Wij bieden natuurlijk diverse vloeren aan, waaronder ook parket- en laminaatvloeren gemaakt van hout. Deze vloeren, of afwerkvloeren, worden in een binnenruimte geplaatst, zoals een woonkamer of slaapkamer. Maar wat nou als we het hout naar buiten brengen?

Tuinhout

Het hout wat buiten gebruikt wordt is natuurlijk anders dan de laminaatvloer die binnen gelegd wordt. Laminaat bestaat voor een groot deel uit samengeperste houtvezels, ook wel bekend als MDF of HDF. Het hout wat buiten gebruikt wordt voor houten vlonders of bijvoorbeeld een houten overkapping is echter ander hout. Hiervoor wordt voornamelijk hardhout gebruikt, maar ook een combinatie van houtvezels en gerecycled plastic kan hiervoor gebruikt worden.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een goedkopere houtsoort, zoals grenen- of vurenhout, wordt het hout behandeld zodat het tegen regen en andere weersomstandigheden kan. Dit noemen ze ook wel geïmpregneerd hout. Ook bamboe is een veel gebruikte soort voor vlonders. Bamboe is een snelgroeiende grassoort, waardoor het een goed alternatief is voor hout.

Hout

Houten overkapping

Je kan nog zoveel meer met hout dan alleen een houten vloer in je huis of houten vlonderplanken in de tuin. Denk eens aan een houten terrasoverkapping, zodat je het gehele jaar buiten kunt loungen of eten. Er zijn enorm veel opties voor een houten overkapping, waardoor er altijd wel een stijl is die past bij je eigen stijl en natuurlijk ook past bij de stijl van je huis.
Het is mogelijk om de overkapping van hout aan huis vast te bouwen of ergens los in de tuin. Er kan tevens een afgesloten deur in geplaatst worden. Dit is erg handig om bijvoorbeeld tuinkussens of buiten speelgoed van kinderen uit het zicht op te bergen.

Houten vlonder

Als je een houten overkapping laat bouwen, is het wel mooi om ook de vloer van hout te maken. Hiervoor wordt een zogenoemde houten vlonder gebruikt. Hiervoor kan hetzelfde hout gebruikt worden als voor de wanden van de houten overkapping om één stijl aan te houden. Het is ook mogelijk om houten vlonder tuin ergens anders te plaatsen dan onder een overkapping. Denk maar aan een gangetje in de tuin of zelfs naast het huis. Dit geeft over het algemeen een warmer beeld dan terrastegels of stenen.
Er is veel verschillend aanbod in vlonders. Behalve diverse houtsoorten, zijn er ook combinaties van hardhout met kunststof of speciale Fiberon vlonders, die vet- en krasbestendig zijn.

Duurzaamheid

Er zit veel verschil in duurzaamheid als het gaat om tuinhout. Zo zijn er diverse duurzaamheidsklassen van 1 t/m 5, waarbij 1 zeer duurzaam is en 5 helemaal niet duurzaam. Er zijn verschillende factoren die bepalen in welke klasse een houtsoort valt. Zo wordt er gekeken welke houtsoort goed tegen bacteriën en schimmels kan.
Over het algemeen valt er wel te stellen dat hout met een hoge duurzaamheid een lange levensduur heeft. Aan de hand van de duurzaamheidsklasse kunt u een keuze maken voor de soort hout, afhankelijk van waar je het hout voor bedoeld had. Als u een vlonder aan het water wilt maken, kunt u hier geen houtsoort met duurzaamheidsklasse 5 voor gebruiken bijvoorbeeld.

Duurzaamheid verhogen

Er zijn verschillende manieren om de duurzaamheid, en dus de levensduur, van een houtsoort te verhogen. Zo kan hout zoals grenen of vuren geïmpregneerd worden, maar hout kan ook termisch gemodificeerd worden. Hierbij wordt het hout verwarmd met stoom, waardoor ze veel duurzamer worden. Ook de welbekende houtbeits, -verf of –olie kan gebruikt worden om de levensduur te verlengen.

Categorieën: Verbouwen