UVC luchtreiniger

De interesse van luchtreinigers met een UV-C lamp is sinds de coronacrisis erg toegenomen. Dit is niet gek want steeds meer onderzoekers claimen dat UV-C licht het coronavirus onschadelijk maakt. We willen onszelf al te graag beschermen tegen deze onzichtbare vijand maar wat is er waar van de luchtreinigers? Is het raadzaam om een UVC luchtreiniger in te zetten? Wat is het eigenlijk? En hoe werkt het? Lees het hier verder.

luchtreiniger

Wat is UVC luchtreiniging?

In een luchtreiniger zitten luchtzuiverende filters en een ventilator die de lucht in beweging zet. Dit zorgt voor een zuigende werking waarbij de lucht wordt aangetrokken en vervolgens wordt gefilterd door UVC licht en weer uitgeblazen word. De werking van een luchtreiniger gebeurt dus altijd volgens hetzelfde principe.

  1. Aanzuigen van lucht
  2. Filteren
  3. Terugblazen van lucht

Het aanzuigen van de lucht en het terugblazen gebeurt in dezelfde ruimte zonder afzuigkanaal naar buiten of andere zones. Een luchtreiniger is geen airco die lucht aanzuigt van buiten.

Wat is UVC?

Ultraviolette straling (Uv-licht) is elektromagnetische straling die niet te zien is met het blote oog. Uv-licht heeft een golflengte tussen 10 en 400 nanometer. Zo bestaan er drie verschillende soorten Uv-stralingen: UV-A, UV-B en UV-C.
Alleen UV-C licht is effectief tegen virussen. UV-C is zelfs uitermate geschikt voor microbiologische desinfectie. Daarom wordt UV-C licht vaak toegepast om water, oppervlakten en lucht te desinfecteren van virussen, schimmels, sporen en bacteriën. Het licht is dus ook toepasbaar in luchtreinigers. Het gebruik van kiemdodende lampen is een van de meest effectieve methoden om een ruimte te desinfecteren. UV-C-straling met een golflengte van 253,7 NM, genereert de sterkste degradatie-eigenschappen voor bacteriën, virussen, schimmels en alle verschillende micro-organismen. Door het hoge rendement van de kiemdodende lampen worden deze gebruikt op plaatsen waar een hoge microbiologische zuiverheid vereist is.
De werking van de luchtreinigers hebben zich al vele jaren bewezen. Kiemdodende zenders worden in de medische praktijk al bijna 100 jaar gebruikt om oppervlakken, instrumenten en lucht te steriliseren. Dus hun functionaliteit wordt bepaald door de aard van de UV-C-straling.

Luchtreiniger corona

Een studie met de Universiteit van Boston wijst uit dat UV-C licht het coronavirus uitschakelt. Zo schenen de onderzoekers 6 seconden lang met UV-C licht op besmet materiaal. Na 6 seconden was het beschenen instrument of de oppervlakte zo goed als virusvrij: 99%. Na 25 seconden was dat zelfs 99,999%. UVC licht deactiveert virussen, schimmels en bacteriën. Dit doet het licht door de DNA-verbindingen in de cel te verbreken. Het micro-organisme kan zich daardoor niet meer vermenigvuldigen. UV-C technologie is dus een uitstekende manier om virussen en andere micro-organismes te bestrijden.

Mobiele UVC luchtreiniger kopen

Zoekt u  zelf een goede mobiele UV-C luchtreiniger tegen corona? Dan kan AircleanerHolland  u helpen. Een mobiele luchtreiniger is een zelfstandig functionerende luchtreiniger, met andere woorden niet geïntegreerd in een luchtbehandelingssysteem. Een mobiele luchtreiniger is flexibel inzetbaar. De stekker in het stopcontact, een programma voor luchtreiniging kiezen, en het apparaat start direct. Er zijn verschillende typen mobiele luchtreinigers verkrijgbaar.

Mobiele UVC luchtreiniger monteren

Luchtreiniging in sportscholen

Hoewel veel sportscholen die in nieuwbouw zitten een kwalitatieve goede luchtbehandeling hebben met verse lucht (vieze lucht naar buiten, schone buitenlucht naar binnen), zijn de sportscholen die in oudere panden zitten vaak niet voorzien van een goed luchtafvoersysteem. Dit is ook een zeer kostbare aangelegenheid om een compleet systeem aan te leggen. Voor deze groep zijn mobiele units een oplossing al zijn er wel grenzen aan de oppervlakte in kubieke meters die gezuiverd kunnen worden.

Veel gestelde vragen

Hoe worden schadelijke virussen en bacteriën geëlimineerd?

Bij virussen en bacteriën wordt de DNA-structuur door de straling zodanig verstoord dat ze niet meer schadelijk zijn. Het overgrote deel daarvan wordt volledig geëlimineerd (meer dan 90%).

Kan UVC straling uit een luchtreiniger een schadelijk effect hebben op mensen?

Straling heeft in beginsel een schadelijk effect, maar de UV-C fluorescentielamp wordt in het apparaat opgeslagen, waardoor de straling geen gevaar oplevert. Tegelijkertijd komt er, dankzij de gemerkte UV-C-bronnen van Philips en Osram, geen schadelijke ozon vrij. Helaas kan dit wel gebeuren indien u de fluorescentielamp vervangt door een lamp van een ander merk.

Wat als de UVC lamp vervangen moet worden?

Het vervangen van de UV-C lamp dient te worden uitgevoerd door onze technische dienst. Vervanging is nodig na 8.000 uur gebruik, de aangegeven levensduur van de lamp. In het apparaat hoeven geen filters vervangen te worden.

Geeft het apparaat geluidsoverlast?

Het geluid wordt geconditioneerd door de ventilatoren die in de apparaten worden gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van stille ventilatoren, deze worden tevens standaard gebruikt in computertechnologie. Als het vermogen van het apparaat toeneemt, zal ook het geluid wat toenemen. Voor de duidelijkheid: een Air Cleaner is luidruchtiger dan een koelkast.

Wanneer moet ik het apparaat gebruiken?

Er wordt aangeraden het apparaat alleen aan te zetten als mensen in de ruimte verblijven. ‘s Nachts, als niemand in de ruimte verblijft, is filteren van de lucht niet nodig. De levensduur van de lamp wordt medebepaald door het gebruik. Als in een kantoor, waar 9 uur per dag gewerkt wordt, het apparaat alleen tijdens werkbare uren aan staat, zal de levensduur van de lamp ongeveer 3,5 jaar bedragen. In schoolklassen zal de levensduur meer dan 5 jaar zijn, als rekening gehouden wordt met vakanties en vrije uren. In een ziekenhuis zal de levensduur minder dan een jaar bedragen omdat het apparaat continu aan zal staan.

Waar kan ik een UVC luchtreiniger gebruiken?

De luchtreiniger wordt aanbevolen voor:

- Fitnesscentra - kleuterscholen en scholen – huishoudens - kantoren en winkelruimte - serverruimtes - openbaar vervoer.
- In de gezondheidszorg: - operatiekamers – verpleegkamers – wachtkamers – kraamklinieken - tandheelkundige klinieken – sanatoria - verzorgings- en verpleegtehuizen.
- Farmacie - voedingsmiddelenindustrie - cosmetische industrie – cateringbedrijven – stations – hotels – discotheken – bioscopen - horeca en vele andere openbare gelegenheden.

Categorieën: Acties