Keukenvloer

Ben je op zoek naar een professionele horeca keukenvloer dat volledig voldoet aan de HACCP-maatregelen? Of toch maar een huis-tuin-en-keukenvloer voor het dagelijks gebruik? Woodstock vloeren heeft precies waar je naar op zoek bent! Het is namelijk uitermate belangrijk dat jouw ideale keuken een goeie basis verdiend. En een goeie basis begint allemaal bij het kiezen van het juiste vloer! Maar hoe vindt je nou de juiste basis voor jouw keuken? Woodstock helpt met het kiezen van het juiste keukenvloer. Hier vindt je alle eigenschappen van de vloer en waarom ze wel en waarom ze niet geschikt zijn.

Wil je direct antwoord welke vloer de beste geschikt is als horeca vloer of keukenvloer? Druk hier om helemaal naar beneden te gaan.

Keukenvloer

Verschil keukenvloer & horecavloer

Of we het nou uiteindelijk hebben over een alledaagse keukenvloer of een horecavloer. De benodigde eigenschappen voor zowel een horecavloer als keukenvloer is bijna hetzelfde. Alleen heeft een horecavloer net even meer eigenschappen dan je normale keukenvloer en moet zich voldoen aan bepaalde eisen. Dat komt omdat in een horeca heb je te maken met allemaal gevaarlijke factoren. Het zijn uiteindelijk allebei vloeren waarin word gekookt, hoewel er op beide soort vloeren wordt gekookt is er toch wel een groot verschil in de doeleinde van die twee vloeren. De doeleinde van een normale keuken vloer moet voornamelijk mooi zijn dan effectief. Dat komt omdat de meeste keukens direct aangesloten aan de rest van de woning. Terwijl de eigenschappen van een vloer in een horeca keuken vooral effectief moet zijn en zich voldoen aan de HACCP-wetgeving.

 

Eigenschappen keukenvloer

Bijna alle vloeren kunnen als keukenvloer, maar niet alle vloeren zijn ook echt geschikt als keukenvloer voor jouw in huis. Welke vloer het beste bij jou past is uiteindelijk volledig afhankelijk van jouw situatie. Bij het kiezen van een vloer voor jouw droomkeuken is het handig dat jouw vloer onderhoudsvriendelijk, vochtafstotend en slijtvast is. In een keuken kan er weleens gebeuren dat een servies kapot valt of dat je per ongelijk glaasje jus d’orange of een andere soort sapje spilt. We willen graag niet dat onze vloer gelijk beschadigd nadat een servies is kapot gevallen of dat de sapje helemaal de vloer in trekt en een vlek ontstaat. Daarom is het belangrijk om een keuken vloer te nemen met de bovenstaande eigenschappen. Een vloer aanschaffen is niet iets wat je elke jaar doet. Door gelijk een goeie vloer aan te schaffen kan je hierdoor jarenlang van jouw vloer blijven genieten.

 

Eigenschappen horeca vloer

In een professionele keuken heb je te maken met allemaal gevaarlijk apparatuur en scherpe messen. Het is dus daarom ook belangrijk dat een horeca vloer goed belastbaar is. Daarnaast word op een horecavloer bijna elke dag op gewerkt. Vervolgens is het verplicht dat je een antislip vloer met een waarde van R12 of R13 heb in een professionele keuken. Hieronder zie je afbeelding met verschillende antislip waardes. Dit is heel erg belangrijk voor de veiligheid van de werknemers. In een horeca keuken is het ook verplicht dat het hygiënisch is en chemisch belastbaar. Daarnaast moet een horecavloer ook makkelijk schoon te maken en te onderhouden in verband met de HACCP-richtlijnen. Daarom moet je een naadloze vloer hebben want hierdoor kunnen de vloeistoffen niet zomaar de vloer in trekken. In een professionele keuken kan zomaar gebeuren dat er brand ontstaat tijdens het koken. Dus een vloer dat brandwerend is dus ook verplicht. Uiteindelijk is het ook belangrijk dat de vloer snel te leggen, want als een restaurant dicht is voor een langere periode betekent dast ze veel geld mislopen en dat willen ze niet.

