een geïsoleerde noppenplaat van PIR of EPS met een dikte van 47 mm en een Rd-waarde van 0,75 m²K/W zorgt de combinatie van schuimbeton met noppenplaat voor een isolatiewaarde of Rc-waarde van 2,94 + 0,75 = 3,69 m²K/W.

Met deze manier van isoleren heeft de vloer een hogere Rc-waarde dan de minimale eis waaraan een nieuwe vloer in een bestaande woning moet voldoen. Sterker nog, de vloer voldoet dan zelfs aan de eis die gesteld wordt aan een nieuwbouwwoning. Voor een nieuwbouwwoning is namelijk de minimale Rc-waarde voor de vloer 3,5 m²K/W.

 

woodstock vloeren verzocht schuimbeton

 

Voordelen geïsoleerde vloer

Het voordeel van een goed geïsoleerde vloer is dat de warmte van de vloerverwarming niet naar beneden de kruipruimte in straalt maar juist naar boven, de woning in. Hierdoor heeft de woning een beter binnenklimaat, heeft u geen last meer van tocht over de vloer en zijn eventuele vochtproblemen ook verholpen. Het algehele leefklimaat in de woning wordt een stuk aangenamer. Ook optrekkend vocht vanuit de kruipruimte heeft niet langer de mogelijkheid en de kans om via de muren de woning in te trekken.

 

Energiebesparing met goed geïsoleerde vloer

Een goed geïsoleerde vloer zorgt ook voor dat de warmte in de woning blijft en niet weglekt. Hierdoor is er minder energie nodig om de woning op temperatuur te brengen en te houden. Het levert u een besparing op het energieverbruik op. Een besparing op het energieverbruik betekent automatisch ook een besparing op de energiekosten.

Voordeel vloerverwarming

Het grote voordeel van vloerverwarming in de vloer van uw woonkamer is dat de ruimte over de gehele oppervlakte gelijkmatig verwarmd wordt. Hierdoor is het op elke plaats in de ruimte even warm. Het is dan niet zoals het geval is bij radiatoren dat het op de ene plek dichter bij de radiator warmer is dan op de plek die verder van de radiator af zit.

De stralingswarmte vanuit de vloer is in de gehele ruimte kamer even groot. Daarnaast is vloerverwarming een lagetemperatuurverwarming waardoor het heel goed mogelijk is om de ruimte gelijkmatig te verwarmen en zijn er geen grote verschillen tussen dag- en nachttemperatuur.

Warmtepomp en vloerverwarming

Overweegt u om uw woning te voorzien van een warmtepomp dan is vloerverwarming helemaal ideaal. Een warmtepomp werkt heel goed in combinatie met vloerverwarming. Het water dat door de buizen gaat van de vloerverwarming wordt opgewarmd door de warmtepomp die zijn warmte onttrekt aan de lucht. Het door de warmtepomp opgewarmde water stroomt door de vloer en geeft de warmte af aan de omgeving. Vervolgens stroomt het water weer terug naar de warmtepomp waarna het weer opnieuw wordt opgewarmd. Dit proces gaat continu door, zolang de ruimte waarin de vloerverwarming ligt, nog niet op de gewenste temperatuur is.

Een lucht/waterwarmtepomp verbruikt geen gas. Met de onzekerheid over de toekomstige gasprijzen is het dus zeker te overwegen om, als u uw houten vloer gaat verwijderen en een goed geïsoleerde vloer gaat aanbrengen, dit te combineren met de aanschaf van een warmtepomp.

Speciale actie Wij hebben op dit moment een speciale actie. Als u via het contactformulier een offerte aanvraagt, dan komen wij gratis bij u op locatie langs om alle mogelijkheden met u door te nemen en te bespreken wat voor u de beste keuze is. Op deze manier kunt u een weloverwogen keuze maken als u uw woning gaat verduurzamen.

Categorieën: Zonder categorie