houtzeep,vloerolie of waxolie

We leggen u uit wat het verschil is tussen een behandeling van een vloer met houtzeep, gewone vloerolie en waxolie.
Houtzeep is een biozeep die erg veel op zeep lijkt en ruikt. Het principe van zeep is dat de vloer de zeep opneemt waardoor de bovenkant verzadigd raakt. (de poriën gaan vol zeepdeeltjes zitten). Deze zeepdeeltjes vormen een beschermlaag op de vloer die moet voorkomen dat vocht en vuil de vloer in trekt. Helaas werkt dit in de praktijk soms slecht tot matig. Zeep heeft namelijk de eigenschap om in water en vet op te lossen. Hierdoor zal de bescherming tegen vlekken en vet maar erg marginaal en van kortere duur zijn.

houtzeep,vloerolie of waxolie

houtzeep,vloerolie of waxolie

houtzeep,vloerolie of waxolie

Gewone vloerolie (o.a. structuurolie) is gemaakt van verschillende soorten oliën. Deze oliën verzadigen de bovenkant van de vloer waardoor er een barrière ontstaat voor vocht en wateroplosbaar vuil. Daarentegen kan niet-wateroplosbaar vuil zoals vet, wel vlekken veroorzaken op de vloer. Een vloerolie product dat wij verkopen is bijvoorbeeld de structuurolie White Wash 53.(op bestelling)houtzeep,vloerolie of waxolie

Wasolie, ook wel bekend als wax of hardwax, is gemaakt van verschillende soorten oliën,vetten en speciale soorten was. Deze olie zal wederom de bovenkant van de vloer verzadigen en dezelfde bescherming bieden als de gewone vloerolie. De was zal hierbij een filmlaag op de vloer vormen en uitharden. Hierdoor ontstaat er een dun, niet zichtbaar laagje op de vloer die het hout extra bescherming biedt. Deze beschermlaag is zeer goed bestand tegen vocht, vuil en vetvlekken. Wasolie geeft de beste bescherming van de drie middelen.

Uit navraag bij onze fabrikant blijkt dat er geen colofoniumhars in de wasolie en structuurolie verwerkt is. Wij beschrijven graag welke stappen u kunt ondernemen om uw vloer van een beschermende white wash finish te voorzien.

De voordelen van white wash was of olie

Met een white wash verf brengt u een trendy witte waas aan op hout, waarbij de houtnerf goed te zien blijft. Momenteel is deze behandeling met beits of een wax-achtig product erg populair voor het behandelen van steigerhout.

Dit komt niet alleen door diens mooie looks, white wash verf komt met allerlei voordelen:

5 redenen om je vloer met white wash te behandelen

  • Het geeft een doorleefde, oude uitstraling die perfect past in een brocante of landelijke woonstijl
  • Het gaat vergeling en verkleuring tegen van bijvoorbeeld eikenhout
  • Beschermt het hout tegen weersinvloeden
  • Geschikt om op oude binnenvloeren te gebruiken
  • Het is een voordelige manier om oude vloer een frisse nieuwe look te geven

Benodigdheden