Keukenvloer antislip waardes

Hieronder kan alle benodigde eigenschappen van een horeca vloer zien:

    • Geschikt voor zware belastingen
    • Antislip
    • Makkelijk schoon te maken
    • Chemisch belastbaar
    • Brandwerend
    • Snel te leggen
    • Naadloos (om te voorkomen dat vloeistof in vloer trekt)

 

HACCP-wetgeving

Je zit misschien nu wel lezen over HACCP dit en HACCP dat maar wat is het nou eigenlijk? Alle vloeren in horeca gelegenheden moeten HACCP gecertifieerd zijn. HACCP is een richtlijn gemaakt door NASA een Amerikaanse ruimtevaartorganisatie rond de 1960 om te verzorgen de voedsel dat word geconsumeerd door de astronauten veilig is. Deze richtlijnen werd later helemaal uitgewerkt door de World Health Organization (ook wel WHO voor kort) en beschreven in de Codex Alimentarius dit woord betekent letterlijk voedselboek. Het is nu een internationale norm en richtlijn geworden en is van toepassing in gehele voedselindustrie van de agrarische sector tot fabrieken, winkels en restaurants. Dus de HACCP-wet is een protocol om duidelijk te maken wanneer er wat mis gaat tijdens het produceren van voedingsmiddelen en wie of wat verantwoordelijk voor is. Dit is uiteindelijk om te verzorgen dat de voedsel veilig en hygiënisch geproduceerd voor consumptie kan worden, maar ook om te verzorgen dat de werkvloer veilig genoeg is voor de werknemers. In Nederland word dit allemaal gecontroleerd door de NVWA.

Tegels keukenvloer

Een tegelvloer is de meest voorkomende soort vloer in een keuken. Dat komt niet alleen omdat het heel mooi is maar ook heel praktisch. Daarnaast hebben tegels een naadloze afwerking hierdoor kan er geen vloeistoffen de vloer in trekken en is het ook makkelijk te onderhouden. Tegels zijn ook goed belastbaar en er zijn zelfs tegels geschikt voor in een horecakeuken. Dit zijn wel een andere soort tegels dan die worden gebruikt voor in huis. De enigste nadeel is dat he wel koud aan je voeten voelt maar dit op te lossen door vloerverwarming aan te schaffen.

Tegelvloer in de keuken

Bij het kiezen van een tegelvloer in huis moet je rekening houden dat de tegelvloer geschikt is voor in een huis en geen tegels aanschaft voor in een terras. Bij het kiezen van een tegelvloer kan je kiezen uit een plavuizen, marmeren, graniet of keramische tegelvloer. Daarnaast komen tegels in allerlei soorten vormen en kleuren voor.

Tegelvloer als horecavloer

Het is mogelijk om in een professionele keuken een tegelvloer toe te passen. Dit soort vloer is zeer praktisch en is makkelijk en snel aan te brengen. Dit soort tegelvoeren zijn voornamelijk speciale horeca PVC-vloeren dat speciaal gemaakt voor restaurants. Maar het is ook mogelijk om speciale stenen tegelvloeren te nemen voor in een restaurant.

horeca vloer restaurant

Pvc vloer keuken

Een pvc-vloer is zeer populair vloer voor in huis als woonkamervloer, maar is het ook geschikt als vloer voor in de keuken? Het antwoord is jazeker. Een pvc-vloer is een slijtvaste, sterke maar ook een duurzaam, onderhoudsarme en vloeistofafstotende vloer. Dit maakt de vloer dus zeer geschikt als keukenvloer. Daarnaast komt de vloer ook met andere eigenschappen naast de bovengenoemd. Een pvc-vloer komt vervolgens voor in vele soorten designmogelijkheden en is hierdoor altijd wel wat tussen voor jou. Wil je nog meer weten over pvc-vloer over de voordelen en nadelen? Bezoek onze pagina over PVC vloeren.

