Een renovatievloer is niets anders dan een nieuwe vloer in een bestaande woning. Het woord renovatievloer zegt dan ook niets over het soort vloer maar zegt iets over de actie die uitgevoerd wordt. Renoveren is vernieuwen en in dit geval gaat het dan ook om het vernieuwen van een vloer.

In oudere woningen is de vloer op de begane grond vaak van hout. Zowel de vloerbalken als de planken hebben in de loop der jaren te lijden onder de inwerking van vocht. Planken kunnen gaan kraken en doorbuigen wat erg hinderlijk kan zijn. Daarnaast zorgen houtrot, houtworm, schimmels en zwammen voor een aantasting van de vloerbalken die zo ernstig kan zijn dat de vloer niet langer veilig is. De complete vloer moet dan worden verwijderd, dus zowel houten constructievloer als de eindvloer. De nieuwe vloer die hiervoor in de plaats komt, noemen we renovatievloer. Natuurlijk kunt u ook in andere gevallen dan een slechte houten constructievloer kiezen voor een renovatievloer. De meest voorkomende toepassing van een renovatievloer is echter wel het vervangen van een houten vloer.

Soorten renovatievloeren

Een renovatievloer is niet één bepaald type vloer. Er zijn verschillende aanbieders van vloeren die hun vloer renovatievloer noemen. Voorbeelden hiervan zijn een renovatievloer met stalen liggers en EPS-elementen, een broodjesvloer of een cassettevloer. Maar ook een schuimbetonvloer is een renovatievloer. Welk type vloer het meest geschikt is voor uw woning, hangt af van de eisen die u stelt aan de vloer en wat er bouwkundig mogelijk is. Voordat u aan de slag gaat met de vervanging van uw vloer, kunt u zich het beste eerst laten adviseren door een specialist. Een complete vloer vervangen is geen eenvoudig klusje waar vooraf goed over moet worden nagedacht.

Vloerisolatie

Isolatie renovatievloer

Het vervangen van een oude vloer door een renovatievloer is het uitgelezen moment om ook vloerisolatie en vloerverwarming toe te passen. Het soort isolatie is afhankelijk van de renovatievloer die wordt gekozen. Bij veel renovatievloeren is de isolatie een vast onderdeel van het vloerpakket. De vloerisolatie is dan een integraal onderdeel van de vloer. Bij deze vorm van vloerisolatie blijft de kruipruimte intact en de daarbij behorende problemen als vocht en ongedierte.

Renovatievloer en kruipruimte isolatie

Als u besloten heeft uw vloer volledig te renoveren dan is dat de uitgelezen mogelijkheid om ook de isolatie van de kruipruimte aan te pakken. De vloer gaat er immers helemaal uit zodat u volledige toegang heeft tot de kruipruimte. Een geschikter moment om de kruipruimte te isoleren is niet denkbaar. U kunt dan eventuele bestaande problemen veroorzaakt door een niet-geïsoleerde kruipruimte direct verhelpen.

Isolatie kruipruimte

Het isoleren van de kruipruimte heeft een aantal voordelen. Vochtproblemen en ongedierte als boktor en houtworm verdwijnen en u heeft ook niet langer last van een koude vloer. Het levert een aanzienlijke verbetering van het wooncomfort op. Daarnaast zorgt kruipruimte isolatie voor een flinke besparing op de energiekosten.

Schuimbeton renovatievloer

Met schuimbeton als renovatievloer slaat u twee vliegen in één klap. Het schuimbeton is de basis voor de nieuwe vloer en fungeert als kruipruimte isolatie. Vochtproblemen, water in de kruipruimte en ongedierte zijn verleden tijd omdat het schuimbeton de kruipruimte opvult. De plasticfolie die op de bodem van de kruipruimte aangebracht wordt, voorkomt het wegvloeien van het schuimbeton. Ook zorgt het ervoor dat vocht niet langer naar boven kan trekken. De kruipruimte blijft droog.

Bent u particulier, en wilt u snel een offerte op maat? Dat kan! Wij sturen meestal binnen 2 werkdagen een offerte op maat.

Bent u aannemer, en wilt u snel schuimbeton? Dat kan! Binnen 1 week zijn wij in staat om schuimbeton bij u leveren.

Renovatievloer en vloerverwarming

Het schuimbeton vormt de onderlaag van de nieuwe vloer. Op het schuimbeton kan eenvoudig vloerverwarming aangebracht worden. Het voordeel van vloerverwarming is een egale verwarming van de gehele ruimte. Door deze gelijkmatige verwarming zijn de temperatuurverschillen in een ruimte gering waardoor de thermostaat minder hoog hoeft te staan. Hierdoor kan er 10 tot 15% bespaard worden op de energiekosten in vergelijking tot radiatoren.

De buizen of slangen van de vloerverwarming worden weggewerkt in een afwerkvloer of dekvloer, bijvoorbeeld van magnesiet of anhydride.

Tackerplaat vloerverwarming

Eindvloer bij renovatievloer

Welke eindvloer of gebruiksvloer u kiest bij een renovatievloer is afhankelijk van uw eigen voorkeur. Parket, pvc, hout of laminaat is allemaal mogelijk. Zolang de ondergrond maar voldoende vlak en geschikt is voor de eindvloer.

Samengevat is een renovatievloer een nieuwe vloer in een bestaande woning. Er zijn diverse aanbieders van renovatievloeren waarbij elke vloer zijn eigen specifieke eigenschappen en kenmerken heeft. Bij een vochtige kruipruimte is schuimbeton een goed alternatief als renovatievloer. De vochtproblemen zijn verholpen en de vloer is direct geïsoleerd. In combinatie met vloerverwarming zorgt een schuimbeton renovatievloer voor een aanzienlijke besparing op de energiekosten. De dekvloer die op het schuimbeton komt, is geschikt voor vele soorten eindvloeren. Denk hierbij aan laminaat, parket, plavuizen of pvc. Met een renovatievloer in combinatie met isolatie maakt u uw woning weer geschikt voor de toekomst.

gietvloer kleuren

gietvloer kleuren