Onkruid

Wat is onkruid? Onkruid zijn alle planten die groeien op een plek waar u ze niet wilt zien. De meeste onkruiden groeien uit zaad. Zaden van onkruid zitten eigenlijk in elke grond, ze kunnen ook door vogels of door de wind in de tuin komen. Zaden kunnen diep onder de grond voor een lange tijd kiemkrachtig blijven. Hierdoor komen vaak tijdens het spitten de meest onverwachte planten tevoorschijn. Onkruid bestrijden is een tuinklusje dat altijd terugkomt maar er zijn hulpmiddelen om onkruidgroei te voorkomen. Heeft u last van onkruid? Dan kunt u dit op verschillende manieren verwijderen of voorkomen. Lees hier tips over onkruid bestrijden.

Kijk hier voor meer informatie over onkruid.

Onkruid bestrijden

Onkruid verwijderen

Onkruid Wieden:
Het onkruid met de hand verwijderen. Dit is het beste om te doen na een regenbui. U kunt ook de grond eerst lekker nat maken want dan trekt u de planten makkelijker uit de grond met wortels en al. Bij lastige onkruiden zoals paardenbloem of zevenblad zoveel mogelijk de wortels verwijderen. Gebruik als het nodig is een onkruidsteker.

Schoffelen:
Gebruik een goede, scherpe schoffel met een lichte, lange steel en blijf altijd rechtop staan. Met een schoffel kunt u het onkruid duwend afsnijden, maar ook trekkend. Als de achterkant tenminste goed scherp is. Met een hak maakt u alleen trekkende bewegingen en werkt u achteruitlopend. Doe het werk zo mogelijk bij droog weer. Het afgesneden onkruid verdroogt dan. Vooral geschikt voor een nog jonge beplanting en de moestuin.

Branden:
Het branden van onkruid is in opkomst. Met de hete vlam uit een flesje butagas wordt het onkruid verbrand, elektrisch branden is ook mogelijk. Hiervoor zijn talloze handige apparaatjes te koop. Niet geschikt om tussen planten te werken, wel goed voor paden en terrassen. Pas op voor brand!

Heet water:
Door het overgieten van het onkruid met voldoende heet (kokend) water kunt u het onkruid tot in de wortels aantasten. Met stoom- of hete lucht apparaten wordt hetzelfde effect bereikt.

Borstelen:
Met een onkruidborstel of -bezem zijn de bovengrondse delen van onkruid van de bestrating te vegen.

Spuiten:
Bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor het milieu, er zijn steeds minder middelen voor de bestrijding van onkruid toegelaten. Enkele ecologisch verantwoorde middelen kunt u nog wel gebruiken. Bespuit de bladeren, de werkzame stof wordt via het blad opgenomen en doodt de plant tot in de wortels. Bladeren dus niet verwijderen. Spuit bij windstil weer en als het minimaal 24 uur droog blijft. Houd altijd de dosering op de verpakking aan en bespuit alleen het onkruid.

Onkruid voorkomen

Op tijd verwijderen:
Laat u het onkruid te groot worden, bloeien en zaad maken, wat soms in onwaarschijnlijk korte tijd gebeurt, dan volgt een enorme uitbreiding. Laat de planten dus niet in het zaad schieten.

Mulchen:
Door het afdekken van de bodem tussen de planten komt daar geen licht, zo kan er geen onkruid kiemen en groeien. Mulchen kunt u met onkruidvrije grond, zoals potgrond, met houtsnippers, boomschors, cacaodoppen, grind, afgemaaid gras, met een mat van kokosvezels, maar ook met anti-worteldoek. Mulchen is vooral praktisch tussen struiken of bij vaste planten die op enige afstand van elkaar mogen staan. Planten die dicht tegen elkaar aangroeien, zoals bodembedekkers, kunnen niet gemulcht worden. Lees hier meer over mulchen.

Afdekken met folie:
Wanneer u een groot, braak stuk grond onkruidvrij wilt houden of maken dan is afdekken een optie. Dit kan met zwarte folie. Het is raadzaam om eerst wat te sproeien en het onkruid een beetje te laten kiemen om het vervolgens af te dekken. Het gekiemde onkruid zal dan afsterven. Deze methode wordt wel toegepast alvorens gazongras in te zaaien.

Antiworteldoek:
Bij de aanleg van paden en terrassen is het aan te raden anti-worteldoek onder de bestrating aan te leggen. Veeg de voegen in met voegenzand.

Bodembedekkers:
Voorkom onkruid bedek je bodem. Het beste wapen tegen onkruid: zorg dat je geen stukken kale grond in je tuin hebt. Het liefst bedek je de bodem met planten. Bodembedekkers zijn dichtgroeiende plantjes, die zorgen dat onkruid geen kans krijgt. Voor zonnige plekken kun je onder andere kiezen voor siergrassen en geranium-soorten als ooievaarsbek. In de schaduw groeien bijvoorbeeld klimop (Hedera) en Pachysandra heel goed. In een nieuwe tuin kan je zolang de bodem nog niet met planten bedekt is, kiezen voor bedekking met boomschors, houtsnippers of cacaodoppen. Let op als je een hond hebt: honden kunnen ziek worden van cacaodoppen.

Heermoes bestrijden

Meerjarig wortelonkruid raak je minder makkelijk kwijt. Het zet zich schrap in de tuin met een diepe penwortel (paardenbloem, ridderzuring) of een wijdvertakt wortelstelsel (zevenblad, heermoes). Verwijder daarom zo veel als mogelijk de wortel met een plantschepje of onkruidsteker. Gooi de wortels niet op je composthoop, want dan breng je het onkruid later zelf weer terug in je tuin. Je kunt ook enkele seconden met een onkruidbrander schroeien, maar hierdoor sterft na enkele dagen alleen het bovengrondse deel van de plant. Onkruiden met diepe wortelpennen, zoals de paardenbloem, hebben overigens ook een nuttige functie: ze brengen voedingstoffen van dieper in de bodem naar boven.

Printbeton

Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Een onderhoudsarme terras, oprit, patio of keukenvloer met de uitstraling van een natuurlijk materiaal zoals natuursteen of hout. Printbeton maakt het mogelijk,. Door de hoge kwaliteit van de bovenlaag is de vloer haast niet van echte sierbestrating of hout te onderscheiden. Bovendien zijn de paden en terrassen in uw tuin onkruidvrij en onderhoudsvriendelijk! U hoeft geen onkruid te bestrijden. Dit komt omdat de vloer uit één geheel bestaat. U heeft geen last meer van spoorvorming en u houdt tijd over om van uw unieke en stijlvolle terras te genieten.

Lees hier verder over printbeton.

Categorieën: Tuin