    Voordelen PVC vloer

  • Sterk
  • Duurzaam
  • Zacht
  • Onderhoudsarm
  • Slijtvast
  • Water en vochtbestendig
  • Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar
  • Geluiddempend
  • Warmte isolerend
  • Toplaag (beschermlaag) snel te vervangen
  • Niet glad
  • Na plaatsing beloopbaar
  • Veel designmogelijkheden

Vinyl keukenvloeren

Een vinyl vloer is een zeer betaalbare vloer vooral vergeleken met andere vloeren. Daarnaast voelt de vloer ook lekker warm en zacht aan je voeten, maar is het ook geschikt als vloer voor in de keuken? Een vinyl vloer is goed geschikt voor in de keuken dat komt, omdat de vloer zeer makkelijk te onderhouden is. Dit heeft te maken doordat vinyl geen zichtbare naden heeft. Vinyl is daarnaast ook isolerend, vochtbestendig, antislip en heeft daarnaast ook een slijtvaste laag. Een ander voordeel is dat het in talloze ontwerpen voor kan komen. Hierdoor zit er altijd wat tussen voor jou. De enigste grote nadeel met vinyl is dat het een zacht product is en hierdoor bij zware interieur makkelijk afdrukken achter kan laten. Daarnaast moet je uitkijken om niet met hakken te lopen dit laat ook afdrukken af in huis.

Vinyl vloer aanschaffen: dit moet je zeker weten!

Hou er rekening wanneer je vinyl aanschaft dat het in rollen binnenkomt. Als je het door je hele huis gaat toepassen moet alles op maat snijden. Hierdoor kan je nadat alles is gelegd allemaal stukken overhouden wat je niet meer kan gebruiken. Daarom als je rollen vinyl haalt dan is het handig om voor iets grotere oppervlak dan eigenlijke oppervlakte van je huis. Dit maakt vinyl ook vrij nadelig en betekent niet altijd dat je goedkoper uit bent. Dus laat je niet misleiden door de goedkope prijzen en laat je zelf goed adviseren.

rollen

Laminaat keuken

Het is mogelijk om laminaat als keukenvloer te nemen wij raden het echter alleen niet aan. Laminaat is een vloer dat is gemaakt van samengeperst resthout in combinatie met kunststof. Daarnaast is laminaat vloer een goedkopere oplossing dan parketvloer als je een houten vloer wilt. Laminaat is niet volledig vloeistofbestendig en dat is een enorm nadeel en zorgt ervoor dat het niet geschikt is in de keuken. Hierdoor kan er vloeistof in de vloer trekken en dat willen niet. Tegenwoordig is het mogelijk om laminaat te krijgen dat wel vloeistofafstotend dat zijn laminaatvloeren met een speciale bovenlaag. Deze dan wel weer geschikt als keukenvloer. Maar laminaat werkt nog steeds iets minder beter dan een tegelvloer of een pvc-vloer.

Woodstock obsidiaan laminaat 3
Woodstock podium laminaat 3

Parket in keuken

Zit je te denken om parket in je keuken toe te passen? Wij raden dat namelijk sterk af. Naast dat een parketvloer zeer geschikte vloer is voor intensief gebruik wat een goed eigenschap is om te hebben voor een keukenvloer is het echter niet aangeraden. Een parketvloer is een natuurproduct en hierdoor is parket niet waterafstotend en slijtvast van zichzelf. Daarnaast kan parket zelfs schimmelen als je het niet regelmatig, slecht onderhoud of je huis slecht geïsoleerd is. Vervolgens zijn parket vloeren zeer aan de prijs en zou het vrij zonde zijn als het gelijk wordt beschadigd na aanschaf. Om het wel geschikt te maken kan je de houten vloer afwerken doormiddel van lak, olie of wax. Hou er rekening mee dat je vloer een ander uitstraling kan hebben nadat het is afwerkt. Maar door het afwerken kan je de vloer waterafstotend en slijtvast maken waardoor het langer mee gaat en minder zorgen hoeft te maken dat je vloer wordt beschadigd. Waardoor de vloer ook minder vatbaar is voor schimmel. Door je vloer goed af te werken en goed bij te houden kan je het overwegen om het als keukenvloer te nemen.

