Vloerverwarming gebruiken om te koelen. Dat is iets waar veel mensen raar van opkijken, maar de vloerverwarming licht er toch al in. Dus gebruik het dan als koelelement! Dat gaat een heerlijke koel huis worden in de zomer! Veel bezitters van moderne verwarmingsinstallaties maken steeds meer gebruik van deze techniek. Maar wat is hiervoor nodig? Kan ieder vloerverwarmingssysteem zonder meer vloerkoeling aan? Zijn er technisch aanpassingen nodig? Waarop moet u allemaal letten?

vragen antwoorden over vloerkoeling

Woodstock Vloerverwarming zet de belangrijkste vragen én antwoorden over koelen met vloerverwarming op een rij.

Kan ieder vloerverwarmingssysteem koelen?

Dit is helaas niet het geval. Een standaard vloerverwarming is aangesloten op de cv-ketel. Om te koelen is een vloeistoftemperatuur nodig die ligt onder de omgevingstemperatuur. Die lage temperatuur wordt met een cv-ketel niet gehaald. Wanneer het in huis bijvoorbeeld 30-35 graden Celsius is, is het water in de cv-installatie óók zo warm. Dit gaan rondpompen, lost niets op.

Welke aanpassing in de vloerverwarming is er nodig om te koelen?

Met een simpele grondgebonden warmtepomp is het mogelijk een temperatuur te creëren die enkele graden onder de luchttemperatuur in huis ligt – ideaal is 5-8 graden onder de huidige ruimtetemperatuur. Door middel van het sturen van kleppen en pompen, wordt koele vloeistof uit dieper gelegen aardlagen door het vloerverwarmingssysteem gestuurd.

Wat is er naast een warmtepomp nodig?

Naast de koudebron is het noodzakelijk om te laten kijken naar de regelunit en de in de vloer verwerkte slangen. Een dichte patroon van de leidingen wordt geadviseerd voor vloerkoeling. De overcapaciteit die die oplevert voor de vloerverwarming, moet worden gecompenseerd door de regelunit.

Ik heb wel eens gehoord dat er bij vloerkoeling condensvorming kan optreden?

Wanneer de temperatuur van de vloerkoeling te laag wordt ingesteld, kan de vloer onprettig voelen om op te lopen. Tevens bestaat dan de kans op condensvorming. Let hier extra op als u een parketvloer heeft! Hout kan niet goed tegen water en de kans bestaat dat de planken kromtrekken.

Wat is passief koelen?

Om condensvorming te voorkomen wordt de temperatuur van de vloerverwarming automatisch afgestemd op de luchttemperatuur. Dit wordt passief koelen genoemd. Bijvoorbeeld: als het in huis 25 graden is, moet de temperatuur in de vloerverwarming minimaal 21 graden zijn. (Deze verhouding kan verschillen als gevolg van de luchtvochtigheid).

Wat is topkoeling?

Koele lucht daalt, warmte lucht stijgt op. Om optimaal te koelen, laat u een apart koelsysteem in het plafond verwerken. Op die manier lukt het vaak om meer te koelen dan met vloerkoeling.

Nog meer vragen? Vraag het aan onze  Woodstock specialist in de vloerverwarming en koeling!
Wilt u uw huidige vloerverwarmingssysteem geschikt laten maken voor vloerkoeling? Of wilt u een nieuw systeem laten aanleggen dat kan verwarmen én koelen.

Warmtekoude-opslag

Vloerverwarming gebruiken om te koelen

Ziehier het principe achter warmtekoude-opslag (wko). In kantoren, ziekenhuizen en andere bedrijfsgebouwen, waar koeling met airco's te duur is, wordt dat systeem al tientallen jaren toegepast. ,,Voor woonwijken is het systeem echter ook uitermate geschikt. Zeker voor nieuwbouw. De aanlegkosten zijn relatief hoog, maar die heb je na een jaar of zeven terugverdiend. Daarna heb je gratis warmte en koeling’', zegt Hoekstra, die het aantal grootschalige wko-systemen in Nederland op ongeveer 2400 schat. Daarnaast hebben naar schatting zo'n 40.000 huizen een eigen kleinschalige warmtekoude-opslag.

Die werken met een gesloten systeem van buizen met een koelvloeistof, vergelijkbaar met een tuinslang die je in de zon of in de vrieskou legt. Die gaan minder diep de grond in. Voor grootschalige wko-installaties wordt vijftig tot honderd meter diep geboord, afhankelijk van de diepte van de waterlaag in de bodem. Ondergronds ontstaan dan twee bellen: een koele (van een graad of 8) en een warme (zo’n 18 graden).

Risico op aardbevingen leveren die boringen niet op, volgens de bodemonderzoeker. ,,Je kunt dit niet vergelijken met Groningen, waar grote hoeveelheden gas uit de bodem zijn gehaald. Hierbij pomp je grondwater op en stop je het er weer terug in.’’

Hij ziet wel een ander risico. ,,Er gaan heel veel buizen de bodem in die bodemlagen perforeren. Verontreinigingen kunnen zich daardoor beter verspreiden.’’ Hoekstra waarschuwt ook voor een wildgroei aan wko-systemen in steden. ,,Als ze te dicht naast elkaar zitten, gaan ze elkaar beïnvloeden. De koude bellen worden dan warmer en de warme kouder. Daarom zou het goed zijn als gemeentes ondergrondse warmte- en koudestraten aanleggen.’’

Categorieën: Vloerverwarming

Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.