Houtenvloer op schuimisolatie

Een houtenvloer op schuimisolatie is een goede manier om vochtproblemen tegen te gaan. Maar wanneer is gespoten schuimbeton het meest geschikte materiaal om te gebruiken? Je leest hier alles over een gespoten schuimbeton vloerisolatie onder de houten vloer.

Neem een kijkje in onze showroom

Schuimbeton is een betonsoort die erg weinig weegt. Het is een populair materiaal om een vloer mee te isoleren, en zorgt voor een goede vocht- en luchtdichte afsluiting. We spuiten het schuim in een dikke laag in de ruimte onder de vloer. Daarnaast isoleren we ook een deel van de funderingsmuren in de kruipruimte met schuimbeton.

Houtenvloer op schuimisolatie

Houtenvloer op schuimisolatie

Wat is Schuimbeton?

Schuimbeton bestaat uit cementcomponenten die tijdens het spuiten met elkaar gemengd worden. Door een reactie van de twee componenten ontstaat er een schuim dat zich opvult met cellen die isolerend werken. Doordat schuimbeton gespoten wordt en zich uitvlakt kun je alle naden en kieren goed opvullen. Daarnaast is de isolatiewaarde  erg hoog. Het is daarmee een van de meeste effectieve isolatiematerialen voor de kruipruimte.

Voor het spuiten van schuimbeton gebruiken we een betonpomp.Tijdens het spuiten komen er geen schadelijke gassen vrij. Wij hoeven daarom niet met beschermende kleding of een masker op de kruipruimte in om het materiaal aan te brengen. Als bewoner kun je tijdens de werkzaamheden dan ook gewoon in je huis aanwezig zijn.

De isolatiespecialist spuit het schuimbeton op de onderkant van de kruipruimte, langs alle leidingen en tegen de funderingsmuren. Het schuimbeton vormt een dichte laag van tientallen centimeters (vaak 35 tot 55 cm) dik. Door het uitvlakken van het schuim worden netjes alle naden en kieren afgedicht.

Zoek je een betrouwbare isolatiespecialist die vloerisolatie kan aanbrengen bij jouw huis? Kijk dan op schuimbeton.info. Via het contactformulier vraag je snel een offerte aan.

Voordelen schuimbeton vloerisolatie

  • Hoge isolerende waarde: het materiaal heeft een lambda waarde van 0,026 W/m*K. Dit geeft aan dat het materiaal een hoge isolerende werking heeft.
  • Vochtbestendig: het is goed te gebruiken in vochtige kruipruimtes. Het zorgt ervoor dat de vloer niet meer aangetast kan worden door vocht. Let op dit geldt niet voor de watergedragen PUR of Icynene.
  • Naadloze isolatie: het schuim dringt makkelijk in alle kieren, gaatjes en hoekjes. Het zorgt voor een volledig dekkende isolatielaag.
  • Geen probleem met leidingen: het schuim wordt gespoten en vormt zich makkelijk om alle leidingen die in de weg kunnen zitten.

Wanneer kies je voor vloerisolatie?

Als de kruipruimte 50 cm of hoger is dan is schuim een interessant materiaal om te overwegen. Omdat het gespoten wordt, zal het makkelijk alle gaten en kleine hoekjes afdekken. Het schuim vormt een vocht- en luchtdichte laag aan de onderkant van de vloer.

Schuimisolatie is in principe geschikt voor zowel houten als betonnen vloeren. Toch wordt het minder vaker toegepast bij houten vloeren. Dit komt omdat hout moet kunnen ademen. Schuimbeton vormt een dampdichte laag, waardoor het hout goed beschermd wordt tegen vocht, maar het ook minder goed kan ademen. Mocht er dus vocht in het hout zitten of komen, dan kan dit tot rot gaan leiden. Bij houten vloeren wordt daarom vaker voor een damp doorlatende schuim gekozen. Wil je toch een houten vloer isoleren met schuim? Kies dan voor een anhydrietgebonden-dekvloer. Deze is open en voorkomt dat vocht op kan hopen in het hout.

Interesse in andere soorten beton? Bekijk onze nieuwe site.