Bomen voor het klimaat

Voor sommige mensen is een boom een lucht maker met positieve invloed op het klimaat. Voor de ander een sta in de weg. Of men vind de blaadjes niet zo leuk. Sommigen houden juist weer erg van bomen, vanwege de schaduw, de prachtige bloesem of de vruchten die ervan afkomen. Bomen worden zelfs geofferd uit pure bewondering of als er een bijzondere plaat is bijvoorbeeld bij het Anne Frank huis in Amsterdam. Zo zijn er nog talloze variaties. Helaas worden er nog massaal bomen gekapt en hele bossen gaan tegen de vlakte en wordt het hout niet goed gebruikt en dat is jammer. In deze tijd van gevaarlijke klimaatverandering is echter een nieuwe kijk op bomen dringend gewenst, of je ze nu mooi vindt of niet. Ze zijn namelijk meer dan ooit van levensbelang geworden. Misschien moet er zelfs een verbod komen op het kappen van bomen, vooral als men het hout wil gaan verbranden. Daarbij komt onvermijdelijk ook de vraag op: is het nog wel verantwoord hout te verbranden?

Klimaat

Oud hout

In deze tijd moeten we oud hout gebruiken vanwege de CO2-uitstoot en klimaatverandering. Na de sluiting van de meeste open haarden, waarbij de meeste warmte door de schoorsteen verdween, werden houtkachels populair. Er werd zelfs subsidie gegeven op de aanschaf van een pellet kachel. Dat is natuurlijk erg goed. Het hout dat gebruikt worden om je huis mee te verwarmen zijn vaak oud en niet meer gebruiksvriendelijk.

Lees ook: houtzeep, vloerolie of waxolie

Nieuwe bomen

In theorie is de stelling dat als we nieuwe bomen planten we co2-neutraal zullen zijn correct. Het duurt alleen minstens 50 tot 60 jaar voordat de co2 wordt opgenomen door nieuwe bomen en. Dus integendeel, het helpt ons niet helemaal om het klimaatprobleem tijdig op te lossen. Want het komt voor dat we de komende 15 tot 20 jaar de uitstoot van co2 met 90% tot 100% moeten verminderen. Anders zullen we, in overeenstemming met het besluit van de klimaatconferentie van de Verenigde Naties die eind 2015 in Parijs is gehouden, nooit in staat zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. De hoogste klimaat meeting mag niet hoger zijn dan 2 graden.

Categorieën: ActiesMaterialen