Parketvloer aanschaffen: dit moet je weten!

Let op! Voordat je een parketvloer aanschaft zorg ervoor dat jouw kruipruimte goed geïsoleerd is. De kruipruimte is meestal de beste broedplek voor schimmels. Om te voorkomen dat het gebeurt kan je het doen doormiddel van het isoleren van je kruipruimte met schuimbeton. Door het isoleren van je kruipruimte heb je technisch gezien geen kruipruimte meer en is je vloer gelijk goed geïsoleerd en kan er geen schimmel ontstaan vanuit je kruipruimte. Uiteindelijk is het ook belangrijk dat de rest van huis ook goed geïsoleerd is.

Wist je dat tegenwoordig pvc-vloeren bijna niet te onderscheiden zijn van echte houten vloeren? Maak een advies afspraak in onze showroom en ontdekt onze pvc-vloer collectie en merk de verschillen.

Woodstock cognac parket 1
Woodstock amber parket 1

Gietvloer als keukenvloer

Als je van een naadloze keuken houdt? Dan is een gietvloer dan misschien wel wat voor jou. Daarnaast zijn de meeste gietvloeren zeer geschikt als horeca vloeren. Dat komt omdat gietvloeren vloeistofdicht is dankzij de naadloze afwerking, goed belastbaar, slijtvast, antislip, onderhoudsvriendelijk en brandwerend is. De enigste grote nadeel wat een gietvloer niet geschikt maakt voor een horecagelegenheid is omdat het een lange droogtijd van 1 cm per week. Dit is volledig afhankelijk van de buiten- en binnentemperatuur. Daarnaast heeft het ook invloed als de wanden gestucte is want hierdoor komt er nog meer vocht in de ruimte waardoor de droogtijd nog langer wordt. Als keukenvloer voor in huis is een gietvloer zeker geschikt. Een gietvloer kan hiernaast gecombineerd worden met vele keukenstijlen omdat het vele kleuren voorkomt. Hou er wel rekening mee dat niet alle gietvloeren als eindvloer bedoeld is en sommige als dekvloer dienen. Wil je meer weten over gietvloeren zelf? Bezoek dan onze pagina over gietvloeren.

Woonbeton als keukenvloer

Wil je graag een betonlook dan kunt overwegen om voor een woonbeton vloer te nemen voor in de keuken. Wij raden dit alleen niet sterk aan om dat te doen in verband met de vlekken. Een woonbeton is een natuurproduct en hierdoor trekt heel erg makkelijk vlekken de vloer in. Als je dit niet erg vindt en denkt dat vloer juist levend van wordt dan is wel misschien een vloer voor jou. Daarnaast is een woonbeton niet geschikt voor in de horeca. Maar het is wel geschikt voor in woning en kantoren.

Keukenvloer woonbeton

Troffelvloeren: is het wel of niet geschikt als keukenvloer?

Een troffelvloer of mortelvloer is een naadloze niet zelf nivellerend gietvloer. De vloer zelf is erg geschikt voor zowel een horecavloer als een keukenvloer voor thuis. Wat zeer nadelig is aan deze product is dat het een lange droogtijd heeft. Een ander nadeel is dat het redelijk aan de prijs is. De voordelen van de vloer is dat het chemisch belastbaar is en geschikt is tegen intensieve bellasting. Daarnaast door de naadloze afwerking is gelijk ook vloeistofdicht en hygiënisch, waardoor de vloer heel onderhoudsvriendelijk maakt. Vervolgens is het ook antislip, heeft een lange levensduur en is ook kras- en slijtvast. Van alle soorten gietvloeren is deze vloer het meest geschikt in een horeca keuken. Wil je meer weten over troffelvloeren? Lees hier meer over troffelvloeren.

Keukenvloer troffelvloeren

Voordelen troffelvloeren

  • Bestand tegen zuren en chemicaliën
  • Bestand tegen intensieve belasting
  • Hygiënisch door gesloten naadloze bovenlaag
  • Beschikbaar in veel verschillende kleuren
  • Goed te combineren met vloerverwarming
  • Kras- en slijtvast
  • Geluiddempend
  • Vloeistofdicht
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Lange levensduur

Nadelen troffelvloer

  • Het aanleggen van de vloer duurt lang
  • Duurder vergeleken met andere vloeren
  • Niet zelf nivelleren en daardoor lastiger om goed vlak te krijgen

Microcement voor in de keuken

Een microcement is een naadloze vloer wat op een betonlook vloer lijkt en is de perfecte vloer voor in een woning met een industriële look. Daarnaast is een onderhoudsvriendelijke vloer dat ook redelijk sterk is en slijtvast. Vervolgens is de vloer al beloopbaar na 24 uur. De enigste nadeel is dat het wel een redelijke gladde vloer is waardoor het niet geschikt is als horecavloer. De vloer zelf is wel geschikt als keukenvloer voor in een woning.

Keukenvloer microcement

Voordelen microcement:

  • Ruime keuzes in microcement
  • Unieke vloer die past bij uw ruimte
  • Gehele project één vast aanspreekpunt
  • Jarenlange ervaring in het aanbrengen van microcement
  • Ruime showroom met groot assortiment gietvloeren
  • Ons aanbod microcementvloeren
  • Heel erg vlak
  • Overal even sterk
  • Al beloopbaar na 24 uur
  • Naadloze levende vloer met uniek karakter
  • Onderhoudsvriendelijk

Horecavloer: welke is vloer nou uiteindelijk de beste?

De beste vloer voor in een horeca is een speciale HACCP gecertificeerde pvc-tegelvloer. Dat zijn vloeren die snel te leggen zijn en hierdoor hoeft het restaurant niet voor een langere periode dicht. Daarnaast heeft de vloer alle benodigde eigenschappen. De twee na beste vloer is een speciale stenen tegelvloer die helemaal voor de horeca gemaakt zijn. Als derde is de troffelvloer het beste vloer voor in een restaurant. Die vloeren duren helaas wel lang om te plaatsen waardoor deze optie snel vervalt.

 

Welke vloer is het beste voor jouw droomkeuken?

De beste en meeste praktische vloer voor in een keuken is een stenen tegelvloer. Daarnaast is het mogelijk om voor een troffelvloer, PU of een epoxy gietvloer te kiezen. Een andere vloer wat zeer geschikt is een pvc-vloer. Deze vloeren zijn zeer geschikt voor in de keuken omdat ze vloeistofdicht, slijtvast en onderhoudsvriendelijke vloeren zijn. Dat zijn namelijk ook precies de eigenschappen wat zo'n vloer moet hebben voor in de keuken. Welke vloer je uiteindelijk kiest hangt volledig afhankelijk wat voor keuken of woonstijl je gaat kiezen en jouw budget namelijk. Bijvoorbeeld een gietvloer kan goed worden gecombineerd met een industriële keuken maar ook een design keuken en moderne keuken. Daarnaast is een pvc-vloer goed toepasbaar bij een klassieke keuken, landelijk en een hoogglans keuken. Een tegelvloer is goed te combineren met een chique keuken, Scandinavische keuken en een ton sur ton keuken stijl.

Nog steeds vragen over keukenvloer? Maak een adviesgesprek!

Heb je nog steeds wat vragen of ben je nog niet helemaal uit over wat voor vloer je wilt nemen? Maakt een afspraak in onze showroom! Wij zijn maandag tot en met zaterdag voor een goed adviesgesprek op maat. Daarnaast is het ook mogelijk om telefonisch voor advies te vragen. Hou er rekening onze adviesgespreken zijn wel op afspraak.


Bart Strooper

Bart Strooper

Bart Strooper is directeur van Woodstock Vloeren en vertelt graag over vloeroplossingen en bouwuitdagingen. Bart heeft jarenlange ervaring als bouwondernemer. Met een team van zo'n 130 medewerkers pakt hij allerlei werkzaamheden op voor particulieren, bedrijven, overheid, makelaars en vastgoedbeheerders.